Boeken die je deze zomervakantie hàd kunnen lezen

Het collegejaar is weer begonnen en de meesten van jullie zullen alweer in de studieboeken zitten. Het is eigenlijk te laat voor een artikel met goede vakantieboeken. Toch het is altijd een optie om tussen de colleges en de borrels door wat tijd te nemen om lekker met een boek op de bank neer te ploffen. Mocht dat niet lukken; de kerstvakantie is nog maar 102 dagen wachten!

Why nations fail door Daron Acemoglu

Dit is niet zomaar het eerste beste boek op de boekenplank. Door veel economen en politicologen is het goed ontvangen toen het in de winkel verscheen. In dit boek wordt er een verklaring gezocht waarom Noord-Amerika rijker is dan Zuid-Amerika en waarom landen in Afrika, die een tal van schatten aan natuurlijke grondstoffen hebben, toch geen welvaartsgroei kennen. De instituties die wij als mensen neerzetten en handhaven in een land kunnen van grote invloed zijn op de welvaart decennia later. Als je ook maar een klein beetje geïnteresseerd bent in de economie en maatschappij, dan behoort dit boek tot de verplichte literatuur.

Prisoners of geography door Tim Marshall

In dit boek probeert Tim Marshall alle geografische belangen die de landen op de wereld hebben in een paar honderd pagina’s te vangen. Dat lukt niet helemaal, maar zeker de belangrijkste geografische invloeden komen aan bod. Door het lezen van het boek ga je ook meer begrijpen van de actualiteit. Je denkt dan bijna, het is best logisch dat Rusland de Krim geannexeerd heeft en die spanning tussen de grens van China en India is ook niks nieuws aan de horizon.

Dit kan niet waar zijn door Joris Luyendijk

Voor een aantal van jullie zal dit boek niet onbekend klinken; toen het uitkwam, kreeg het redelijk wat media-aandacht. In het boek schrijft Joris Luyendijk over zijn tijd in Londen waar hij na de bankencrisis ging onderzoeken hoe het er nu aan toe gaat in het financiële hart van de wereld. Het leest bijna als een thriller. Je krijgt steeds een stukje meer informatie en valt van de ene verbazing in de andere. Nadeel is wel dat je op een gegeven moment denkt ‘ik stop al mijn contante geld onder het matras’, want je vertrouwen in de financiële sector loopt wel een deuk op. Als je fan bent geworden van Luyendijk na het lezen van dit boek: hij heeft een nieuw boek uitgebracht onder de titel Kunnen we praten.

Misbehaving door Richard H Thaler

Het is leuk de we het vak gedragseconomie krijgen op onze opleiding, maar waar komt dat eigenlijk vandaan en wie heeft het verzonnen? In het boek Misbehaving wordt dat allemaal duidelijk. Je wordt eigenlijk meegenomen op het avontuur van de schrijver tot het ontdekken van wanneer het menselijk gedrag zich niet houdt aan de standaard-economische modellen. Als iemand toevallig Big Short heeft gezien: de schrijver is de man die samen met Selena Gomez aan de pokertafel zit.

Verwende prinsesjes door Elma Drayer

Dit is het eerste boek in deze lijst dat helemaal niet over economie gaat. Toch hebben boeken over de maatschappij en rechten hier ook wel een plaatsje. Het boek Verwende prinsesjes gaat over feminisme. Eigenlijk kun je het zien als een soort ‘Feminisme voor dummies’. Het is erg leerzaam en je beseft goed dat de vrouwenrechten in Nederland niet zijn komen aanwaaien. Stiekem is het ook een minipleidooi dat werken als vrouw met kinderen mogelijk is; vandaar dus waarschijnlijk ook de titel.

Hallo Witte mensen door Anousha Nzume

Dit boek gaat over hoe Nederland omgaat met racisme. De titel is veelzeggend over de inhoud van het boek. De schrijfster probeert namelijk uit te leggen aan een gemiddeld wit persoon hoe gekleurde mensen het gedrag van de witte meerderheid ervaren en hoe ze hier mee omgaan. Dit wordt op een bijzonder goede manier gedaan. Toch is het soms lastig om te blijven lezen als je het niet eens bent met wat er geschreven wordt. Dat is dan ook weer de interessante uitdaging van het boek: het dwingt je om onbevooroordeeld naar het perspectief van een ander te kijken. Moet je het met alles in dit boek eens zijn? Nee, maar het zet je zeker aan het denken.

 

Sluiten