In Duplo breaking borders: La dolce vita

Ciao lieve In Duplo’ers!

Terwijl ik dit schrijf kijk ik dromend uit mijn raam. Even schuif ik mijn groene louvres iets meer open zodat ik beter zicht heb op de straat. Ik zie twee oude nonna’s (=oma’s) vol temperament met elkaar praten. Een lichte bries brengt de geuren mee van pizza en pasta en ergens in de verte hoor ik Andrea Bocelli zingen. Het zonnetje schijnt naar binnen (ja nog steeds in oktober). Ik besluit te beginnen aan dit artikel. Ik voel mij overigens vereerd dat ik een aantal verhalen over mijn uitwisseling met jullie mag delen via De Duplomaat.

Laat ik beginnen bij het begin: mijn avontuur begon op 25 augustus 2017. Nog een beetje vermoeid van de reis door de Verenigde Staten, waar ik twee dagen eerder van terugkwam, stapte ik op het vliegtuig naar het bruisende en economische hart van Italië: Milaan. In deze levendige stad ga ik voor vier maanden studeren aan Università Luigi Bocconi. Eenmaal aangekomen was ik een beetje gechoqueerd; dit is niet het echte Italië (even wachten ik draai later bij)! Ik werd door een taxi afgezet bij mijn nieuwe appartement gelegen in de hippe buurt Navigli. Hieronder is een foto te zien van mijn straat:

Naar mijn mening is Navigli een van de gezelligste buurten in Milaan. ’s Avonds kun je er gezellig rondlopen en afspreken met je vrienden om iets te eten. Het is altijd druk in de straten van Navigli en je ruikt er de heerlijkste Italiaanse gerechten. Misschien is het een beetje te vergelijken met de Amsterdamse grachten: je hebt er terrasjes en er zijn boten waarop je kunt eten. Ook heb je een aantal verkopers die typisch Amsterdamse dingen aan je willen verkopen.

La dolce vita

Als echte Hollander moest ik de eerste dagen wel een beetje wennen aan ‘la dolce vita’! Ikzelf ben al een aantal keer in Italië geweest, dus ik wist wat mij te wachten stond. Weten is echter iets anders dan jezelf aanpassen aan de cultuur. Mocht je nog een keer voor een lange tijd naar Italië willen gaan of specifiek naar Milaan, dan heb ik hier een aantal wijze levenslessen om jezelf aan te kunnen passen aan ‘la dolce vita’:

Les 1: Piano! Ofwel: rustig aan! Italianen doen alles lekker rustig aan. Wil je even snel ergens naartoe lopen? Vergeet het maar! Als je probeert te rennen langs de langzaam lopende Italianen, maak je geen goede vrienden. Ook wanneer je een afspraak hebt om bijvoorbeeld 14:30 uur, ga er dan vanuit dat iedereen er pas 15:00 uur is. Wij noemen dat hier ‘de Italiaanse tijd’. ‘Zullen we over ongeveer een uur afspreken?’ ‘Maak er maar Italiaanse tijd van!’. Piano, piano, piano! Let op: treinen en bussen rijden dan weer wel op tijd, dit heb ik een aantal keer gemerkt.

Les 2: Caffè. Zoals de meesten van jullie weten, staat Italië bekend om haar heerlijke koffie. Ik moet eerlijk toegeven dat ik voordat ik naar Italië ging niet zo’n fan was van koffie. Milaan heeft echter enorm leuke en gezellige koffietentjes, waar je na college of in de pauze even rustig kunt gaan zitten met vrienden om te relaxen, waardoor ik uiteindelijk een ware koffiedrinker ben geworden. Nog een grappig feitje: over enkele weken opent in Milaan de eerste Starbucks van Italië. Of dit een succes gaat worden, dat vraag ik me heel erg af. Bovendien kijken Italianen je heel erg vreemd aan als je cappuccino in de middag besteld, daarom alvast een waarschuwing: cappuccino drink je in de ochtend of ’s nachts nadat je uit bent geweest! Espresso mag je daarentegen altijd drinken.

