And The Winner Is


Iedereen heeft natuurlijk andere redenen gehad om te kiezen voor het Mr.drs.-programma. Misschien kon jij niet kiezen tussen een economisch en rechtswetenschappelijk georiënteerde studie en wilde je vanuit interesse daarom beide studies doen of begon je met het idee dat je de minst leuke studie kon laten vallen. Misschien heb je politieke interesses en wil je de nieuwe minister van Financiën worden of had je vooraf al gehoord over EMLE en is dat vanaf het begin iets geweest waar je naar toe wilde werken. De meeste studenten hebben echter voor dit programma gekozen met als doel later vooraan te staan op de arbeidsmarkt en daarmee met een brede achtergrond interessant te zijn voor zoveel mogelijk bedrijven om zo na je studie een geweldige baan met topsalaris te vinden. Maar wie van jullie heeft dit programma gekozen met het oog om zelfstandig ondernemer te worden?

Success stories
Één van de successen uit Rotterdam is begonnen in Café De Dijk. Eind jaren 90 hingen daar drie studenten zich vaak te bezatten, maar op een avond was het raak. Achterop een bierviltje begon het idee van mp3man.nl, later volgden meerdere webshops en uiteindelijk werden die gebundeld tot CoolBlue. Facebook, Dell en Virgin zijn andere voorbeelden die begonnen in een studentenkamer en uitgroeiden tot een mega succes. Dit zijn natuurlijk niet de enige bedrijven die opgericht zijn tijdens de studententijd. Meer en meer mensen in Nederland beginnen een start-up of verlaten hun baan en gaan door als ZZP’er met alle voor- en nadelen van dien.

Zelfstandig ondernemen, de voor- en nadelen
Welgeteld 1 miljoen mensen werken in Nederland momenteel als ZZP’er en rond de 350.000 mensen hebben een eigen bedrijf met personeel (CBS), dat is dus ruim 15% van de beroepsbevolking. Een van de grote voordelen van zelfstandig ondernemer zijn is natuurlijk dat je eigen baas bent en bij extreme weersomstandigheden (lees: sneeuw) lekker vanuit huis werkt of een dagje met de slee op pad kunt gaan. Je hoeft je ook niet te verantwoordelijken voor een baas en daarom kun jij altijd datgene doen waarvan jij denkt dat goed is voor jouw bedrijf. Hoe meer je werkt en hoe meer inspanning je in je bedrijf steekt, des te meer je er logischerwijs uit haalt. Bovendien hebben eigen ondernemers veel meer  belastingvoordelen. Daarentegen is het natuurlijk wél nog steeds zo dat er meer risico’s aan het eigen ondernemen zijn. Ondernemers moeten nog meer inspelen op veranderende vraag binnen een economie en schulden hebben gedurende de crisis veel bedrijven de das omgedaan, waarbij veel failiessementen ook privé-vermogens hebben aangetast. Echter, zijn er tegenwoordig heel veel bedrijven die nauwelijks zulke risico’s dragen, denk aan een accountant die vanachter zijn eigen keukentafel werkt. Nog een bijkomend en misschien nog wel het grootste voordeel van eigen ondernemers, volgens Indeed: ze zijn het gelukkigst.

Wil jij nou al heel lang heel graag iets beginnen, maar weet je niet wat? Hier zijn wat ideetjes namens de Duplomaat.
•    Word een blogger of vlogger. Zeker de laatste is booming business op het moment. Het kost niks, is leuk om te doen en het kan je via reclames ontzettend rijk maken. Het enige wat je nodig hebt is een beetje zelfvertrouwen.
•    In dezelfde trend kun je ook Social Media Consultant worden. Veel bedrijven zouden nog veel succesvoller kunnen worden als zij nog beter gebruik zouden maken van Facebook, Instagram en andere social media platforms. Er zijn heel veel cursussen die jou uiteindelijk een certificaat geven en al voor minder dan €100 te koop zijn. Of ben je al een pro, richt dan zelf zo’n cursus op!
•    Iedereen die het allereerste vak van economie heeft gehaald, zou met zijn accountancy skills online boekhouder kunnen worden. Echte accountant taken mag je zonder diploma natuurlijk niet uitvoeren, maar je kunt wel altijd helpen met registraties en jaarrekeningen opstellen of beoordelen. Tip: doe dit alleen als je het leuk vindt.
•    Heel veel mensen hebben er een hekel aan en bijna iedereen doet het fout: een CV en motivatiebrief schrijven. Vind jij dit wel leuk, de prijs voor het juiste CV voor de juiste sollicitatie met de perfecte opmaak is hoog!
•    Munt-valuta verhandelen en daarmee miljonair worden. Met het aantal gratis video’s die op YouTube staan was het nog nooit zo makkelijk. Of nogmaals, ben je al een pro hierin, maak dan zelf een paar video’s en de views en cash stromen binnen.

Dus, zet je abonnement op Netflix stop en gebruik je vrije tijd nu om dat idee dat je al jaren hebt of één van de bovenstaande uit te voeren en misschien ben jij het nieuwe succes van Rotterdam.
 

Sluiten