Geprinte media vs. internet

Opinie- Joep Schoenmakers

Er is een strijd gaande op het moment. De Volkskrant en NRC hebben de handen ineengeslagen om adverteerders te weren van Dumpert, in handen van TMG. Dit na aanleiding van een reactie van GeenStijl op een column van een NRC-columniste op een aflevering van het bij jongeren erg populaire Dumpertreeten. In Dumpertreeten 100, de aflevering waar het om gaat, werden vrouwen in lingerie gebruikt om bepaalde filmpjes te reviewen.

Er wordt wel eens vaker opgeroepen tot een boycot van een bepaald product of bedrijf. Zo leidde de oproep tot een bankrun van Pieter Lakeman in 2009 uiteindelijk tot het faillissement van DSB-bank. Zover zal het in dit geval niet gaan. Dumpert is een van de grootste filmpjessites van Nederland, en de 11e site van Nederland gemeten naar traffic (Alexa). Tot nu toe hebben drie grote adverteerders publiekelijk laten weten dat ze niet meer zullen adverteren op Dumpert: WNF, Grolsch en de Persgroep. Laatstgenoemde is de eigenaar van o.a. de Volkskrant.

Er zit een mate van hypocrisie aan het doen van dit soort oproepen. Om Jezus nog maar eens te quoten: “Zij die zonder zonde zijn, werpe de eerste steen.” Het is dan ook niet zo dat NRC en de Volkskrant zonder zonde zijn. Zelf hebben zij in hun geschiedenis vaak genoeg berichtgeving geplaatst die aanstootgevend kan zijn voor een groep mensen. Toch moet het altijd voor de vrouwen worden opgenomen. Het maakt hier niet uit of dit door een vrouw of een man wordt gedaan. Feit is wel dat niemand de vrouwen in lingerie die gebruikt werden, gedwongen waren om dat te doen. Het is simpelweg hun werk. De fanbase van Dumpert is hoofdzakelijk de jonge heteroseksuele man. Ze vervangen door vijf sixpacks zou dus marketingtechnisch niet erg verstandig zijn. Het kritiekpunt dat door deze beoordeling vrouwen worden geobjectiveerd houdt ook geen stand. Naakt, zowel mannelijk en vrouwelijk, wordt overal voor gebruikt. Zo heeft de serie RuPauls Drag Race (een afvalrace voor drag queens) een Pit Crew, niet meer dan schaarsgeklede, knappe mannen die een bepaald attribuut naar binnen brengen. Hier hoor je de verschillende kranten dan echter niet over. In een recensie van de Volkskrant op 19 april werd er zelfs geen woord over gerept en was de algemene strekking vooral positief. Het menselijk lichaam is er om bewonderd en geëerd te worden. Dat deze waardering wordt uitgesproken bij de beoordeling van filmpjes is dus niet hetzelfde als ‘online verkrachting’. De grens ligt bij illegale praktijken, zoals aanranding.

TMG staat op het punt overgenomen te worden door het Vlaamse Mediahuis. Deze is ook eigenaar van de uitgever van NRC. Dit maakt het hele verhaal nog aparter. NRC die zich uitspreekt tegen hun toekomstige ‘zusje’. Het is een teken dat de geprinte media als een soort verdrinkend kind om zich heen aan het slaan zijn, om maar aandacht te krijgen. Om dan ook nog de reacties onder bepaalde posts te gebruiken om aan te tonen hoe slecht een website wel niet is, reacties die door jan en alleman geplaatst kunnen worden, neigt naar een vorm van ethische arrogantie. In de open brief werd zelfs voorgesteld te censureren. Er is vrijheid van meningsuiting in Nederland, maar wordt door dit soort hetzecampagnes steeds verder ingeperkt.

Het is volkomen legaal een oproep tot een boycot te doen. De Volkskrant, NRC en alle ondertekenaars moeten dus ook vooral doen wat ze niet laten kunnen. Er zijn al contraboycots door bepaalde reaguurders afgekondigd. Naar mijn mening hebben we hier te maken met een gevalletje selectieve verontwaardiging in een identiteitspolitiek. In plaats van zich bezig te houden met de adverteerders van internetsites, kunnen deze feministen zich beter bezigen met zaken die wel de gelijkheid tussen man en vrouw bevorderen, zoals een technische studie doen, of vaker full time gaan werken en daarmee zich harder in gaan zetten om het onrechtvaardige salarisverschil tussen man en vrouw te dichten. Maar laten we alsjeblieft niet in de tijd van Kim Kardashian gaan zeuren over geobjectiveerde beelden van volwassenen, want daar hebben we nu wel genoeg van.

Sluiten