Nieuwsboekhouding

Iedereen kent het wel tentamenweek betekent voor velen toch UB-week of voor de slecht-uit-hun-bed-komers en andere laatkomers: Sanders-week. Afgezien van de boeken (lees: slides) niet veel nieuws geleerd en meegemaakt deze week, behalve dan dat er ook een P-gebouw op de campus blijkt te bestaan en dat deze week toch echt te koud was om op de fiets geen handschoenen te dragen. Maar voor anderen die ook zeer druk bezig waren met tentamens en andere dingen: het laatste midweekse nieuws en wat aankomende evenementen.

Olympische spelen

Op menig beeldscherm in de UB heb ik vorige week beelden van het Olympisch ijs gespot. We waren misschien op het ijs niet zo dominant als vier jaar geleden in Sotsji, maar haalden toch 20 medailles waarmee we bijna de Verenigde Staten evenaren, best knap als klein landje dat de bevroren sloten deze winter nog moet meemaken. Wat opvalt is dat de Nederlanders niet alleen op het ijs heersten, maar er was ook een Nederlands tintje in de coachsferen, met een Nederlandse coach bij Japan en een Nederlandse coach bij Zuid-Korea. Voor de mensen die nog even alle feitjes, cijfertjes en gouden races willen zien: AD en NOS hebben mooie overzichtspagina’s.

Italiaanse verkiezingen

Ja, hij is terug. Even op een rijtje: hij is inmiddels 81 jaar, veroordeeld belastingfraudeur, mediamagnaat, mede-eigenaar van AC Milan en seksfeestbeest. Ik heb het natuurlijk over Silvio Berlusconi, hij gaat het weer proberen en mengt zich in de verkiezingsstrijd in Italië. En hij voelt nu al dat hij gaat winnen. Zijn aanhangers geloven dat hij de ervaren, betrouwbare kracht is die de strijd kan aangaan met het populisme en stabiliteit kan garanderen. Berlusconi heeft natuurlijk zelf al genoeg avontuur gekend op zijn seksfeestjes. Blijkbaar vinden zijn aanhangers het ook helemaal niet hypocriet als hij zegt dat belastingfraude moet worden aangepakt en dat beroepspolitici moeten plaatsmaken voor mensen uit 'het echte leven'. De Italiaanse verkiezingen vinden plaats op 4 maart. Peilingen vlak voor de verkiezingen zijn verboden in Italië, maar het beloofd grimmig te worden.

Het negentigste Oscargala

Hollywood fanaten zullen het al weten: aanstaande zondag vindt de 90ste Oscaruitreiking plaats. Eén ding is zeker: Harvey Weinstein die tot noch toe 81 Oscars binnensleepte zal dit jaar niet in de prijzen vallen. Want waar de Oscaruitreikingen in 2015-2016 werden gekenmerkt door #OscarsSoWhite – geen enkele Afro-Amerikaanse performer won een Oscar – zal deze uitreiking in het licht staan van #metoo. Film met de meeste nominaties tot nu toe: The Shape of Water met maar liefst dertien nominaties.

Ten slotte, degenen die sinds het aflopen van de Spelen hunkeren naar wat sportiviteit kunnen dit weekend misschien aan hun trekken komen. Na de inmiddels elf weken oude griepepidemie slaat nu ook de schaatskoorts weer toe: kunnen we schaatsen op natuurijs dit weekend?

Sluiten