European Master in Law & Economics

ONCE AN EMLE, ALWAYS AN EMLE

Wicher Schreuders (ESL/RILE), betrokken bij EMLE sinds beginjaren '90.

De European Master in Law and Economics (EMLE) is het meest internationale onderwijsprogramma aan de EUR. Het gaat over de economische analyse van het recht en daarom is deze éénjarige master-opleiding juist voor de In Duplo-leden interessant. Vele In Duplo-leden zijn jullie al voorgegaan. En die zijn allemaal dolenthousiast terug gekomen. Zie de bijdragen van Roos Baas, Naomi Keuning en Quinte Stout.

EMLE is al in 1990 door docenten van de juridische faculteiten van Rotterdam en Gent opgericht. Momenteel bestaat het EMLE Consortium uit 9 partneruniversiteiten over de gehele wereld: naast Rotterdam en Gent zijn dat Aix-en-Provence, Bologna, Haifa, Hamburg, Mumbai, Warschau en Wenen. In het collegejaar 2018/2019 wordt Bologna vervangen door Rome, terwijl het Consortium wordt uitgebreid met Barcelona en later ook met Praag. Daarmee komen we dan op 11 partners.

EMLE is al in 2004 door de Europese Commissie erkend als een internationale topmaster door de toekenning van het ‘kwaliteitsstempel’ Erasmus Mundus. EMLE heeft in 2009 en in 2015 wederom de Erasmus Mundus erkenning gekregen. Dit EU-programma hanteert strenge kwaliteitseisen en stelt ruime beurzen beschikbaar, merendeels voor studenten van buiten de EU, soms ook voor EU-studenten.

Het EMLE programma – met jaarlijks circa 650 aanmeldingen en gemiddeld 85 deelnemers – is verdeeld in 3 ‘terms’: van oktober tot kerstmis, vanaf de jaarwisseling tot eind maart, vanaf april tot de inleverdatum van de scriptie half augustus. Gedurende het jaar verblijf je op 2 of 3 verschillende partneruniversiteiten. Vanaf collegejaar 2018/2019, waarvoor de aanmelding nu open staat, is het studiejaar ingedeeld aan de hand van specialistische ‘tracks’. De keuze voor de universiteit in het 1st term (Hamburg, Haifa of Rotterdam) is volledig vrij, de keuze vanaf het 2e term wordt bepaald door de specialisatie die je wilt gaan doen: de 1e is de ‘Public & International’ track (2nd term Hamburg), de 2e is de ‘Innovation & IP’ track (2nd term Gent), de 3e is de ‘Markets, Corporations & Regulators’ track (2nd term Rotterdam). De partneruniversiteiten in het 3rd term hangen dan af van de gekozen specialisatie. Men kan ook nog kiezen voor een ‘vrije’ variant. Voor alle details verwijs ik naar onze website: www.emle.org. Ten slotte, een kreet die door alle deelnemers al snel wordt onderschreven: ‘Once an EMLE, always an EMLE’. Je leert heel veel, je reist over de wereld, je maakt vrienden voor het leven. Meld je aan!

Roos Baas

Afgelopen jaar heb ik de European Master in Law and Economics (EMLE) gedaan. Van oktober tot en met juli heb ik in drie verschillende landen gewoond. Ik ben in Italië begonnen, in Bologna. Het eerste blok was wel het meest bijzonder. Het is een heerlijke stad om te studeren en we zaten er ook met een hele leuke groep EMLE studenten. Helaas doet Bologna volgend jaar niet meer mee aan het programma, maar Rome, Barcelona en Praag zijn zeker ook geen slechte vervangingen. In Bologna heb ik voor het eerst echt kennisgemaakt met het rechtseconomische denken. Dit blok was vooral bedoeld om de basis te leggen en de niveaus gelijk te trekken. Er was dus ook veel tijd voor leuke dingen. Ik heb ook een blok in Rotterdam doorgebracht, dat was wat meer aanpoten, omdat het veel verder op de stof inging. Ik heb mijn jaar afgesloten in het zonnige Aix-en-Provence.

Het meest bijzondere van het EMLE programma voor mij was hoe gemengd de groep studenten was. Ik had les met studenten van meer dan 25 verschillende nationaliteiten en tussen de 21 en 50 jaar oud. Een groot deel van de studenten had al werkervaring. Met hen in een klas zitten, heeft mijn wijze van studeren wel veranderd. Ik ben daardoor veel meer gaan nadenken hoe de concepten die we in de collegebanken leren zich tot de echte wereld verhouden. Ik had dit jaar voor geen goud willen missen. Een bijkomend voordeel van EMLE voor mij was, dat ik eigenlijk geen rechten master wilde doen. EMLE is meer economisch dan juridisch, maar toch ontvang je de LLM titel. Dan kan je dus nog steeds mr. drs. worden, ook als je geen Nederlandse rechten master wil doen.

