Een lesje productiviteit

Photo by Kristopher Roller on Unsplash

Afgelopen zondag een zeer teleurstellende Klassieker, en als Feyenoord-fan mag ik dus even een klein klaagmomentje inlassen. De laatste tijd voel ik mij namelijk echt zeer onproductief. Nou las ik laatst over de winterdip; feestdagen voorbij, donkere dagen en het vooruitzicht van nog bijna 3 maanden winter. Eigenlijk ben ik iemand die helemaal geen problemen heeft met de winter. Maar, toch zeg ook ik “ja die winterdip, die maakt mij onproductief en langzaam”. Even extrapoleren, ja er is vast een aanmerkelijke kans dat genoeg andere studenten hier ook last van hebben. Mooi, genoeg grondslag voor een artikel met tips om ons productieniveau wat omhoog te schroeven.

Hiervoor heb ik enkele – wetenschappelijk onderbouwde - zelfmanagement tips gevonden van niemand minder dan Nobelprijswinnaar Richard Thaler!

Allereerst zegt Thaler kijk eerlijk naar je eigen beperkingen. We zijn niet rationeel, we hebben weinig wilskracht en de planner en doener in ons hoofd botsen vaak. Als mr. drs. –student moet ik zeggen dat ik dat laatste zelf duidelijk herken. Praktische leertip: leg je mobiel serieus weg bij het leren. Je gelooft toch niet echt dat je jezelf niet laat verleiden tot het grijpen van je mobiel door onzinnige facebook notificaties? Niemand gelooft toch ook dat hij 7 uur ’s ochtends kan opstaan, daarvoor helpen we onszelf: we gebruiken toch allemaal wekkers?

Thaler zegt daarnaast dat gedrag sterk wordt gestuurd door je omgeving. Je moet je omgeving dusdanig inrichten dat het vertonen van je gewenste gedrag (minder afleiding?) makkelijker wordt. Makkelijker gezegd dan gedaan met huisgenoten. Maar serieus: wil je meer rust in je agenda? Plan tijdblokken in waarin je serieus werkt en wees realistisch: reserveer ook tijd voor onderbrekingen.

Ten slotte hebben mensen een irrationele neiging om verzonken kosten te negeren in gedragskeuzes. We maken af waaraan we begonnen zijn, ook al is dat slecht voor ons. Onze gedragskeuzes zouden gebaseerd moeten zijn op het maximeren van nut en zouden niet beïnvloed moeten worden door acties uit het verleden. Studeren? Nee, eerst even die aflevering op Netflix uitkijken die ik net heb aangeklikt. Don’t be irrational? Haha please.

Sluiten