De nieuwste boeken om bij te blijven

Intellectueel achterblijven is natuurlijk een doodzonde als student. Daarom heb ik een lijst van boeken samengesteld die een must-read zijn. Veel van deze boeken zijn het afgelopen jaar gepubliceerd, andere boeken zijn gewoon belangrijk om een keer gelezen te hebben voor je algemene ontwikkeling.

Enlightenment Now The case for reason science, humanism and progress Stephen Pinker

Dit boek is vers van de pers en is dus ook nog niet in het Nederlands verschenen. Nu al behoort het boek tot het overlevingspakket van elke intellectueel. Bill Gates is in elk geval al fan. Voor sommigen van jullie zal dan ook de naam Stephen Pinker niet onbekend in de oren klinken. Hij is namelijk ook de schrijver de het boek ‘The Better Angels of Our Nature’ wat internationaal een bestseller werd en een veel aangehaald boek is als het gaat over de vraag of de mate van geweld en oorlog in de wereld is gedaald over de jaren heen. In dit boek verdedigt Pinker het liberalisme en het humanisme die wij hebben leren kennen in de Westerse wereld. Door middel van feiten en cijfers laat hij zien hoe de wereld is veranderd over de tijd heen. Deze feiten laten ook zien waar populistische argumenten mank gaan ook al lijken deze argumenten emotioneel gezien begrijpelijk.

True Grit Angela Duckworth

Waarom zijn sommige mensen succesvoller dan andere en welke factoren zijn hiervoor bepalend? Dat is de vraag die centraal staat in True Grit. Ook laat het zien dat je zelf ook heel veel kan doen om jouw doelen op langere termijn te kunnen bereiken. In het artikel ‘Hoe word ik succesvol?’ van de Duplomaat is de essentie van dit boek mooi samengevat. Je zult je dan nooit meer afvragen waarom de slimste mensen niet per se het beste presteren in hun vakgebied.

Mag ik meneer Kristel spreken? Overlevingsgids voor ondernemende vrouwen die willen afrekenen met vooroordelen en gewoon willen werkenKristel Groenenboom

Hoe ziet het leven eruit van een vrouwelijke directeur van een miljoenenbedrijf dat containers bouwt? Met een hele hoop vooroordelen, zo blijkt uit dit boek. In dit boek kaart Kristel Groenenboom alle misvattingen aan die ze tegenkomt in haar dagelijks werk als directeur. Het leest makkelijk en je lacht om de situaties waar ze tegenaan loopt op de werkvloer, zo absurd zijn ze af en toe. Eigenlijk is het stiekem huilen hoe dramatisch het is, maar de insteek van het boek is vooral positief bedoeld om stereotypering van mannen en vrouwen tegen te gaan.

Adults in a room My battle with Europe’s deep establishment Yanis Varoufakis

Als je nog de hectiek van de Eurolanden kan herinneren tijdens de Griekse eurocrisis, dan zal je niet verrast zijn door de schrijver van dit boek. Yanis Varoufakis was namelijk in de tijd van de eurocrisis de Griekse minister van Financiën. In dit boek beschrijft hij zijn ervaringen. De kans is niet zo groot dat je het eens bent met zijn communistisch getinte politieke ideeën. Daarom is het gelukkig zo dat het doel van dit boek niet is om je te overtuigen van zijn politieke ideeën. Wel geeft het boek een prachtige inkijk over de werking van de Eurogroep en de aanpak van een geldcrisis binnen Europa. Het boek is een uniek kijkje achter de schermen en laat goed zien wat de spanningsvelden waren en zijn tussen de Europese landen.

Het mysterie van tijd Carlo Rovelli

Dit laatste boek is niet erg van intellectueel belang maar wel minstens zo fascinerend als alle andere boeken in dit artikel. Als je op de middelbare school natuurkunde interessant vond dan is dit boek voor je weggelegd. Had je helemaal niks met natuurkunde? Dan moet je dit boek alsnog lezen omdat het je kijk op de wereld verandert. Men staat er niet vaak bij stil maar het begrip ‘tijd’ is super fascinerend. Dit boek geeft uitleg over een begrip dat natuurkundigen nog niet kunnen uitleggen. Je hoeft niet te vrezen voor formules want die ga je in het boek niet vinden. Wel kom je erachter waarom in theorie tijdreizen mogelijk is en dat nergens ter wereld exact de tijd hetzelfde is. Uiteindelijk heeft de mens het begrip tijd bedacht. Toch heeft de natuur nog nooit ‘tijd’ laten zien en dus is ‘tijd’ ook niet iets waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het bestaat. De ‘tijd’ gaat namelijk uit van ordelijkheid en dat is een subjectief begrip. Het universum kent natuurlijk geen subjectiviteit in haar wetten. Betekent dit dus dat het ook geen tijd kent?

Donut Economie In zeven stappen naar een economie voor de 21e eeuwKate Raworth

Ook over dit boek is al een artikel verschenen in de Duplomaat. Het is dan ook essentieel dat je dit boek gelezen hebt als je mee wil praten over de huidige ontwikkelingen binnen het economisch denken. Kate Raworth beschrijft op een hele duidelijke en toegankelijke manier hoe het klassieke economische denken in elkaar steekt. Vervolgens vertelt ze hoe zij denkt dat de huidige kijk op de economie moet veranderen om de aarde in een gezonde conditie te krijgen en maatschappelijke ongelijkheid tegen te gaan.

Sluiten