Naomi Keuning

Tijdens mijn derde studiejaar hoorde ik voor het eerst over de European Master in Law and Economics (EMLE). Al vrij snel werd me duidelijk dat ik dit programma ontzettend graag wilde doen. Naast het feit dat je negen maanden in het buitenland kan studeren, is het ook een hele goede combinatie van rechten en economie. Tijdens het mr.drs.-programma was het voor mij af en toe niet precies duidelijk hoe deze twee disciplines met elkaar te combineren waren. Dit is iets wat ik heb kunnen doen tijdens het EMLE programma. In het programma leer je om op een economische manier naar het recht te kijken.

Het jaar is opgedeeld in drie blokken van drie maanden, en elk blok heb je de mogelijkheid om aan een andere universiteit, en dus ook in een ander land, te studeren. Mijn eerste blok heb ik doorgebracht in Bologna, waar ik (met veel geluk) samenwoonde met twee andere meisjes van het programma. In het tweede blok ben ik naar Hamburg gegaan en in het derde blok naar Aix-en-Provence.

De groep diverse studenten is voor mij ook een erg belangrijk onderdeel geweest van het afgelopen jaar. De groep was zeer verschillend qua nationaliteit, maar ook de academische of professionele achtergrond was zeer uiteenlopend. Het is een geweldige ervaring om met zo’n groep negen maanden alles mee te maken en nieuwe steden te ontdekken.

Nu ik terugkijk op het afgelopen jaar kan ik zeggen dat het EMLE programma mijn verwachtingen ver heeft overtroffen. Ik zou echt iedereen aanraden om zich aan te melden. Voor mij is het een onvergetelijke ervaring geweest, zowel op inhoudelijk als op sociaal niveau, die ik absoluut niet had willen missen.

Quinte Stout

In het academisch jaar 2016/2017 volgde ik de European Master in Law and Economics. Tijdens dit eenjarig masterprogramma heb je de mogelijkheid om te studeren aan drie verschillende universiteiten. Ik heb gestudeerd in Bologna, Gent en Haifa. In deze master krijg je vakken over economische toepassingen in verschillende rechtsgebieden, zoals het eigendomsrecht, contractenrecht, ondernemingsrecht, publiekrecht, schadevergoedingsrecht en het mededingingsrecht. Daar waar een jurist meestal alleen stilstaat bij de beantwoording van de vraag ‘Wat is het recht?’, vraagt men zich in dit masterprogramma vooral af ‘Wat is de meest efficiënte rechtsregel?’. Verschillende concrete rechtsregels worden besproken, maar de nadruk ligt vooral op een wat meer abstractere benadering. Diepgaande juridische discussies vinden dus niet plaats. Ook wordt de economische benadering niet al te ingewikkeld gemaakt; de meeste mensen die deze master volgen hebben bovendien enkel een rechtenachtergrond.

Verschillende toepassingen van economisch denken in het recht ontdekken was zeer interessant en daarnaast waren voor mijn persoonlijke ontwikkeling ook de kennismakingen met studenten uit vele verschillende landen en achtergronden zeer waardevol. Ik heb hier bijzondere vriendschappen aan overgehouden. Ook is het leven in drie verschillende landen een bijzondere ervaring en dit vereist iedere keer weer enig aanpassingsvermogen. Overal gaat het er net weer even anders aan toe. In ieder land krijg je bijvoorbeeld net weer iets anders wanneer je een kop koffie bestelt. Er was gelukkig ook voldoende tijd om de omgeving te verkennen. Zo heb ik in Italië een aantal plaatsen bezocht, heb ik gedurende de tweede en derde semester ook sommige medestudenten in hun stad opgezocht en ben ik nog enkele dagen naar Jordanië geweest. Uiteraard is tijdens deze periode mijn studieschuld flink opgelopen, maar ik weet zeker dat ik daar geen moment spijt van zal krijgen.

Zoals gezegd staan de inschrijvingen voor het collegejaar 2018/2019 nu open. De deadline voor de aanmeldingstermijn voor EMLE is: 

- 15 december 2017 voor de ‘early bird’-aanmelding, dat wil zeggen met enige korting op de application fee.

- 10 januari 2018 voor de ‘gewone’ aanmelding.

Sluiten