Te diep in het glaasje gekeken?

Misschien ken je het wel; Je bent een avond wezen stappen en na het iets te bont gemaakt te hebben, zitten jij en je vrienden op de fiets naar huis. Hoe je op die fiets terecht bent gekomen, weet je eigenlijk niet en op automatische piloot stuw je jezelf voort. Maar dan, jij en een gezellige vriend van je, waar je de hele avond mee hebt lopen hossen, komen met de sturen in elkaar! Met het tijdsbesef en de oriëntatie compleet verloren, realiseer je je dat het echt goed fout is als je weer bij zinnen komt op de stoeprand. Om je heen heeft zich een kudde ramptoeristen verzameld die het allemaal beter lijken te weten en je tissues blijven aangeven. Een stem vraagt of je op kan staan en voorzichtig mee kan komen. Éindelijk naar huis. Toch?

Jaarlijks worden er rond de 24 duizend personen tussen de 10 en 25 jaar behandeld op de spoedeisend hulp voor een ongeval of geweldpleging waarbij alcohol betrokken was. Dit is tien procent van alle ongevallen of geweldpleging bij jongeren in deze leeftijdscategorie. Vaak vielen ze van de fiets of kwamen ze terecht in een ruzie, waarbij letsel opgelopen werd. Onderzoek heeft aangetoond dat alcohol het risico op een ongeluk vergroot, wat voor de meesten van ons niet als een verassing zal komen. Dit magisch goedje zorgt er namelijk voor dat je coördinatie, reactiesnelheid en concentratie vermindert. Voor je het weet lig je op je gezicht, omdat je vergat jezelf op te vangen, omdat je überhaupt nog niet doorhad dat je viel. 

Het verband tussen alcohol en het ontstaan van een ongeval, zit hem vooral in de hoeveelheid alcohol die genuttigd wordt. Vooral bij Binge-drinking, wat inhoudt dat je meer dan vijf glazen alcohol in korte tijd drinkt, speelt een grote factor bij het ontstaan van alcoholgerelateerde schade. Feit is dat de jongere in kwestie de rol van alcohol vaak onderschat. Daarnaast lijken ze het in het algemeen ook niet heel erg te vinden dat ze het ongeval hebben gehad. Best logisch eigenlijk, want vaak is het slachtoffer dermate beschonken dat hij zich van het ongeluk nauwelijks wat herinnert. Daarnaast werkt alcohol verdovend, wat ervoor zorgt dat de pijn niet tot nauwelijks aanwezig is. De spoedeisende hulp knapt je weer op en voor je het weet sta je te wachten op de bus naar huis. Niemand heeft je de les gelezen, er zijn geen gevolgen en volgende week sta je weer aan de bar met een vol glas in je hand. 

Dat je er een keer goed vanaf komt, betekent niet dat er iedere week een beschermengeltje op je schouder zit. Het zijn dan ook de jongeren die ernstigere schade hebben opgelopen bij een ongeval die hun drankgebruik aanpassen of beter uitkijken in het vervolg. Wijn na de maaltijd noemen we dat. Echte concrete oplossingen zijn er echter ook niet. Als je verstandig bent ga je lopend naar huis, neem je een taxi of drink je toch wat minder. Want geloof mij maar, je eigen bedje ligt een heel stuk lekkerder!

Sluiten