Gouwe ouwe met Douwe: Het Maagdenhuis

Bron foto: EenVandaag

Gouwe ouwe met Douwe: De bezetting van het Maagdenhuis

De maand februari is weer voorbij gevlogen en dat betekent weer een gouwe ouwe met Douwe! Dit jaar is er geen 29e dag in februari, maar gelukkig was 28 februari ook een drukke dag in de geschiedenis. Zo werd in Missouri in 1912 de eerste parachutesprong uit een vliegtuig gemaakt, maakte paus Benedictus XVI bekend dat hij zou aftreden in 2013 en werd in 2002 de euro als enig wettig betaalmiddel ingevoerd in Finland. Tevens werd het Maagdenhuis in Amsterdam voor de tiende keer bezet door boze studenten. In dit artikel leg ik uit waarom de studenten deden en ook waarom Amsterdamse studenten naar het Maagdenhuis gaan als hen iets dwars zit.

Het Maagdenhuis zoals we het nu kennen werd geopend in 1780. Hierin werden weesmeisjes opgevangen en opgeleid voor hun toekomst. Er pasten toentertijd ongeveer vierhonderd meisjes in. Ze leerden hier onder andere naaien en brood bakken. Ook werden er later veel oud-wezen verzorgd die erg ziek waren. In 1957 werd het gebouw echter verkocht aan de voorloper van de ABN, namelijk aan de Nationale Handelsbank. Vijf jaar later werd het Maagdenhuis gekocht door de Universiteit van Amsterdam. In het Maagdenhuis kwam de administratie en het bestuur van de universiteit te zitten. Dat verklaart ook waarom de studenten naar het Maagdenhuis gingen om te protesteren.

Dit gebeurde voor het eerst in 1969 en het werd meteen goed aangepakt. De eerste actie duurde vijf dagen en de protestanten eisten toen meer inspraak in het universiteitsbestuur. In de jaren die volgden vonden er vaker bezettingen plaats om verschillende redenen. Zo werd in 1986 bijvoorbeeld het Maagdenhuis bezet, omdat er door toenmalig minister van Onderwijs Deetman aangekondigd werd dat de studieduur zou worden verkort en het collegegeld werd verhoogd. In 1993 waren er 60 studenten het huis binnengedrongen naar aanleiding van de bezuinigingen op de studiefinanciering.

In 2005 op deze dag nam de actiegrop MHBZ – dat staat voor MaagdenHuisBeZet – het gebouw over door binnen in het gebouw alle toegangswegen te blokkeren. Aanleiding voor deze bezetting was de aankondiging van de staatssecretaris Rutte dat het collegegeld werd verhoogd en de inspraak van studenten juist beperkt. Toen al werd de basis gelegd voor de slogan: ‘OPRUTTE!’. Deze protestactie was maar van korte duur. Al in de nacht werd het gebouw geruimd door de politie en aan de plannen werden niet veranderd.

Hoewel het lijkt alsof de bezetting alleen maar voor de bühne is, is dat het zeker niet. Een andere bezetting heeft namelijk tot meer emancipatie geleid in het bestuur van de universiteit. Ook krijgen deze bezettingen altijd veel landelijke (media)aandacht, waardoor er toch altijd veel druk wordt gezet op de bewindslieden. De protesten zijn trouwens niet altijd gericht tégen het bestuur. Deze staat zelfs soms achter de studenten en gaan samen ten strijde tegen het landelijk beleid. Het feit is dus dat het Maagdenhuis van een keurig weeshuis is omgetoverd naar het symbool voor het studentenprotest in Amsterdam.

Helaas is er in Rotterdam niet zo’n symbool, maar wat er nog niet is, kan nog komen! Laat dus weten in de Facebook-comments wat volgens jou dé plek moet worden om een protestactie te organiseren.

Sluiten