Het resultaat van de suikerlobby

Gezond eten is nog duurder geworden en ongezond eten is goedkoop gebleven. Dat blijkt uit de cijfers die het CBS publiceert over de prijzen van voedsel van de afgelopen tien jaar. Melk veranderde bijna in goud met een prijsstijging van zestig procent. Daar tegenover staat een prijsdaling van vijftien procent van consumptie-ijs en roomijs. Helaas is dat laatste nog niet terug te zien in de prijs van Ben en Jerry’s. Hoe moet je hier nu als student met een klein budget mee omgaan? Van de goedkope chips moet iedereen gewoon genieten. Om toch je vitamines binnen te krijgen, zijn hier een aantal tips op een rij om goedkoop en gezond boodschappen te doen.


Vers fruit is altijd al duur geweest, dus de prijsstijging van de afgelopen jaren helpt daar zeker niet bij. De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk het fruit in het seizoen te kopen of in de reclame. Maar ook daarmee blijft het duur. Ga als je de tijd hebt een keer een bezoekje brengen aan de Afrikaander markt op Zuid. Zoek daar de lekkerste stukken fruit uit en je hebt zo een hele tas vol voor een schijntje van de prijs die in de supermarkt wordt gevraagd.


Verder kan je groente als een goed substituut gebruiken. In tegenstelling tot fruit hebben groenten een relatief kleine prijsstijging gehad, namelijk maar negen procent. Voor de frisse snack zijn radijsjes, bleekselderij en komkommer geschikt. Als je een zoetekauw bent, zijn cherrytomaten, worteltjes en paprika erg lekker. Als je een echt avontuur wilt beleven, kun je venkel opeten, dat smaakt naar anijs. Alles is rauw zo op te eten dus ik kijk ernaar uit om de eerste bleekselderijstengel in de universiteitsbibliotheek te zien.


Ook bessen en bosvruchten zijn altijd erg duur. Als je ze wilt gebruiken voor gebak, een smoothie of voor een saus dan zijn ze veel goedkoper en net zo lekker uit de diepvries. Voor een doosje van 250 g uit de diepvries betaal je 1,69 euro en voor verse blauwe bessen ben je 5,49 euro kwijt voor 300 g.


Je denkt er niet snel bij na, maar ook brood telt als gezond eten en heeft dus ook ten opzichte van ongezond voedsel een flinke prijsstijging gehad. Tijdens het ontbijt kan je het vervangen door melk of yoghurt maar daar wordt je bankrekening ook niet blijer van. Wat wel spotgoedkoop is gebleven is havermout. Een standaard pak kost €0,45. Doe er water bij en een scheutje melk, zorg dat je minstens twintig porties havermout uit dat dure pak melk krijgt, minuutje koken en je bent klaar. Lekker erbij is een stukje fruit, als je het geld kan missen, en anders is een beetje honing ook erg lekker.


Tot slot heeft het CBS ook de prijzen van drank langs de meetlat gelegd. De strijd om de goedkoopste te zijn is ook daar gewonnen door de ongezonde variant. Waarbij onder de ongezonde dranken bier helaas de uitzondering is en de prijs daarvan steeg dus wel significant. Bij de gezonde drank moeten water en koffie het ontgelden. Water is makkelijk uit de kraan te halen maar hoe moet je de tentamenweek zonder koffie overleven? Thee kan misschien de oplossing zijn. Hiervan is de prijs nauwelijks gestegen. Daarnaast staat er tegenwoordig een Cooker in de Spar en een waterkoker op de In Duplo-kamer. Om een dezelfde hoeveelheid cafeïne binnen te krijgen moet je dan wel vier koppen zwarte thee drinken per één bak koffie. Jammer genoeg is het drinken van cola om cafeïne binnen te krijgen geen goedkope optie, want hiervan is de prijs ook erg gestegen.


Deze kleine aanpassingen voor je boodschappen zorgen er hopelijk voor dat de kans dat je bankrekening aan het eind van de maand in het rood staat kleiner wordt. Die goede nieuwjaarsvoornemens van gezond eten kunnen dus nog steeds doorgaan (of opnieuw beginnen)!

Sluiten