In Duplo organiseert: De Bachelor Voorlichtingsavond

Het derde jaar van je bachelorstudie is het eerste jaar waarbij je als student wordt geconfronteerd met een enorm aantal studiekeuzes. Ga je op exchange, een stage doen, een RA-traject volgen of ga je lekker op vakantie? De mogelijkheden zijn – helemaal voor een mr.drs. -student – oneindig. Ook de aantrekkelijkheid van de meeste keuzes en de schaarse voorlichting hierover vanuit de universiteit – de exchange daargelaten -  maakt deze er niet makkelijker op. In Duplo besloot hierom de student te hulp te schieten en heeft dit jaar een Voorlichtingscommissie opgericht, bestaande uit Kyra Hanemaayer en Lester Hartelust. Het is aan deze commissie om ons beter voor te lichten over de keuzes binnen, in dit geval, het derde jaar. Dat gebeurde afgelopen woensdag op de Bachelor Voorlichtingsavond.

De avond begon met de keuzemogelijkheden binnen de ESE. In de eerste twee blokken kan je kiezen voor een exchange, stage, een minor (blok 1) of keuzevakken (blok 2). Ook werd hierbij de mogelijkheid uitgelicht om een Educatieve Minor te volgen. Bij deze minor leer je om les te geven, loop je stage op een middelbare school, en kan je je tweedegraads lesbevoegdheid halen. Hiermee mag je later ook als docent op een middelbare school lesgeven in Economie (let op! De deadline voor de aanmelding sluit 16 april al). Hierna werd verteld over de majorvakken (blok 3) en werd erop gewezen dat sommige vakken als voorkennis kunnen dienen voor latere blokken. Daarnaast werd ook aangegeven dat je als mr.drs.-student de eerste drie blokken geheel vrij kan stellen, op basis van je B1 Rechtsgeleerdheid. Je kan dan op eigen houtje een stage lopen, vrijwilligerswerk doen, werken of gaan reizen. Blok 4 – dat als zwaarder wordt ervaren – is het seminar. Hierbij volg je intensief werkcollege en kan je erachter komen welk vakgebied jij nu echt leuk vindt. Tot slot eindigt het jaar met het verplichte vak Filosofie van de Economie en de Bachelorscriptie. Aan je scriptie kan je echter ook al eerder beginnen: door zelf het initiatief te nemen en een begeleider te zoeken kan je hier al eerder mee aan de slag gaan.

 

Na een korte pauze en een klein aanraden om een bestuursjaar te doen, werd de avond voortgezet door een aantal sprekers die kwamen vertellen over de keuzes die zij hadden gemaakt. Jeroen Kassenberg, accountant bij EY, trapte af en wist op spraakmakende en komische wijze te vertellen over accountancy. Als je een RA- of RC-traject wil volgen is het namelijk van belang dat je een specifieke minor, keuzevakken, major en seminar kiest.

Volg je deze niet, dan zal je na je master, en voor het starten van je post-master tot RA of RC, eerst nog elke vrijdag in de collegebanken zitten om deze vakken te volgen – iets dat volgens Jeroen echt totaal niet leuk is. Of het leven van een accountant nou verder ‘saai’ is? Daar was Jeroen het niet mee eens. Vroeg opstaan went weliswaar nauwelijks, maar ook hij gaat met zijn collega’s nog weleens een biertje drinken en al met al ‘is het gewoon wat je er zelf van maakt’.

 

Na accountancy was het tijd om aandacht te besteden aan stages. Oud-Commissaris Interne Zaken, Oeljana Smits vertelde over haar Finance-stage bij Unilever. Zij loopt zes maanden stage bij deze multinational. Deze avond deelde zij haar ervaringen en vertelde zij dat ze had ontdekt dat ze weinig had aan hetgeen ze tot nu toe had geleerd op de universiteit. Met enthousiasme – zoals we van Oeljana gewend zijn – vertelde ze hierna ook over de projecten waar ze mee bezig was, zoals het maken van een innovation tracker.

 

Hierna was het de beurt aan oud-Voorzitter, William Ponsteen. Naarmate zijn studie vorderde begon William zich af te vragen of hij Rechtsgeleerdheid nou wel leuk vond. Het vrijdagmiddagonderwijs vond hij namelijk niet echt wat en hij begon te twijfelen of hij wel een master Rechtsgeleerdheid wilde volgen. Om voor eens en altijd te bepalen of hij Rechtsgeleerdheid dan zou afschrijven, besloot hij praktijkervaring op te doen en is hij stage gaan lopen bij De Brauw Blackstone Westbroek op de Zuidas.

