Het verhaal van Rotterdam

‘Rotterdam stad zonder franje, zonder goud, zonder champagne’. Met een beetje schaamte moet ik bekennen dat dit ook mijn beeld was van de stad voordat ik er ging wonen. Maar O, wat had ik het mis. Rotterdam is een stad met een geschiedenis, een verhaal, een verleden. En wat is nou een Rotterdamweek zonder het verhaal van onze geliefde stad verteld te hebben?

Op 10 mei 1940 ontwaakt de stad door het geluid van overkomende vliegtuigen. Opvallend, maar niemand raakt echt in paniek. Duitsland is op dat moment al dik een jaar in een strijd verwikkeld met Engeland en men neemt aan dat de vliegtuigen die kant uit gaan. Met de Nederlandse afwezigheid in Wereldoorlog Eén heeft Rotterdam al 125 jaar geen oorlog meer gekend. De dreiging van ons buurland Duitsland wordt gevoeld, maar met ons nuchtere boerenverstand gaan we ervan uit dat we ook ditmaal de dans zullen ontspringen en neutraal blijven in de strijd.
De stoet overkomende vliegtuigen blijkt zijn tocht echter helemaal niet voort te zetten tot het Verenigd Koninkrijk. Boven zee keren de vliegtuigen om en totaal onverwacht wordt als eerst vliegveld Waalhaven aangevallen. Niet veel later volgen de eerste parachutisten, die voet zetten in ons landje met maar één doel: de bruggen over de Maas moeten veroverd worden zodat de troepen die over het land aankomen direct door kunnen stromen naar het hart van Nederland.
Dat onze mooie stad slachtoffer werd van de Duitse aanval, was een ongelukkig voorval. Rotterdam als stad had een zeer goede relatie met Duitsland. De twee hadden elkaar nodig op economisch gebied en de stad telde veel inwoners van Duitse komaf.
De vier dagen nadat de eerste bommen vielen bevindt Rotterdam zich in een flinke strijd. Ze zouden zich niet zomaar overgeven! Tot 14 mei 1940 aanbreekt. Als een grote zwerm zwarte vogels trekken zo’n 90 vliegtuigen over de stad en laten zonder specifiek doelwit bommen vallen. Na vijf dagen van strijd zouden de onderhandelingen al zijn begonnen, een doorbraak forceren met het bombardement lijkt daarom ook niet logisch. Waarom het dan wel gebeurde, is nog steeds moeilijk te zeggen.
Kort na het bombardement geeft heel Nederland zich over, bang dat er nog meer steden slachtoffer zullen worden van een soortgelijke bommenregen.
Met de pakken neer zitten is geen optie en zo begint de stad met puinruimen. Stadsarchitect W.G. Witteveen krijgt de opdracht een plan te maken voor de wederopbouw. Op 28 mei 1946 neemt de gemeenteraad zijn plan aan en begint Rotterdam aan de wederopbouw die zal leiden tot de geboorte van de stad zoals we haar nu kennen.
Vandaag de dag zijn er nog maar weinig overlevenden die de verhalen kunnen doorvertellen. De wonden van het bombardement zijn geheeld, maar de littekens blijven altijd zichtbaar. De brandgrens is, als een ononderbroken lijn, zichtbaar gemaakt met glow-in-the-dark-belijning. Overdag neemt de markering licht op, waardoor de grens ook na zonsondergang zichtbaar blijft. Binnen de brandgrens, in het centrum van de stad, zijn de wegen breed en bestaat de bebouwing vooral uit modernere hoogbouw. Buiten de brandgrens is het stratenpatroon van voor de oorlog aangehouden en sluit de nieuwbouw aan op de architectuur van voor de oorlog.
Rotterdam is herrezen als een bloeiende, maar een ook nog steeds een groeiende stad. 77 jaar geleden had niemand voor ogen gehouden dat de stad zich zo zou ontwikkelen en wie weet waar we 77 jaar vanaf nu weer staan. Een ding mag echter zeker zijn: ‘Rotterdam, dat is de állermooiste rot stad die er is’!

Het verhaal van Rotterdam is nu verteld, maar er is nog een hele hoop te ontdekken!
Wist je namelijk dat…

Jimi Hendrix op 10 november 1967 tijdens de Hippy Happy Beurs optrad in de nood-Ahoy aan de Pompenburg, gelegen achter het Hofplein?
Dit was zijn enige optreden in Nederland ooit.

Het Hofplein voor het bombardement een druk uitgaansgebied was?

Het oude Luxor-theater van architect P. Vermaas Op 22 december 1917 opende? Ernaast gelegen was het hotel Central, welke ontworpen is door dezelfde P. Vermaas en tevens uit 1917 stamt.
Op de Kruiskade staan dus twee van de weinige gebouwen die Wereldoorlog Twee hebben overleefd.

Het Stadhuisplein werd ontworpen als een voorplein voor het Stadhuis om het gebouw zo meer aanzien te geven? Vandaag de dag kan het contrast haast niet groter: aan de ene kant heb je het statige stadhuis en aan de andere kant heb je het plein vol met horecagelegenheden en feestende stappers.

IJssalon Capri, gelegen aan de Doormanstraat, er al zit sinds 1957?
Vroeger werd er alleen in de zomer ijs verkocht en fungeerde het pand in de winter als bondwinkel.

Er vroeger water lag op de Coolsingel in plaats van asfalt?

Dat juwelier Siebelaan het Stadhuisplein een van de weinige winkels is die vanaf het begin in het Lijnbaankwartier is gevestigd?

The Rolling Stones in 1975 twee weken in het Rotterdamse Hilton logeerden? Tijdens deze twee weken repeteerde de band in de kleine zaal van de Doelen voor hun aankomende tournee. Op 23 januari 1975 namen ze daar ook het nummer Melody op, dat op het album Black And Blue staat.

De oude binnenweg de Tweede Wereldoorlog grotendeels overleefd heeft? De straat kent twee kroegen die er al meer dan honderd jaar zitten: Café Timmer (1896) en Melief Bender (1876).

De Hofpleinvijver in de mond van een Rotterdammer de flipspuit wordt genoemd?

Sluiten