Het orkanen alfabet

De World Metreological Organisation stelt elke zes jaar een alfabetische namenlijst op voor tropische cyclonen. Als die ontstaat boven de Atlantische oceaan, dan wordt het een orkaan genoemd. De meesten zal het niet zijn ontgaan dat er al een hoop orkanen zijn geweest dit jaar. De ene orkaan is bijna niet meer te onderscheiden van de andere. Dus vandaar dit artikel waar per orkaan wordt besproken; wie, wat, waar en waarom?

Harvey

De eerste en waarschijnlijk ook de duurste orkaan, die veel schade aanrichtte in de stad Houston in de VS, is Harvey. Harvey raasde eind augustus over de stad en had ongekende windsnelheden, maar vooral ook ongekend veel regen. Die regen was eigenlijk het grootste probleem. De geasfalteerde stad kon al dat water helemaal niet wegvoeren. Hier in Nederland kennen we al een decennialange discussie rondom het rivieren- en waterschapbeleid. In Amerika is die discussie waarschijnlijk nu pas begonnen; deze kwam pas op gang in New Orleans na orkaan Katrina. Regulatie voor asfaltering en bebouwing bestaat niet in Houston en het rioolsysteem is ook al jaren aan vervanging toe. Het is zeker dat het voorkomen van de overstromingen goedkoper zou zijn geweest dan de kosten die het herstel van Houston nu met zich meebrengt. De gouverneur van Texas denkt ongeveer 105 miljard euro nodig te hebben om de schade van Harvey te kunnen herstellen.

Irma

Deze orkaan heeft ook voor genoeg problemen en een pijnlijk dossier gezorgd, al helemaal aan de andere kant van de wereld: namelijk hier in ons eigen land. Het eiland Sint-Maarten kreeg de volle laag over zich heen en negentig procent van de gebouwen daar heeft schade opgelopen. Sint-Maarten mag met zijn 34.000 inwoners wel onderdeel zijn van het Koninkrijk der Nederlanden, maar in 2010 hebben de inwoners ervoor gestemd om een autonoom land te worden. Voor en na de orkaan heeft Nederland wel meerdere militairen op het eiland gestationeerd om noodhulp te verlenen en de openbare orde te behouden. Dat laatste is echter juridisch gezien de taak van de lokale overheid. Deze overheid was in de eerste dagen na de ramp nergens te vinden. Zij wordt door velen beschuldigd van corruptie en deze week wees de premier van Sint-Maarten, Marlin, al met een beschuldigende vinger naar de Nederlandse militairen, dat die hun werk niet goed gedaan hadden. Het geld voor de wederopbouw is ook niet makkelijk geregeld; alhoewel Sint-Maarten autonoom is, kan de kleine gemeenschap onmogelijk zelf het geld ophoesten. Hiervoor zal Nederland waarschijnlijk het leeuwendeel op zich moeten nemen. Ook kan er misschien geld van de Europese Unie komen, maar dat is erg lastig, omdat het Franse deel van het eiland wel bij de EU hoort, maar het Nederlandse deel niet meer sinds het onafhankelijk is geworden. De eerste noodhulp is op gang gekomen en het eerste puin is opgeruimd, maar de juridische en financiële ellende is nog lang niet voorbij en veel is ook nog onbekend. Tekenend is het moment op de persconferentie waar aan Rutte wordt gevraagd of in elk geval de Nederlanders van het eiland kunnen worden gehaald en Rutte dan moet uitleggen dat alle inwoners van het eiland een Nederlands paspoort hebben.

José

Gelukkig valt deze orkaan tot nu toe erg mee, omdat zijn baan niet rechtstreeks over eilanden heen ging. Echter, deze orkaan gaat misschien toch nog een staartje krijgen, omdat zijn baan op dit moment richting New York gaat.

Maria

Als ze op Sint-Maarten dachten dat de ellende voorbij was, dan zijn ze nu een illusie rijker geworden. Er raast namelijk een nieuwe orkaan op het eiland af waarvan de schade zal moeten worden opgenomen. Het eiland Dominica is al ten prooi gevallen op de nacht van maandag op dinsdag. Positief gezien: dat wat op Sint-Maarten al plat is, kan niet omver worden geblazen.

Kleine aanvulling: Voor degene die het is opgevallen dat de K en de L missen: deze behoren bij de namen Katia en Lee. Als iemand weet waar deze orkanen zijn, laat het dan even weten!

Sluiten