Complottheorieën

Duizenden complottheorieën doen zich tegenwoordig de ronde en verspreiden zich tegenwoordig zo snel als het licht via social media. Sommigen zijn geloofwaardiger dan anderen, sommigen bekender. De MediaCo besloot er hier zeven van op een rijtje te zetten. Herken je ze? En welke geloof je?

P.S. Een bericht aan de EU. Dit is een sarcastisch artikel en dus geen nepnieuws!

7. Nooit op de maan geweest

In 1969 zouden de eerste astronauten de maan hebben bereikt met de Apollo 11. Armstrong en Aldrin plantten meteen de Amerikaanse vlag in de grond en maakten foto’s van Mars. Dit gebruikten ze in de Koude Oorlog als propaganda tegen de Russen om te laten zien hoe sterk en goed uitgerust ze waren. Dat is althans het gerucht dat de ronde doet. Er zijn op de afbeeldingen helemaal geen sterren te zien en de schaduwen lopen niet parallel. Daarmee zouden de foto’s dus nep zijn en de missie helemaal nooit volbracht, volgens de doemdenkers althans. Is de maan wel echt of is dat ook een complot? En is Amerika wel ooit ontdekt?

6. Muziekland

Elvis Presley en Michael Jackson zouden nooit overleden zijn, maar ergens op een onbewoond eiland nog in leven zijn. Daarentegen, zou Beatles-zanger Paul McCartney overleden zijn en vervangen door een look-a-like. Bewijs hiervan zou komen uit een aantal lyrics zoals deze van de Beatles zelf: “turn me on, dead man, turn me on, dead man” en “Get me out, Get me out!” Maar the best for last, er zijn mensen die denken dat Beyoncé een kloon is.

5. Illuminati op dollar bill

Illuminati is een van de oudste conspiracy theories. Zelfs in Utrecht lijken ze in het onheil te geloven, aangezien zowel spoor 6 als spoor 13 niet bestaan. Op het één dollarbiljet worden volgens denkers echter ook overduidelijke aanwijzingen van Illuminati getoond. Er staan op het biljet meerdere details die de nummers 666 en 13 aan zouden wijzen. Bovendien, vouw je de biljetten van 10, 20, 50 en 100 op een bepaalde manier, dan zou je de Twin Towers zien instorten. Hierover later meer.

4. Global Warming

Volgens 97 procent van de onderzoekers is er sprake van opwarming van de aarde en wordt dit veroorzaakt door CO2-uistoot. Echter trekt een andere drie procent dit toch overduidelijke feit in twijfel. Deze wetenschappers beweren dat Global Warming gewoon verzonnen is en al helemaal niet door de mens komt (en deze onderzoekers hebben er wel voor gestudeerd…). Trump is een aanhanger van deze drie procent. Kort na zijn aantreden draaide hij al gemaakte afspraken van Obama op de Klimaattop in Parijs terug. Over klimaatopwarming heeft Ome Donald letterlijk gezegd en ik citeer: “Je mag geen haarlak meer gebruiken omdat het de ozonlaag zou ozonlaag aantasten. Dus als ik haarlak gebruik gebruik in mijn appartement, dat helemaal is afgesloten, dan ga je mij vertellen dat het de ozonlaag aantast? No way folks, no way!"

3. Simpsons vs Trump

De discussie over de overwinning van Donald Trump laaide recentelijk weer op. Toch is het volgens een aantal mensen niet Rusland dat Trump geholpen zou hebben, maar zaten The Simpsons er achter. Van tevoren zou de uitslag namelijk al bepaald zijn; in het fragment “Bart to the Future” uit een in 2000 uitgezonden aflevering van het programma zijn een vrouw, die de eerste vrouwelijke kandidaat van de VS zou zijn, en een man, wiens karikatuur verdacht veel lijkt op dat van Trump, te zien. Beiden streden voor het presidentschap. Ook de uitslag was zo goed als op de staat nauwkeurig voorspeld, zie foto. Fake news? 

2. MH17

Het rapport van het onderzoeksteam dat de crash van MH17 onderzocht concludeerde dat het vliegtuig neergeschoten zou zijn door een BUK-raket vanuit een gebied in Oost-Oekraïne dat in handen was van Russische rebellen. Poetin beweerde meteen dat dit pure onzin was. Het onderzoek was niet ‘volledig en transparant’ verlopen en bovendien zou het voor een groot deel verzonnen zijn. Sommige denkers gaan nog verder en zijn ervan overtuigd dat de MH17 hetzelfde vliegtuig geweest zou zijn als de MH370, die vier maanden daarvoor verdween was. Een theorie beweert dat de kist in de Indische Oceaan op de Amerikaanse legerbasis Diego Garcia zou zijn geland, om vervolgens met opzet boven Oost-Oekraïne te zijn neergehaald te zijn neergehaald om Rusland en Poetin zwart te maken…

1. 9/11

De grootste complottheorie is natuurlijk die van 9 september 2011. Twee vliegtuigen vlogen de Twin Towers in New York binnen en brachten hiermee beide skyscrapers ten val. Kort nadat de stofwolken waren weggetrokken startte de VS een oorlog met Irak. Anderen begonnen echter te speculeren over de daadwerkelijke oorzaak van het instorten van de twee gebouwen. Waren het daadwerkelijk terroristen of was het een inside job van de CIA? Op het World Wide Web staan duizenden redenen die beargumenteren dat het een inside job is geweest, sommige theorieën geloofwaardiger dan anderen. Maar zou de Amerikaanse president Bush echt zo gek zijn geweest? Lijkt mij heel sterk. 

Sluiten