Matchis stamceldonatie registratie

Noud Eysink, Jan Smelik en Steven Heisterkamp:

"Vijf weken geleden liep ik, net als jullie nu, nietsvermoedend over de campus. Ik volgde mijn twee studies, werkte en danste door het leven. Een week later was alles anders: acute lymfatische leukemie.”

Zo begon een aantal weken geleden het ook door jullie ontvangen schokkende mailtje van Amber, een mede-studente die vanwege haar acute leukemie dringend een stamceldonor nodig heeft. Velen zullen erg met Amber meeleven, maar hebben ondertussen zelf geen actie ondernomen. Om daar verandering in te brengen, zullen we jullie bij deze informeren over stamceldonatie en aangeven hoe jij kunt helpen.

Met een simpele donatie van stamcellen kan je een leven redden. Iemand die lijdt aan leukemie heeft een bloedziekte waarbij veel kwaadaardige (niet werkende) witte cellen aangemaakt worden, terwijl witte bloedcellen juist ziektes dienen te bestrijden. Gezonde stamcellen maken goedaardige witte bloedcellen aan, waarmee ook deze kwaadaardige cellen bestreden kunnen worden. Bij een stamceldonatie geef je deze strijd tussen goed en kwaad dus een enorme boost waardoor de kans op overleven aanzienlijk toeneemt.

Voor sommigen zal stamceldonatie al snel de associatie opwekken met het weggeven van bijvoorbeeld een nier. Niks is minder waar. Stamceldonatie is door technologische ontwikkelingen eenvoudig en toegankelijk geworden. Het doneren gaat in 70% van de gevallen via bloedafname en in de andere gevallen via beenmergpunctie (onder narcose). Je zal er wel even een paar dagen moe van zijn, en wat bot- en spierpijn ervaren maar dat is het dan ook.

Met de huidige Nederlandse donoren kan stichting Matchis maar 5% van de patiënten helpen. Voor de andere 95% moet gekeken worden naar lastigere methodes zoals een donor uit het buitenland, maar voor deze mensen bestaat een grote kans dat ze helemaal geen donor kunnen vinden. Kortom, we hebben snel en veel nieuwe donoren nodig, zodat in de toekomst iedereen geholpen kan worden!

Hoe kan jij helpen? Door je nu gelijk aan te melden als stamceldonor. Dit gaan we extra makkelijk voor jullie maken en daarom organiseren wij voor In Duplo (vrienden en familie zijn ook welkom) een inschrijfdag op 16 mei (a.s. Dinsdag) bij het Paviljoen van 11 tot 14 uur. Inschrijven kost je hooguit 10 minuten en gaat door middel van een vragenlijst en het afnemen van wangslijmvlies door een wattenstaafje. Jouw informatie wordt in een internationale database opgeslagen, wanneer er sprake is van een match zal je worden gevraagd of je wil doneren. De kans dat je daadwerkelijk gaat doneren is 1 op de 1500 per jaar.

Laten we het als economen onder elkaar dan nog maar even over de micro-economische tour gooien. De vraag die we ons zullen moeten stellen is: Wat is het leven van Amber, en haar soortgelijke mede-slachtoffers, jou waard?

Verschillende partijen hebben de handen ineen geslagen om op de Erasmus Universiteit inschrijvingen te verzamelen voor Matchis. We hopen je op de inschrijfdag, dinsdag 16 mei tussen 11 en 14 uur, bij het Paviljoen te zien! Meer weten? Kijk dan op Matchis.nl. Inschrijven kan ook via deze site. Je kan ons daarnaast helpen door dit bericht en het evenement van de inschrijfdag te delen!

Sluiten