Hoeveel is één biertje?

Vroeger was alles anders. Ik weet het nog goed, het was 17 juli 1776 en ik zat op een terrasje in Florence te genieten van een overheerlijke birra italiana. Er was echter één probleem, waar lag mijn grens? In de Republiek zou ik nou ongeveer op 4 kannen (oude Nederlandse inhoudsmaat) zitten, maar hier in Italië gebruiken ze niet hetzelfde meetsysteem als wij. Lang verhaal kort, de volgende ochtend werd ik wakker in de goot met een flinke kater.

Een aantal jaren later, 27 augustus 1864 om precies te zijn, zat ik weer op een terrasje in Florence. Deze keer was alles anders. Ik vroeg de ober wat er nou precies in één biertje zat, waarna hij keurig antwoordde met: ‘330 mL’. Gelukkig gebruikten we in Nederland ook al het metrische systeem en wist ik precies wat hij bedoelde. Geen kater en goot meer voor mij. 

De Britten zijn volhardend, pas vanaf 1975 gebruiken ze officieel het metrische stelsel en vaak wordt het oude systeem nog gebruikt. Ze doen tenminste hun best, zullen we maar zeggen. Wie niet hun best doen (zoals wel vaker) zijn de Verenigde Staten. Stel ik vraag aan een Amerikaan wat de inhoud, het gewicht en de lengte van één flesje bier zijn dan krijg ik waarschijnlijk het volgende antwoord: “11.159 fl oz, 1.204 lb en 8.917 in. Het is geserveerd op 41 Fahrenheit”. Voor mij is het nu onmogelijk een voorstelling te maken van het flesje bier dat ze schenken, je zou me alles wijs kunnen maken met deze maten. Van alle ontwikkelde landen in de hele wereld zijn de Verenigde Staten het enige land dat niet het metrische systeem gebruikt.

Hoe zit het nou met dat biertje?

Een hele goede vraag. Eerst moeten we de afkortingen zien te ontcijferen, dat klinkt makkelijker dan het is. Waarom zou je de afkortingen ook makkelijk maken als het ook moeilijk kan. Dat ‘in’ voor inch staat daar kan ik nog wel bij, maar bij ‘fl oz’ en ‘lb’ ben je me alweer kwijt. Blijkt dat ‘fl oz’ staat voor fluid ounce. Ik kan er best inkomen dat fl voor fluid staat, maar waarom ounce dan moet worden afgekort als ‘oz’ dat gaat mijn pet te boven. Dan heb ik het nog niet eens over ‘lb’, wat door obscure redenen voor pound staat.

Om alle onduidelijkheden de wereld uit te helpen staat hieronder een overzicht van de conversies:

Lengte

1 inch (in)

=

2,54 centimeter

1 foot (ft)

=

0,3048 meter

1 yard (yd)

=

0,9144 meter

1 mile

=

1,6093 kilometer

 

Volume

1 fluid ounce (fl oz)

=

29,574 milliliter

1 pint

=

0,4732 liter

1 gallon

=

3,7854 liter

Massa

1 ounce (oz)

=

28,35 gram

1 pound (lb)

=

0,4536 kilogram

1 stone

=

6,3503 kilogram

1 hundredweight

=

50,802 kilogram

Temperatuur

Fahrenheit → Celsius:

Graden Celsius = (Fahrenheit – 32) * 5/9

Maar hoe zit het nou met dat biertje?

Het blijkt dus een standaard biertje te zijn. De inhoud is 330 mL, het gewicht is dus ongeveer 330 gram plus 216 gram van het flesje en de lengte is 22,6 cm. Geserveerd op temperatuur van 5 graden Celsius.   

Ik hoop dat het Amerikaanse systeem zo een beetje overzichtelijker is geworden. Wie weet hoe lang ze dit onmogelijke systeem nog volhouden, misschien wel voor altijd. Volgende in de serie van alledaagse dingen: Verschillen in schoen- en kledingmaten en het tussen komma’s en punten in getallen. Wat kan ik daar kwaad om worden.

Sluiten