Tegen de verwachtingen in bleek Rechtsgeleerdheid in de praktijk – wat heel anders is dan hoe wij het nu leren – toch erg leuk en interessant te zijn. William kreeg hier te maken met zaken met betrekking tot multinationals, waar hij zelfs op kantoor niet met collega’s over mocht spreken wegens koersgevoeligheid van de informatie. Ook erg handig voor zijn scriptie is dat hij hier om heeft leren gaan met juridische databases en een aantal contacten heeft gekregen die hij kan benaderen om even mee te sparren.

 

Na William volgde de huidige Penningmeester, Hans. Hans liep een stage bij Delta Lloyd, PwC en Deutsche Bank – en kan daarmee wel terecht de koning van de stages genoemd worden deze avond. Ook Hans merkte dat hij weinig van wat hij had geleerd terugzag toen hij hier aan de slag ging. Zelfs een stage bij de Corporate Finance afdeling bij PwC bleek niet een voldoende voorbereiding te zijn op zijn stage op de M&A-afdeling van Deutsche Bank.

Desondanks liet Hans merken dat hij wel van elke stage veel heeft geleerd. Niet alleen heeft hij geleerd wat het werken bij deze bedrijven inhoudt, ook heeft hij geleerd wat echt hard werken is – van 9 tot 1, en dan bedoelen we niet één uur ’s middags. Gelukkig was het niet alleen maar hard werken en kon Hans ook over leuke belevenissen vertellen: voor 25 euro per persoon aan salades mogen bestellen en ze door een taxichauffeur laten bezorgen is immers niet iets dat de meeste student-stagiairs elke dag meemaken.

 

Last but certainly not least, vertelde Dagmar van Eijk over haar ervaringen. Zij besloot ook om stage te gaan lopen. Zij deed dit echter in het buitenland, en wel in Chili. Hier maakte zij dagen op kantoor van 9 tot 1 – Dagmar daarentegen wel tot één uur ’s middags. Ze merkte dat Chilenen weinig direct waren en niet naar haar toe kwamen met dingen die ze kon doen. Dagmar had dan ook maar vrij weinig te doen en besloot hierop om haar stage een hele andere wending te geven. Als je dan toch in Zuid-Amerika bent, kan je hier maar beter van genieten en dit heeft Dagmar ook zeker gedaan: door te leren hoe je op je werk vrij moet vragen. Dagmar is gaan reizen door Zuid-Amerika en onder andere naar Matchu Pichu en Panama geweest. Ze heeft veel mooie gebieden gezien, leuke mensen ontmoet en de tijd in Zuid-Amerika heeft haar echt tot een ander persoon gemaakt.

 

Tot slot werd verteld over de keuzemogelijkheden binnen ESL. Op basis van je gehele bachelor Economie mag je de eerste twee blokken van dit jaar vrijstellen, maar ook bij deze faculteit is het mogelijk om een minor te volgen of op exchange te gaan. Inschrijven voor een exchange bij ESL werd zeker aangeraden, ESL biedt namelijk andere bestemmingen aan. Doordat de blokken bij ESL korter zijn, zal je wel enkele vakken uit het derde jaar missen: Bestuursrecht en Formeel Strafrecht. Voor de exchange studenten heeft ESL het echter mogelijk gemaakt om deze vakken te volgen tijdens een Summercourse, waarbij je binnen een week wordt klaargestoomd voor het tentamen. De rest van het jaar van Rechtsgeleerdheid bestaat gewoon weer uit vakken Rechtsgeleerdheid, zoals je die nu ook al hebt. De enige uitzondering is blok 7: het Bachelorwerkstuk. De naam doet al terecht vermoeden dat dit een minder tijdrovende bezigheid is dan de scriptie voor Economie. In tegenstelling tot bij Economie ben je echter wel verplicht om hiermee al eerder in het jaar te beginnen: zo heb je in vroegere blokken ook al deadlines voor je werkstuk.

 

In Duplo’s eerste Bachelor Voorlichtingsavond was zeker geslaagd: alle aanwezigen vonden het erg interessant en heel informatief. Weliswaar heeft niet iedereen de definitieve keuze kunnen maken voor wat hij of zij volgend jaar wil gaan doen, maar we zijn in ieder geval goed op de hoogte gebracht van de mogelijkheden die we hebben – hetgeen tenslotte het belangrijkst is. De avond werd met enkele drankjes afgesloten bij café In de Smitse, waar iedereen nog een beetje met de sprekers of onderling kon napraten en naborrelen.

Sluiten