Wie is de gekste?

Italiaanse politiek

De afgelopen paar maanden was het weer verkiezingsstijd in Italië. Zondag gingen de Luigi’s en Giulia’s naar de stembus om daar te stemmen voor een nieuwe vertegenwoordiging van de senaat en kamer. Een oude bekende deed ook weer mee met de campagne, namelijk niemand minder dan Silvio Berlusconi. Ondanks het feit dat hij wegens belastingfraude tot 2019 geen politieke ambten meer mag bekleden, was hij toch de man in de campagne van zijn partij Forza Italië. Verrassend was het voor velen allerminst, Berlusconi kenners noemden het de inmiddels 81-jarige Berlusconi z’n manier om jong te blijven. Met bizarre campagnefilmpjes leek hij in de peilingen ook nog op een overwinning af te stevenen, maar uiteindelijk werd het de populistische 5-sterrenbeweging van Luigi di Maio die in een record lage opkomst de meeste stemmen kreeg en een regering mag proberen te gaan vormen. Mocht die regering er komen, dan zal Forza Italia daarbinnen mogelijk ook hun stempel gaan drukken.

De Italiaanse politiek is voor ons Noord-Europeanen ongrijpbaar. De regering die nu gevormd gaat worden, zal al de 66e zijn sinds 1946, Mussolini. Dit staat tegenover een schamele 29 kabinetten in Nederland en 25 bondskanseliers in Duitsland. Schotse comedian Danny Bhoy weet wel hoe dit komt en legt dit hier hilarisch uit (vanaf 1:00). 

De flamboyante wereldleiders

In de geschiedenis zijn er tal van extravagante wereldleiders geweest. Hierbij een top drie van leiders met de meest bizarre acties. We zouden er eigenlijk niet om moeten kunnen lachen, maar af en toe kun je je oren niet geloven. Hierbij Berlusconi, Poetin en Trump.

Berlusconi

Silvio wordt door de Italianen gehaat en bewonderd. Velen hebben nog steeds veel bewondering voor de tot knuffelopa omgetoverde politicus. Aanhangers en fans vinden het bewonderenswaardig hoe hij met niets is begonnen en zich heeft opgewerkt tot de meest bekende en machtigste Italiaan van de afgelopen decennia. Uitspraken als “Het is beter om op mooie vrouwen te vallen, dan homo te zijn.” horen daar volgens de machocultuur van die stemmers gewoon bij. In een land waar de politiek zo een rotzooi is, is dit misschien ook niet gek. Velen van hen zeggen, niet opmerkelijk te noemen, dat niemand in de Italiaanse politiek deugt, zoals deze mevrouw bij EenVandaag: “Dat maakt niet uit, want dat hebben ze allemaal gedaan. Er zal vast wel iets van waar zijn, maar de rest heeft meer op zijn kerfstok.” Als deze mevrouw nog een keer goed kijkt wat er allemaal aan de kerfstok van Berlusconi hangt, zal ze zich misschien toch nog een keer moeten bedenken: belastingontduiking, sex met de toentertijd minderjarige Ruby en samenwerkingen met de Italiaanse maffia is niet niks.

Poetin

Nog een omstreden wereldleider is de Vladimir Poetin van Rusland. Op de allerlaatste dag van de 20e eeuw, nam Poetin het stokje over van Jeltsin en op 26 maart 2000 werd hij voor het eerst gekozen als president van Rusland. De Russische bevolking is blij met hem en dan is dit nog zacht uitgedrukt. Hij kan naar schatting rekenen op de steun van zo’n 80% van de bevolking, die hem zien als het boegbeeld van de wederopbouw en de enorme economische groei die Rusland sinds het begin van deze eeuw heeft gemaakt. In 1999 had het BBP een dieptepunt bereikt van 195 Miljard USD, Nederland had dat jaar een BBP van 442 miljard USD om maar een land te noemen. In 2013 bereikte het BBP onder Poetin zijn hoogste punt, maar liefst 2231 miljard USD. Vuurtjes stoken is Vladimir erg goed in net als werkelijkheden verdraaien. Volgens Vladimir Poetin is alles wat in ‘Het Westen’ wordt gepubliceerd nepnieuws dat door centrale overheden wordt geproduceerd om Rusland zwart te maken. En hij zou het moeten weten, want Poetin en propaganda beginnen allebei met een P. Zijn reactie na het onderzoek betreft MH17 waarin hij alles ontkende en zei dat het onderzoek niet deugde is voor veel Nederlanders nog erg pijnlijk. Ook seksistische opmerkingen als “Ik ben geen vrouw, dus ik heb geen slechte dagen.” en zijn anti-homo opmerkingen kunnen in Europa op veel onbegrip duiden. Tevens ontkent de heer alle verdenkingen van corruptie en samenwerking met de maffia.

Trump

Trump kwam uit een meer welvarende familie, maar is natuurlijk de meest opmerkelijke personage. De machtigste man ter wereld heeft een extreem lange waslijst aan uitspraken en obscure acties, bewezen en onbewezen. Volgens ome Donald zelf, was het leven niet makkelijk voor hem, zo zegt hij zelf in een interview: “It has not been easy for me, I started off in Brooklyn and my father gave me a ‘small’ loan of a one million dollars.” Net zoals jij en ik toch? Toegegeven, is het nog steeds een enorme prestatie om de president van de Verenigde Staten te worden, de manier waarop spreekt natuurlijk niet tot de verbeelding. Het verspreiden van leugens, inspelen op populistische gedachten en sinds kort de verdenking van collusion met de Russen, behoorden overduidelijk tot de campagne-strategieën van Trump. Mocht de hoorzitting van oud FBI-hoofd Comey daadwerkelijk doorgaan, dan zal dit niet de eerste keer zijn dat Trump verwikkeld raakt in een strafrechtelijk onderzoek. Dit gebeurde hiervoor namelijk ook al 3500 keer. Ook Trump wordt vaak gelinkt aan duistere contacten met de maffia en vrouwen zijn in zijn carrière natuurlijk ook een issue geweest.

Zoals gezegd, het is natuurlijk af en toe grappig om de bizarre uitspraken en opmerkelijke acties te lezen, toch moet het enigszins zorgen baren dat politici die toch overduidelijk niet deugen zo veel macht krijgen. Hoe komt dit toch? Kiezers blijken toch te vallen voor populistische en op ongegronde feiten gebaseerde uitspraken. Verdenkingen en obscure acties lijken in het niet te doen voor veel burgers in Italië, Rusland en de VS. In Nederland lijken we hier vooralsnog geen last van te hebben, maar ook hier kan natuurlijk iedereen mee gaan doen aan de komende verkiezingen.

Sluiten