Les 3: Denken en doen als een Italiaan. Bekijk dit filmpje en je begrijpt denk ik wel wat ik bedoel: https://www.youtube.com/watch?v=kwxWyJU1WY4

Les 4: Speel scopa! Scopa werkt een beetje als de kaartspellen zoals wij die gewend zijn. Het grote verschil is dat in het Italiaanse spel geen cijfers zijn verwerkt, maar alles met plaatjes is. Het spel kent verschillende varianten gebaseerd op de verschillende regio’s in Italië. Veel ouderen in Italië spelen dit spel, ook wij zijn begonnen, zoals je hieronder kan zien:

Les 5: Leef buiten. Milaan, en de rest van Italië, is erg uitnodigend om buiten te leven. Je ziet overal in de stad mensen op terrasjes lekker eten en een kopje koffie drinken, genieten van het lekkere weer en relaxen aan het water. Je zal snel denken: wat zijn die Italianen luie mensen, maar niets is zeker waar! Nu ik hier een maand op uitwisseling ben, heb ik gemerkt dat Italianen ontzettend hard werkende mensen zijn, die weten hoe zij een pauze nemen en genieten van wat het land hun te bieden heeft. Ik heb besloten volledig in te gaan op deze manier van leven: zo lees ik geregeld een boek in een van de vele prachtige parken van Milaan, loop een rondje door de stad of ga naar een van de kunstgalerijen, theatervoorstellingen of opera’s.

Les 6: ‘Aperitivo’. Misschien wel een van de belangrijkste dingen in ‘la dolce vita’ is het eten! Milaan staat bekend om het concept ‘aperitivo’. En laat ik nu een van de gelukkigen zijn die in the place to be woont voor ‘aperitivo’: de wijk Navigli. Aperitivo kennen wij als een aperitief, een drankje dat je nuttigt voordat je aan het eten begint. In Milaan is dit concept uitgebreid naar een breder concept. Je koopt een drankje naar keuze voor ongeveer 10 euro en je krijgt er onbeperkt een buffet bij. Het meest bekende drankje dat wordt gedronken bij aperitivo is Aperol Spritz.

Hoe ziet een week uitwisseling in Milaan eruit?

Om een compleet beeld te geven van hoe het is om in Milaan op uitwisseling te zijn, wil ik jullie graag meenemen op avontuur door mijn afgelopen week. Terwijl ik dit schrijf ben ik net een paar uur terug van een weekend in Bergamo en Genova. Een van de fijne dingen aan Milaan is dat het een goede thuisbasis is om de rest van Italië te ontdekken. In Genova hebben een aantal vrienden en ik heerlijk samen gegeten op een terras en zijn we naar de kust gegaan om daar te genieten van het uitzicht op de ‘cinque terre’- achtige huizen en de zee. Een groot voordeel van op uitwisseling gaan is dat je veel goede vrienden maakt vanuit de hele wereld: Canada, Israël, Australië, Italië, etc. Samen met deze vrienden kun je enorm gezellige trips maken door het land.

Bergamo is een klein plaatsje in de buurt van Milaan. Veel mensen slaan het plaatsje over of komen daar alleen aan met het vliegtuig om vervolgens door te trekken naar Milaan. Ik zou zeker aanraden als je een keer in de buurt bent van Milaan om naar dit kleine dorpje te gaan. Ook hier hebben we rondgelopen en genoten van de Italiaanse sferen. Ook heeft het kleine dorpje drie prachtige kerken, zie bijvoorbeeld de binnenkant van de Basilica di Santa Maria Maggiore:

Maandag

Na dit gezellige weekend moest er gestudeerd worden. Aankomende woensdag zal namelijk het eerste tentamen van het semester plaatsvinden voor het vak Leadership skills. Een enorm interessant vak dat voornamelijk verschillende perspectieven biedt (denk aan: ethisch, psychologisch, economisch) op leiderschap. Daarnaast moest er nagedacht worden over een aanpak voor het groepsproject voor het vak E-marketing and e-commerce. Voor dit vak moeten we namelijk een presentatie houden voor de CEO van het bedrijf HRS, een bedrijf dat voornamelijk hotelkamers faciliteert voor werknemers van andere bedrijven. Ook had ik een afspraak staan met mijn groep voor Migration law. Voor dit vak doen wij een juridische analyse die ingaat op de problemen die de Europese Unie heeft met het selecteren van economische en politieke vluchtelingen.

