De tien meest populaire rages van de afgelopen tien jaar

Elk jaar zijn er wel een aantal hypes die vanuit het niets heel groot worden en waar je vervolgens een jaar later nooit meer wat van hoort. Ook in 2017 hadden we weer een paar goeie hypes, denk aan het spel Rollercoaster Tycoon dat op smartphone te downloaden was voor maar liefst €6. Daar hebben de eigenaren in twee maanden tijd even goed binnengelopen. Momenteel zijn de makers van Pokémon Go nu bezig om het spel Harry Potter Go te ontwikkelen en hiermee de vorige hype te evenaren of misschien zelfs wel te verbeteren! Bij de MediaCo hebben we gekeken naar de hypes van de afgelopen tien jaar en daar hebben we een top 10 van samen gesteld. Eens kijken of jullie ze nog allemaal kennen!

Nummer 10: Mannequin Challenge

Vorig jaar rond deze tijd stond het internet een tijdje stil, met dank aan de Mannequin Challenge. Heel de wereld deed eraan mee; overal werden de gekste scenario’s stilstaand gefilmd. Zelfs Hillary Clinton maakte in haar campagne een filmpje waarin zij tezamen met haar crew mee deed aan de deze challenge, echter heeft het natuurlijk weinig opgeleverd voor Hillary…

Nummer 9: Jumpstyle

Eind maart 2007 komt de single Freefall van Jeckyll & Hyde op nummer 11 binnen in de Nederlandse Top 40 en stijgt de week daarna door naar nummer 1. Het instrumentale nummer is een enorm succes en blijft lang bovenaan staan in de Nederlandse hitlijsten. Echter is er elk jaar wel een zomerhit die de lijst de zomer lang domineert, bij Freefall was voornamelijk het dansje dé rage. Gedurende de hele zomer van 2017 was iedereen in de club, thuis, op werk, op het schoolplein of in de drukke winkelstraat aan het ‘jumpen’. Het liedje zullen de meeste niet meer kennen, maar het woord ‘jumpen’ zal bij iedereen als muziek in de oren klinken.

Nummer 8: Pingen

"Schat wat is je ping?” Over het fenomeen BBM van het bedrijf Blackberry werd zelfs een nummer geschreven door Fouradi dat de Nederlandse hitlijsten haalde. Het fenomeen Blackberry uit Canada was met zijn unieke PIN-code die alleen voor Blackberry gebruikers beschikbaar was niet uit de Westerse Wereld weg te denken. Als je geen Ping had, hoorde je er op school niet bij. Tevens was het in het bedrijfsleven communicatiemiddel nummer 1. Tegenwoordig zie je niemand meer rondlopen met zo’n toetsenbord in zijn hand, iOS en Android hebben de markt zo goed als volledig overgenomen. Het marktaandeel had wereldwijd zijn hoogtepunt bereikt in 2009 met ruim 20%, tegenwoordig vult het met 0,1% enkel nog de statistieken.

Nummer 7: Flappy Bird

Ik kan er nog steeds niet bij hoe zo een verschrikkelijk lelijk spel zo populair heeft kunnen worden, maar in 2013 speelde iedereen Flappy Bird. Dit vogeltje heeft banen gekost, studenten laten falen en levens afgenomen; ja, er gaan zelfs geruchten in de rondte dat mensen zelfmoord hebben gepleegd nadat zij waren afgegaan. Of dit waar is? Waarschijnlijk niet, maar klik op de link om 23 minuten lang te kunnen genieten van Flappy Bird Madness.

Nummer 6: Twitter

Twitter was in Nederland een aantal jaar geleden natuurlijk hét social media medium. Heel Nederland deelde in 140 tekens zijn leven op het web. Het recordaantal tweets in één minuut wereldwijd staat op maar liefst 618,725 tweets. In Nederland wordt er nauwelijks meer getwitterd, het wordt voornamelijk als nieuws- en advertentiemedium gebruikt, maar in de VS heeft het succes zich doorgezet en wordt er nog steeds onwijs veel ge- en retweet.

Nummer 5: Do the Harlem Shake

Eind 2013, begin 2014 was dit toch wel echt de hype. Een liedje van 30 seconden lang was opgedeeld in twee gelijke delen. In de eerste vijftien seconden was er altijd 1 iemand die binnen een hele groep een dansje aan het doen was, waarna vervolgens na de drop de hele groep overging tot idiote bewegingen in nog idiotere pakjes. Op scholen, in de bouw, in het leger en in het bedrijfsleven: overal doken de meest gekke filmpjes op!

Nummer 4: Hyves

Net als de vorige twee natuurlijk niet echt een hype, aangezien het vanaf 2004 tot aan 2010 het social medium voor ons Nederlanders werd, maar na de overname van De Telegraaf Media Groep stopten mensen met krabbelen en gingen over op posten. In 2013 viel definitief het doek en daarmee was het fenomeen Hyves voorgoed een feit. De jongensdroom van Raymond Spanjar, Koen Kam en Floris Rost was een enorm succes en daarmee behaald. Anno 2017 wordt het domein hyves.nl nog steeds gebruikt, dus klik op de link om te zien waarvoor, maar blijf niet te lang hangen, want jullie moeten snel weer aan school...

Nummer 3: De Ice Bucket Challenge

Natuurlijk in de top 3, omdat deze challenge maar liefst $115 miljoen heeft opgehaald voor onderzoek tegen de ongeneselijke ziekte ALS. Het ging als volgt: je werd door een Facebook-vriend genomineerd om vervolgens een emmer ijswater over jezelf heen te gooien, een donatie te doen en drie nieuwe vrienden te taggen om hetzelfde te doen. Een onwijs succes natuurlijk, omdat deze $115 miljoen ons weer een stapje dichterbij de oplossing tegen deze verschrikkelijke ziekte heeft gebracht.

Nummer 2: Hoppa Gangnam Style

In de top 10 gekste mensen ter wereld zal PSY waarschijnlijk ook heel hoog staan, bij de MediaCo-commissie hebben we besloten om zijn dansje op nummer 2 te zetten. In 2012 veroverde deze gestoorde Zuid-Koreaan de wereld met zijn enorme hit. Zijn videoclip was de allereerste ooit die op Youtube 1 miljard views had; de teller staat momenteel op bijna 3 miljard. Overal ter wereld werd ‘gegangnamstylded’ en als je door de stad liep hoorde je het liedje overal. PSY heeft hierna nog een keer geprobeerd om dit record te verbreken met het nummer Gentleman. Ook dit nummer kwam boven de miljard views op Facebook, maar het record van Gangnam Style werd niet verbroken. De Zuid-Koreaanse regering verbood het nummer en de video zelfs, omdat het te vrouwonvriendelijk zou zijn… Oordeel zelf!

De onbetwiste nummer 1: Catch ‘Em All

Wat tien jaar geleden nog een jongens- (en ook meisjes)droom was, werd begin 2016 werkelijkheid: iedereen kon nu Pokémon vangen op straat. Pokémon Go werd binnen no time razend populair. Overal ter wereld konden Pokémon gevangen worden en het straatbeeld werd gevuld met zowel kinderen, als volwassenen, als een enkele oudere die met behulp van hun smartphone allemaal op zoek waren naar een nieuwe Pikachu. Op internet doken overal filmpjes op van groepen mensen die aan het rennen waren om zeldzame Pokémon te vangen, zoals deze link laat zien (aanrader).

Ken jij nog rages die de afgelopen tien jaar een aantal maanden lang ons leven hebben gedomineerd? Plaats deze dan nu in de reacties!

Sluiten