Eredivisie: de stand van zaken

Dit artikel is geschreven vóór de wedstrijden van zondag 19 november

Het Eredivisie seizoen is inmiddels alweer op 1/3de van het totaal. Dit leek mij een mooi moment om de stand van zaken in de top van de Eredivisie te bekijken. Per team is een index gegeven, deze peilt de overheersende sfeer bij de club op dit moment. Feyenoord na de laatste speelronde van vorig jaar was bijvoorbeeld 10/10, terwijl Ajax begin dit seizoen na Europese uitschakeling 1/10 zou hebben.

De Leicester-index: 6/10 

PEC Zwolle verbaast dit seizoen vriend en vijand door na 11 speelrondes op de derde plek te staan, gelijk in punten met nummer twee Ajax. Heel voorzichtig wordt links en rechts al over een Leicester City scenario geschreven. In Zwolle willen ze hier echter niks van weten, al zullen zij met elke gewonnen wedstrijd steeds meer vertrouwen krijgen en stiekem naar boven kijken. De topper vandaag tegen PSV zou voor een kentering in de titelrace kunnen zorgen…

De Coolsingel-Index: 3/10 

Feyenoord heeft een droomseizoen gehad vorig jaar. Het eerste kampioenschap van deze eeuw maakte veel los in Rotterdam en omstreken. De harde realiteit is dat je vanaf de top alleen nog maar naar beneden kan. Een kampioenschap in Rotterdam-Zuid kan niet elk jaar een realistisch doel zijn, Ajax en PSV hebben systematisch een veel hogere begroting. Met de 1ste plek krijg je de zegen van de Champions League inkomsten die het gat wat verkleinen. Helaas krijg je ook de vloek van het loodzware dubbele programma. Vier wedstrijden, nul punten is slecht voor het zelfvertrouwen en bovendien een aanslag op de fysieke gesteldheid. Dat terwijl Feyenoord het hele jaar al last heeft van blessures, vooral achterin is het vaak puzzelen. Op dit moment staat Feyenoord 11 punten achter nummer één PSV met een wedstrijd meer gespeeld. Vooral de 1-4 verliespartij tegen aartsrivaal Ajax deed pijn. Nicolai Jørgensen, een van de cruciale spelers in het kampioensjaar, kampt met kleine blessures en een vormcrisis. Er moet een hoop gebeuren wil Feyenoord dit seizoen nog laten slagen. Een goed begin zou een serie overwinningen zijn, waarin bepalende spelers als Jørgensen en Vilhena hun vorm terug kunnen vinden. Het kampioenschap en de Coolsingel lijken op dit moment ver weg, vandaar een teleurstellende Coolsingel-index.

De Museumplein-Index: 4/10 

De overtuigende 0-8 overwinning in Breda gister verbloemt het misschien, maar de sfeer in Amsterdam is eigenlijk niet veel beter. Vorig seizoen kon Ajax tot de laatste speelronde kampioen worden en reikte het tot de finale van de Europa League. Vooral de Europese thuiswedstrijden waren indrukwekkend, waar ze over tegenstanders als Schalke 04 en Olympique Lyon heen liepen. Ajax verloor in Klaassen en Sánchez echter twee steunpilaren waar nog geen echte vervangers voor gevonden zijn. Ook Peter Bosz is door de successen in Europa en interne problemen vertrokken. De onbewezen Marcel Keizer nam het roer van hem over. In Europa was Ajax dit jaar al vroeg uitgespeeld. De jonge ploeg van Keizer is erg wisselvallig, met als recent dieptepunt de verloren thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Ook als Ajax wel wint is het dit seizoen niet zo overtuigend als vorig seizoen. De achterstand op PSV is met 5 punten (met een wedstrijd meer) weliswaar kleiner dan die van Feyenoord, maar nog steeds aanzienlijk. In Amsterdam moeten ze de komende weken hopen op puntverlies in Eindhoven en vervolgens zelf op 10 december van PSV zien te winnen, dan ligt alles weer open.

De Plattekar-index: 8/10 

Eindhoven de gekste. PSV eindigde vorig seizoen zes punten achter Feyenoord en kon ook in Europa geen potten breken;  het werd uitgeschakeld in de groepsfase zonder één keer te winnen. Het was bepaald geen seizoen om over naar huis te schrijven. Aan het begin van dit seizoen leek het weer een verloren jaar te worden: een blamage in Europa tegen NK Osijek betekende geen Europees voetbal. De focus kon dus volledig naar de competitie en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Al vroeg in het seizoen een comfortabele voorsprong op zowel Ajax als Feyenoord, daar kon alleen maar van gedroomd worden na het Europese debacle. Het spel van PSV laat af en toe nog te wensen over,  maar met 37 doelpunten in 11 wedstrijden is er genoeg spektakel. Hirving Lozano is een van de revelaties dit seizoen en lijkt de Eredivisie al te ontgroeien. Nu hij ook internationaal zijn stempel heeft gedrukt tegen België met twee doelpunten lijkt de vraag te worden hoe lang hij blijft. De vorige speelronde liet PSV zien over het geluk van een kampioen te beschikken door tegen FC Twente in de laatste minuut de winnende te maken. Voor de winterstop winnen van Ajax en een gat van meer dan 10 punten slaan zou al reden kunnen zijn om de platte kar alvast voorzichtig af te stoffen.

Sluiten