Doorverkoop tickets

Ticketswap is waarschijnlijk een bekend fenomeen onder de gemiddelde student. Ben je verhinderd voor een concert of zoek je nog een kaartje voor een al uitverkocht evenement, dan is Ticketswap het perfecte platform. Tegen minimaal 80% en maximaal 120% van de originele verkoopprijs kun je dit ticket dan geverifieerd (ver)kopen. Een fantastisch initiatief natuurlijk.

Echter gaat het doorverkopen van tickets niet altijd van een leien dakje. De tijd dat mensen zich lieten oplichten door een nep ticket op Marktplaats te kopen lijkt gelukkig zo goed als voorbij, maar nieuwe aasgieren liggen op de loer. Tegenwoordig zijn het bedrijven die iets te goed gebruik maken van de vrije marktwerking in Nederland. Deze bedrijven anticiperen perfect op de verwachting dat een bepaald evenement ver van te voren uitverkocht zal zijn. Zij kopen veel van deze tickets van tevoren in- en verkopen deze tickets vervolgens voor het 2,3 of 4-voudige en ook tickets die 10 keer over de kop gaan zijn geen uitzondering meer. Ook worden in sommige gevallen tickets al te koop aangeboden door deze bedrijven voordat de officiële verkoop überhaupt van start is gegaan. Onethisch, maar slim.

Waarom is dit zo een groot probleem?
Natuurlijk is dit het perfecte voorbeeld van vrije marktwerking. Als artiesten niet willen dat dit soort bedrijven veel geld verdienen aan hun optredens, moeten ze zelf maar de vraagprijs verhogen. Echter ligt dit wat genuanceerder. Veel artiesten willen helemaal niet de prijzen verhogen, omdat zij hun optredens open willen stellen voor een zo divers mogelijke doelgroep van fans en niet zitten te wachten op een zaal vol rijke babyboomers. Bovendien worden consumenten ook vaak benadeeld en schuiven de ticketbedrijven de schuld hiervan in de schoenen van de theaters of krijgen de artiesten zelf boze e-mails

Consumenten betalen te veel voor tickets, artiesten krijgen niet de lusten maar wel de lasten van de woekerhandel, theaters komen in kwaad daglicht te staan en de doorverkoop bedrijven maken exorbitant hoge winsten. Waarom is er dan geen wet voor? In 2015 dienden SP en CDA een wetsvoorstel in die de doorverkoop van tickets voor meer dan 20% meer illegaal zou maken. De wet kwam door de Tweede Kamer heen maar kreeg uiteindelijk geen steun Eerste Kamer. CDA stemde in de Eerste Kamer zelfs tegen. De wet zou te ingewikkeld en onnodig zijn en bovendien bestond de angst dat de postbussen van deze bedrijven zich dan naar het buitenland zouden verplaatsen, waardoor toezicht onmogelijk zou worden.

Guts Tickets
De toekomst ligt misschien wel bij Guts Tickets, een Amsterdamse startup. Via blockchain technologie kun je het gewenste ticket aanschaffen. Het ticket wordt vervolgens gebonden aan je smartphone en is dus de enige manier om toegang te verkrijgen tot het optreden. Mocht je toch onverwachts niet aanwezig kunnen zijn dan kun je alsnog je tickets verkopen, maar tegen de originele aankoopprijs.  Guus Meeuwis, Jochem Myjer en Joep van het Hek hebben alledrie een figuurlijke 1 procent van de aandelen gekocht. Per afgelopen 1 april (geen grap) is Guts Tickets gesprekken aangegaan met de Nederlandse theaters om deze nieuwe techniek te implementeren in het betalingssysteem. Momenteel worden er al diverse tickets aangeboden via de site en de verwachting is dat vele artiesten en theaters dit goede voorbeeld snel zullen volgen. Zo kan iedereen voortaan voor een eerlijke prijs naar evenementen.

Sluiten