De paradepaardjes van Blaak

We ronden de Rotterdamweek af met een mooi rondje Blaak. Als je daar weleens hebt rondgekeken, dan is het je vast opgevallen wat een bijzondere verzameling gebouwen zich heeft verzameld rond de gedempte Binnenrotte. Neem bijvoorbeeld de kubuswoningen, het enorme gevaarte van de Martkhal, de Blaaktoren of de bijzondere vormgeving van de bibliotheek.

Ons rondje begint bij de de Markthal en die springt meteen in het oog en domineert het straatbeeld. Met zijn enorme glazen gevel vormt het een prachtige toeristische attractie en is, net als de Erasmusbrug, een icoon van Rotterdam. Onder de boog heeft zich een zeer gevarieerd gezelschap van winkeltjes gevormd met daar omheen allemaal leuke restaurantjes. De winkels binnen vallen niet echt binnen het budget ons arme studentjes, maar een toerist kan er zijn lol niet op.

Tegenover de Markthal, voorbij de ‘putdeksel’ van station Blaak zien we illustere kubuswoningen, gebaseerd op de Helmondse kubuswoningen. Een van de kubussen is zelfs open voor bezichtiging, ook wel de Kijkkubus genoemd. Om het design nou echt functioneel te noemen gaat misschien een beetje ver, maar het biedt wel een zeer interessante aanblik. Meteen links van de kubuswoningen staat de Blaaktoren, die ook wel het ‘Potlood’ wordt genoemd door de opvallende gelijkenis. Beide gebouwen fungeren gewoon als woningen.

Daarnaast bevindt zich de centrale bibliotheek van Rotterdam. Met de grote gele buizen aan de buitenkant van het gebouw lijkt het eerder op een ludieke waterattractie dan een plaats van kennis. Aan de binnenkant is het echter zeer comfortabel en er wordt dan ook dankbaar gebruik gemaakt van de studieplekken van de Bibliotheek door de vele studenten graag gebruiken om nu eens goed geconcentreerd bezig te zijn met de studie.

Tussen al deze prachtige gebouwen is er elke dinsdag en zaterdag een grote markt met bijna 400 kraampjes waar je terecht kan voor verse groenten, fruit en vis en nog heel veel meer. Op een marktdag kan je nog nauwelijks het plein over, maar het is altijd heel gezellig. Daarbij is het voor een student zeer interessant om daar eens boodschappen te doen, want het is er een heel stuk goedkoper dan een supermarkt.

Met dit kleine rondje is er een einde gekomen aan de Rotterdamweek. Als het goed is weten jullie nu waar je in Rotterdam moet zijn voor een geslaagde date, zijn we diep geroerd door een prachtig gedicht, hebben we beter kennis gemaakt met de helden van het openbaar vervoer en hebben we een kijkje gehad in de geschiedenis van Rotterdam.

Sluiten