Na een effectieve dag op de universiteit besloot ik met de fiets terug naar huis te gaan. Je leest het goed: met de fiets. In Milaan staan op de belangrijkste plekken fietsstations waar je een huurfiets kunt meenemen en afzetten. Eenmaal thuis aangekomen begon ik samen met mijn Italiaanse huisgenoot te koken. Dit gebeurt natuurlijk niet om zes uur ’s middags, maar pas rond negen uur in de avond. Mijn huisgenoot leert mij iedere week een nieuw Italiaans gerecht koken. De eerste week begonnen we vrij ‘eenvoudig’: pasta al dente met ragu. Het is lang niet zo gemakkelijk om de pasta perfect al dente te maken en het duurt vrij lang om ragu te maken (drie uur).

Dinsdag

Vandaag besloot ik nog even goed te studeren voor Leadership skills. Vervolgens heb ik snel even een gelato gegeten en besloot ik in de avond met de tram naar de Italiaans les te gaan. Om de Italiaanse taal nog beter te leren, heb ik enkele weken terug een Italiaans kinderboek gekocht. In de tram besloot ik het kinderboek er even bij te pakken om mij optimaal voor te bereiden op de les. In mijn ooghoek zag ik twee Italiaanse kinderen mij vreemd aankijken. Ik verstond (helaas) dat ze tegen hun moeder zeiden: ‘Mama waarom leest die meneer een kinderboek? Hij is toch geen kind meer?’. Gelukkig was de volgende stop mijn eindhalte.

Italiaans les is altijd interessant. Het zijn voornamelijk de mensen uit Engelstalige landen die moeite hebben met de uitspraak van Italiaanse woorden. Dit leidt vaak tot veel gelach en gebrul. Mijn klas is een van mijn favorieten, we zijn enorm divers en dat maakt het alleen maar leuker. Mijn crash course Italiaans heb ik gelukkig met een uitmuntend gehaald bij een van de leukste docenten die ik ooit heb gehad. Nu hebben we voor de follow-up course een bijzondere lerares. Ze is vrij luidruchtig en schreeuwt af en toe ‘Joehoeeee’ door de klas. Gelukkig leren we wel enorm veel Italiaans, dus dat maakt het allemaal goed.

Woensdag

Vandaag was de dag van het Leadership skills tentamen. Nadat het tentamen afgelopen was, heb ik samen met een paar vrienden een espresso gedronken bij mijn favoriete café ‘Venti136’. Vervolgens ben ik begonnen met zoeken voor een leuke locatie voor mijn verjaardag, die over een paar weken is. Ook had ik een afspraak met een paar vrienden om een trip te plannen voor in de oktober vakantie. Tijdens deze vakantie willen we Sicilië op Vespa’s gaan verkennen. Voor de weken daarna staan nog gepland: Puglia, de Dolomieten en Cinque Terre. ’s Avonds vierde Else-Marie, ook een In Duplo-lid dat op exchange is in Milaan, haar verjaardag in een gezellig park. Daarna besloot ik naar een van de leukste clubs te gaan in Milaan: Old Fashion. Het was helaas de closing party van het buitengedeelte van de club, aangezien het ook hier in Italië winter gaat worden.

Donderdag

Milaan staat natuurlijk bekend om fashion. Ik besloot daarom om op zoek te gaan naar nieuwe kleding. Na dit uitstapje ben ik naar de universiteit gegaan om een aantal lessen te volgen. Ook stond Italiaans les weer op het programma. Voor één keer was onze lerares van de crash course weer terug. We besloten na de les gezellig met z’n allen aperitivo te doen.

Vrijdag

Ook dit weekend stond een enorm leuke trip gepland. Dit keer zijn we naar Bologna, Rimini en San Marino gegaan. Voor mij een thuisbasis aangezien ik hier elk jaar naar op vakantie ga. Daarom besloten mijn vrienden om mij de reisleider te maken. Met een aantal tips van Kyra, een jaargenoot van mij bij In Duplo die in Bologna heeft gestudeerd, en Jurian, die nu in Bologna studeert, hebben we de stad Bologna verkend. Op zondag kwamen we voor een grote verrassing te staan: we hebben de Paus gezien!

Allora, na dit succesvolle weekend ben ik tevreden en vermoeid teruggekeerd naar het prachtige Milaan. Of ik in het echte Italië ben in Milaan? Jazeker, daar ben ik goed op teruggekomen zoals je in dit artikel hebt gemerkt. Laat ik dit artikel afsluiten met een aanrader om naar Milaan te komen op uitwisseling. Het is een van de belangrijkste en leukste tijden uit je leven!

Ciao,

Nino

Sluiten