Rechtseconomie voor mr.drs.-studenten

Om mr.drs.-studenten meer uit hun dubbele bachelorfase te laten halen dan in de reguliere curricula zit, is vorig jaar het facultatieve vak Rechtseconomie voor mr.drs.-studenten geïntroduceerd. Drie studenten die het vak vorig jaar gevolgd hebben, vertellen over hun ervaringen.

 

Tessa Verloop

Bij dit vak combineer je voor het eerst heel duidelijk economie en rechten. Het perspectief is daarbij anders dan je gewend bent bij je rechtenvakken: daar is altijd iets gebeurd, bijvoorbeeld een ongeluk, en aan de hand van de toepasselijke rechtsregels kijk je dan hoe dit opgelost moet worden (moet er iemand schadevergoeding betalen en hoe hoog is die?). Dit is een zogenaamde ‘ex post’-benadering. In het vak Rechtseconomie kijk je juist eerst naar de rechtsregel en voorspel je aan de hand van economische inzichten hoe die regel het gedrag van mensen zal beïnvloeden (‘ex ante’). Als iemand bijvoorbeeld weet dat hij altijd schadevergoeding moet betalen als het misgaat, zal hij voorzichtiger zijn dan wanneer hij alleen aansprakelijk is als hij de schade opzettelijk heeft veroorzaakt. Door te voorspellen hoe mensen zullen reageren op een bepaalde regel, kan de wetgever (en rechter) efficiëntere regels formuleren. Deze benadering was voor mij (zeker als eerstejaarsstudent) erg nieuw, en heeft me op een andere manier doen nadenken over de regels die ik nog iedere dag in mijn rechtenstudie tegenkom.

Dit vak wordt gegeven door enthousiaste professoren die hun colleges illustreren aan de hand van leuke voorbeelden. Waarom is het bijvoorbeeld zo’n goed idee dat mensen hun schoen inleveren als ze een biertje bestellen dat in een bijzonder glas wordt geserveerd? Die schoen is voor de café-eigenaar toch niets waard? Het antwoord op deze vraag is waarschijnlijk niet heel moeilijk te bedenken, maar het illustreert wel de achterliggende gedachte van een concept dat vorig jaar aan bod kwam. De colleges zijn afwisselend, en ook komen actuele onderwerpen aan bod, zoals de immateriële schadevergoeding, die in Nederland toch wel erg laag lijkt te zijn in vergelijking met de landen om ons heen. Kortom, een leuk, interessant, en vooral ook een heel relevant vak voor iedere mr.drs.-student!

 

Yasmine van der Straten

Toen ik vorig jaar een berichtje kreeg dat wij als mr.drs.–studenten een nieuw, speciaal voor ons opgezet vak konden volgen, werd ik gelijk enthousiast en schreef ik mij dan ook direct hiervoor in. Zelf vind ik zowel mijn economiestudie als mijn rechtenstudie enorm interessant, maar wat ik nog vaak miste was de connectie tussen deze twee disciplines: hoe zijn ze aan elkaar gerelateerd, en hoe kan de een het ander aanvullen of versterken? Ik kreeg de indruk dat ik daar bij dit vak achter zou kunnen komen, en dit bleek te kloppen. Bij dit vak wordt gewerkt met concepten die je al kent vanuit bijvoorbeeld het privaatrecht of micro-economie, maar deze concepten worden op een nieuwe manier ingestoken en je leert hierover vanuit een geheel ander perspectief na te denken: je gaat economische inzichten namelijk gebruiken om rechtsregels vorm te geven, met als doel dat de rechtsregel die je vervaardigt het gedrag van mensen, op voorhand (ex ante), op de meest gunstige (lees: meest efficiënte) wijze beïnvloed. Het feit dat je bekende concepten vanuit een nieuw perspectief gaat benaderen en je nu eindelijk eens met beide disciplines tegelijkertijd bezig bent, maakte het vak speciaal en zorgt dat het een goede aanvulling vormt op je kennis. Misschien zelfs de ontbrekende puzzelstukjes om een bruggetje te slaan tussen je economische en juridische kennis.

De colleges worden gegeven door ervaren rechtseconomen en doordat de docenten elkaar afwisselen hebben de colleges vrijwel elk een eigen karakter. Daarnaast krijg je over een onderwerp les van degene die hier het meest vanaf weet. Een leuke bijkomstigheid is daarnaast dat drie colleges worden gegeven door Louis Visscher. Waar hij normaal alleen op de achtergrond aanwezig is, kun je nu dus bij professor Visscher colleges volgen, en deze vallen allesbehalve tegen!

Ten slotte krijg je les in een kleine groep, wat vaak al fijner is, een deze bestaat geheel uit mr. drs. – studenten. Je volgt het vak dus met een grote groep vrienden, wat de colleges ook gezellig maakt. Daarnaast kun je ook nieuwe mr. drs. – studenten leren kennen en tevens leren van de kennis die ouderejaars al hebben, doordat je met meerdere jaarlagen door elkaar zit. Wat ten slotte ook grappig is dat wanneer je het tentamen voor het vak maakt, je alleen met dit kleine groepje in de o zo grote tentamenzaal zit, terwijl de groep nauwelijks een blok vult. Dit geeft je het gevoel dat niet alleen het vak zelf speciaal is, maar jij ook, nu je een van de weinigen bent die zich ertoe heeft ingezet om het te volgen. Schrijf je dus gauw in!

 

Karsten de Neve

Ik heb het vak vorig jaar als eerstejaarsstudent gevolgd en ik was erg enthousiast over de stof, de docenten en de onderwijsvorm. Voor zover ik weet vonden zelfs alle mensen, die het volgden, het een leuk vak. Als het aan mij zou liggen zou ik het vak zelfs verplicht maken voor mr. drs.-studenten – misschien is een ruil met rechtssociologie mogelijk? Het vak is speciaal gemaakt voor mr.drs.-studenten; waardoor je ten eerste extra waardering voelt en ten tweede sluit het zeer waarschijnlijk aan op je interessegebieden. Het vak is een waar cadeautje voor de mr.drs.-student. Het gaat in op het raakvlak van economie en rechten, dat ervaar je in het reguliere onderwijs niet of nauwelijks. Daarnaast ben je met een kleine groep gemotiveerde studenten, waardoor er veel ruimte is voor discussie of het stellen van vragen aan de professoren.

Het vak is goed te doen voor eerstejaarsstudenten; je beschikt over genoeg juridische en economische voorkennis. Het is niet een - wat ik noem - ‘juridisch technisch’ vak. Je kijkt vooral naar het recht via een ander perspectief en wordt geïntroduceerd in de wereld van rechtseconomie.

Al het bovenstaande overwogen zou ik elke mr.drs.-student aanraden om zich in te schrijven. Het is echt zonde om als economie- en rechtenstudent een kennismaking met het vakgebied Rechtseconomie te missen. Mocht je nog vragen hebben over mijn ervaringen, spreek me dan gewoon even aan, op de In Duplo-kamer bijvoorbeeld of elders. Of stuur mij een mailtje: k.de.neve@icloud.com

 

Inschrijving (via mr.drs.-channel) is open tot en met 26 april 2018 om 12.00 uur!

Let wel: het facultatieve vak Rechtseconomie voor mr.drs.-studenten staat uitsluitend open voor mr.drs.-studenten die minimaal het vak Inleiding tot de Rechtswetenschap en Inleiding Privaatrecht hebben gehaald.

In de course guide van het vak vind je meer vakspecifieke informatie (let op: misschien moet je nog even inloggen met je studentenaccount).

Sluiten