Stelling: Het salarisplafond voor CEO’s van goede doelen is te hoog

Op 18 april vindt het Duplomaatdebat plaats. Tijdens dit debat zullen twee kampen tegenover elkaar staan en zal er gedebatteerd worden over vijf verschillende stellingen. Onze vakkundige jury, bestaande uit leden van de Mediacommissie, beoordeelt elke ronde welke redenaren door mogen naar de volgende ronde. Zin in? Meld je nu aan via https://www.induplo.nl/agenda/info/99-duplomaatdebat!

De komende week zullen wij jullie van stellingen voorzien met daarbij wat achtergrondinformatie, maar dit is uiteraard niet te veel. Je succes in het debat wordt natuurlijk mede bepaald door feitelijke kennis en dus ook voorbereiding!

 

Stelling III: Het salarisplafond voor CEO’s van goede doelen is te hoog

In Nederland doneren we jaarlijks ruim 5,5 miljard (2015) aan goede doelen. Dit is zo een driekwart procent van het BBP, een daling van een kwart procentpunt ten opzichte van 1999, toen we 1 procent van ons inkomen aan goede doelen besteedden. Wat zijn de redenen van deze daling?

Het salaris van de CEO’s van goede doelen organisaties zou een reden kunnen zijn. Wij Nederlanders hekelen de graaiers van het grote geld. Dit werd laatst weer duidelijk toen er ophef in de media ontstond naar aanleiding van de salarisverhoging van ING-topman Hamers, maar ook in de private sector, de zorg en bij goede doelen wordt gegraaid. Nu zijn de regels betreffende het salarisplafond in Nederland reeds aangescherpt, het bruto maximum werd in 2015 verlaagd naar 145.000 per jaar. In 2017 lag het gemiddelde salaris van goede doelen topmannen in Nederland rond de 100.000 euro jaarlijks. In het buitenland doen ze daar nog een schepje bovenop. De CEO van UNICEF ontving in 2010 ruim 1 miljoen dollar.

Bij deze stelling willen we ons vooral op Nederland richten. Voorstanders van een lager salarisplafond kunnen natuurlijk claimen dat het gedoneerde geld bedoeld is voor het ideaal waar de organisatie naar streeft en niet naar de zak van de directeur die vaak een veelvoud verdient van het gemiddelde inkomen in Nederland en dus ook de gemiddelde donateur. Goede Doelen Nederland claimt echter dat “Het realiseren van maatschappelijke doelen vraagt om kwalitatief goed personeel”. Aan dit personeel hangt een prijskaartje, maar dit kan het goede doel helpen haar idealen verder te realiseren.

Het belooft een interessante discussie te worden, komt allen!

Sluiten