De Oscars van 2018

'Het mooiste aan deze industrie is dat het de lijnen in het zand wegvaagt, terwijl de wereld probeert om ze dieper te maken'  - Guillermo del Toro (regisseur The Shape of Water)

Ieder jaar reikt de ‘Academy of Motion Picture Arts and Sciences’ (the Academy) eind februari de prestigieuze Oscars uit voor alles wat met de kunst der film te maken heeft. Iets minder dan een week geleden was het de beurt aan de 90ste editie in de geschiedenis. Waar het twee jaar geleden nog in het teken stonden van het gebrek aan etnische diversiteit (wat resulteerde in #OscarsSoWhite), was het dit jaar de beurt aan ‘Time’s Up’.

Hoe komt ‘de Oscar’ aan zijn naam?

Eigenlijk kent iedereen ‘The Academy Award of Merit’ bij zijn bijnaam, de Oscar. In 1931 (toen de Oscars twee jaar bestonden) zei toenmalig executive director van de ‘Academy of Motion Picture Arts and Sciences’ dat ze het kenmerkende beeldje op haar oom Oscar vond lijken. De prijs werd door steeds meer tijdschriften en zelfs winnaars gebruikt, waardoor the Academy al sinds 1939 officieel de naam van de prijs heeft erkend. Fun fact: De Oscar weegt 4 kilo en is 35 centimeter hoog, vergelijkbaar met een (kleine) baby van een maand oud. Nu is de vraag of je gelukkiger wordt van een Oscar of een kind…

Toch niet zo progressief…

Hollywood zou zichzelf niet zijn als er geen statements worden gemaakt op het moment dat de schijnwerpers aan staan. De kans is groot dat je op de rode loper iemand tegenkomt met een voorkeur voor drama. Ondanks dat de westkust van de VS bekend staat als een zeer progressieve plek (met name de stad waar Hollywood ligt: Los Angeles), bleven de Oscars lange tijd gedomineerd door een schrijnend tekort aan etnische diversiteit. In de vijf belangrijkste categorieën (best actor, actress, supporting actor, supporting actress, director) zijn, sinds het begin in 1929, meer dan 2000 mensen genomineerd. Van die 2000 waren er slechts 134 gekleurd, nog geen 7%.

Is het dan beter gesteld met de verhouding van mannen en vrouwen? Nou…

De winnaar van beste film “The Shape of Water” is de eerste film sinds “Million Dollar Baby” (2004) die een vrouwelijke hoofdrolspeelster heeft. Daarbij moet je in je hoofd houden dat de hoofdpersoon, gespeeld door Sally Hawkins, geen stem had…Daartegenover staat wel dat de meest genomineerde acteur in de geschiedenis van de Oscars Meryl Streep is. De langste periode zonder Oscar nominatie was voor haar tussen 1992 en 1995. Natuurlijk is de wereld veel veranderd in 90 jaar, maar het feit dat het ‘progressieve’ Hollywood zo achterloopt blijft te bizar voor woorden.  

Time’s Up

Als in: De tijd is voorbij dat iemand nog kan wegkomen met wangedrag, in het bijzonder seksuele intimidatie. Door verschillende statements van onder andere Emma Stone en Frances McDormand werd duidelijk dat de tijd inderdaad op is. Sinds de controverse rondom #OscarsSoWhite twee jaar terug is de manier van stemmen veranderd, om de stemgerechtigden ‘een betere afspiegeling te maken van de industrie en de samenleving’. Dit jaar was dan ook de meest diverse ooit: 39% van de stemmers zijn vrouw en 30% is gekleurd. Geen denderende cijfers, maar wel een stap in de goede richting. De emancipatie van stemmers was wel degelijk terug te zien in de resultaten. Twee memorabele momenten waren Jordan Peele, die de eerste Afro-Amerikaan ooit werd die een Oscar won voor ‘Original Screenplay’, en Kobe Bryant die een Oscar kreeg voor zijn korte film “Dear Basketball”. Bryant wees in zijn speech ook nog even fijntjes op de commentaren van journalisten van Fox News, die zeiden dat (zwarte) sporters maar beter ‘hun mond kunnen houden en dribbelen’ in plaats van zich uit te spreken over politieke problemen in het land.

Er is nog een lange weg te gaan voordat problemen als racisme, discriminatie en seksisme verdwenen zijn. Zelfs het ‘progressieve’ Hollywood liep lange tijd achter de feiten aan. Toch lijkt het er nu op dat de laatste jaren de eerste grote stappen zijn gezet.

‘I will not shut up and dribble’, goed gezegd.

 

 

 

 

Sluiten