Thema van de almanak geraden?

Aanstaande donderdag is het dan eindelijk zover: de Almanakborrel. Na ons lang in spanning te hebben gehouden, zal nu dan toch eindelijk het thema bekend worden gemaakt. Top secret, zo werd al eerder gezegd door de Almanakcommissie, maar sinds eind februari staan er meer hints op de In Duplo-Instagram. Tijd om deze te ontcijferen!

De eerste hint is een filmpje dat begint met een beeld van een witte achtergrond met zwarte, streepachtige vlekken. Vervolgens komt de welbekende scene uit de film Titanic op de punt van de boot voorbij, gevolgd door weer een wit beeld met een zwarte vorm, waarvan ik denk dat het een oud vliegtuig is. Als laatste is er een laadruim of pakhuisachtige omgeving te zien. Hoge stellagekasten gevuld met goederen. Opvallend is dat dit beeld wordt teruggespoeld.
Tussen de verschillende beeldfragmenten hoor je een krakend geluid, als een oude televisie die geen signaal ontvangt. Het filmpje begint echter met een spannend muziekje vervolgd door een soort geheimzinnig geluid dat lijkt op spionage apparatuur, wat we ook wel kennen van het televisieprogramma ‘Wie is de Mol’. Het enige beeldfragment waar echt een geluid bij hoort is het fragment van het laadruim. Er wordt hier iets gezegd, maar ik versta er persoonlijk echt de ballen van (zelfs met oortjes in en geluid helemaal open). Het heeft iets weg van gespot, ges-pot.

De tweede hint is een filmpje dat begint met beelden van gekleurde inkt die je als het ware ziet verspreiden. Vervolgens komt er een fragment waar je Elia van Feyenoord een doelpunt ziet maken, gevolgd door het beeld van twee ijsvogeltjes op een tak met een nostalgisch effect. Na het fragment van de ijsvogeltjes komt weer het fragment van Feyenoord maar dan teruggespoeld en we eindigen het filmpje weer met gekleurde vlekken. Het geluid dat je op de achtergrond hoort, kan ik niet anders omschrijven als zeer vervelend.

Voor de derde hint wil ik beginnen met het geluid, omdat ik vrij zeker denk te horen dat er ‘top secret’ wordt gezegd in het verloop van het filmpje.
Qua beeldfragmenten zie je eerst een groep mensen in een soort tunnel, misschien een metro, die voor en achteruit gespoeld bewegen. Vervolgens zie je heel veel korte snelle beelden van ballerina’s, een astronaut, een werkplaats en een jongen op school. Ik word er allemaal niet wijzer van. Wat wel nog opvallend is aan deze snelle korte fragmenten is dat er in groen een soort codes zichtbaar zijn. Het lijkt een combinatie van letters en cijfers. Na een korte onderbreking met een beeld wat ik associeer met oude televisies komen er allemaal stopcontacten in beeld. Hier begint ook het geluidsfragment waarin ik ‘Top secret’ meen te horen. Na de stopcontacten komen er weer meerdere korte snelle beelden, waar ook dezelfde code overheen te zien is.

Mocht je na mijn drie beschrijvingen denken: wat zegt zij nou weer?! Kijk dan vooral ook even zelf op Instagram! Want het is nu tijd om te gaan speculeren.

Uit betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat als het beeld achteruit spoelt, het geluid ook achteruit moet. Dit betekent dat er in het eerste fragment aan het einde iets wordt gezegd in de richting van ‘top…’ De relatie tussen Rose en Jack was een geheim, dus secret. Ook de spionapparatuur sluit hierbij aan.
De tweede hint vind ik echt het vaagst. Ik ga daar ook geen uitspraken over doen, want ik heb het filmpje ondertussen honderd keer bekeken en zit hier nog steeds met open mond naar het scherm te staren.


Zeer duidelijk in de derde hint is het horen van de woorden ‘Top secret’ en ik weet zeker dat je iets met die vreemde codes moet. Feit is dat ik nu al een dag bezig ben deze filmpjes uit te pluizen, ik werkelijk geen stap verder kom en alleen maar kan denken ‘HUH’. Een ding mag duidelijk zijn, ik ben een waardeloze detective.
Hopelijk treden jullie nu allemaal in mijn voetsporen en doen een poging het thema te ontdekken. Laat in de reacties achter wat jij allemaal ontdekt hebt. En voor nu vraag ik me af: zou het thema dan toch echt ‘Top secret’ zijn?
 

Sluiten