Stelling: Cryptovaluta moeten verboden worden

Photo by Thought Catalog

Op 18 april vindt het Duplomaatdebat plaats. Tijdens dit debat zullen twee kampen tegenover elkaar staan en zal er gedebatteerd worden over vijf verschillende stellingen. Onze vakkundige jury, bestaande uit leden van de Mediacommissie, beoordeelt elke ronde welke redenaren door mogen naar de volgende ronde. Zin in? Meld je nu aan via https://www.induplo.nl/agenda/info/99-duplomaatdebat!

De komende week zullen wij jullie van stellingen voorzien met daarbij wat achtergrondinformatie, maar dit is uiteraard niet te veel. Je succes in het debat wordt natuurlijk mede bepaald door feitelijke kennis en dus ook voorbereiding!

 

Vandaag introduceren we de eerste stelling:

Stelling 1: Cryptovaluta zouden verboden moeten worden.

Iedereen zal er wel van hebben gehoord - anders heb je echt onder een hele grote steen geleefd - we leven namelijk in een heuse cryptohype. Inmiddels bestaan er 1596 verschillende crypto’s. De meesten zullen wel op een zeker moment hebben gedacht; instappen of niet? Het aantal Nederlandse huishoudens dat cryptovaluta bezit is sterk gegroeid; zestig procent is in januari ingestapt. Inmiddels bezitten een half miljoen Nederlandse huishoudens cryptovaluta. Het Nederlandse cryptovermogen is equivalent aan 0,1 procent van het totaal gespaarde en belegde vermogen van Nederlandse huishoudens. Bijna alle in januari ingestapte huishoudens hebben overigens verlies gemaakt op hun munten. Waar in januari de marktwaarde van alle cryptomunten nog 825 miljard dollar bedroeg, heeft deze vandaag nog een waarde van 250 miljard dollar.

Menig liberaal en vrije marktdenker zal moeite hebben met de stelling, maar cryptovaluta zijn nou eenmaal niet conventionele marktproducten. Het is geen publiek geheim dat ze een enorme volatiliteit kennen: hierdoor kunnen beleggers grote financiële risico’s lopen. Daarnaast maakt de enorme volatiliteit crypto als transactiemiddel vrij onbruikbaar. De vraag is dan welke onderliggende waarde de munten vertegenwoordigen. En of er niet sprake is van een klassieke zeepbel, zoals prominente economen en investeerders beweren, met alle gevaren van dien. Anderzijds zou een verbod de innovatieve technische ontwikkeling die cryptovaluta vertegenwoordigen belemmeren. Deze onderliggende technologie, genaamd blockchaintechnologie, maakt het onder andere mogelijk om transacties te doen zonder vertrouwde derde partij.

Zijn crypto’s de toekomst of voldoet de handel in cryptomunten aan the greater fool theory en moeten we beleggers tegen zichzelf beschermen? Uw retoriek bepaalt!

Sluiten