Pinkpop of ‘Pinkflop’?

Gisteren was het dan eindelijk zo ver. Tijdens de presentatie van ’s werelds langstlopende terugkerende festival werden de artiesten bekend gemaakt voor de negenenveertigste editie van het festival. Eerder waren Pearl Jam, Foo Fighters en Bruno Mars al bekend gemaakt, maar na gister weten we ook dat Snow Patrol, Parov Stelar, Oscar and the Wolf en The Script komen. Maar ondanks dat deze grote namen komen, is er ook – zoals elk jaar – kritiek op het feit dat er jonge artiesten zijn die een ander publiek aantrekken dan vrouwen en mannen die van schreeuwende gitaren houden.

Deze kritiek is naar mijn mening onterecht.  Zelf vind ik Lil Kleine, Sevn Alias of Ronnie Flex helemaal niks. Ik vind hen echt een aanfluiting voor de Nederlandse popindustrie. Ze zingen live niet zuiver, hun muziek is simpel in elkaar gezet en hun optredens vallen soms ook nog wel eens vies tegen, toch is het goed dat ze naar Pinkpop komen. Ze staan bovenaan veel hitlijsten en hebben miljoenen streams. Het zijn ook enorm populaire artiesten onder jong publiek. De jongens zijn nou eenmaal wel de grote namen in Nederland op dit moment. En dan is het niet verrassend dat deze namen ook komen, naast Eddie Vedder (Pearl Jam) en Dave Grohl (Foo Fighters).

Tevens is het voor het bestaan van Pinkpop belangrijk dat je de populaire en mainstream artiesten uitnodigt. Artiesten kunnen lang optreden – kijk naar Paul McCartney – maar ook zij zullen een keer stoppen. Dan moet je als Pinkpop wel een nieuwe generatie artiesten hebben om zo nog steeds internationaal een grote naam te zijn op het gebied van festivals. Bovendien zijn er echt nog genoeg acts – elk jaar weer – waar de echte rockliefhebber wel meer dan tevreden mee kan zijn. Ook zijn  de verwachtingen lang niet altijd terecht. Zo was er veel gedoe rondom Robbie Williams in 1999. Hij had natuurlijk nog het boyband-imago, dus veel mensen hadden geen hoge verwachtingen. Toch zat iedereen helemaal mis. Hij heeft een onvergetelijk optreden gegeven en de critici gaven alleen maar tienen. Of wat dacht je dan van Martin Garrix. Als eerste DJ als afsluiter heeft hij alle verwachtingen overtroffen en heeft hij een optreden gegeven waarmee hij zelfs rockfans liet springen. Het valt dus allemaal wel mee.

En natuurlijk moet je ook eens wat eten en wat drinken, dus mocht je echt geen zin hebben in een met autotune-zingende Lil Kleine, dan ga je dat toch lekker doen. Voor alle klagende mensen op Facebook heb ik nog een kleine tip. Kijk eens naar de artiesten die je wel aanspreken en ontdek nieuwe artiesten. Kom je waarschijnlijk toch tot de conclusie dat het allemaal wel meevalt. Bovendien gaat het niet alleen om de muziek, maar ook om de sfeer die er heerst en de memorabele momenten die altijd tijdens zo’n weekend ontstaan. Wat dacht je van de sprong, het opgevangen biertje of de uitgevoerde videoclip? Dus kijk Ome Duo lief aan, koop dat kaartje en ga genieten van een fantastisch weekend!

Sluiten