Formeren is een feestje

Woensdag 15 maart was het weer tijd voor falende techniek van de NOS. Het was weer eens verkiezingsavond. Helaas zonder Herman de Schermman, maar wel met Dionne Stax -dat is ook wat waard. Uiteindelijk kwamen de statistieken wel op het bord en onthulde zich een uitslag waar iedereen eigenlijk wel tevreden mee is, behalve natuurlijk de PvdA. Hans Spekman is er al door opgestapt. Maar nu de uitslag bekend is, komt eigenlijk pas het belangrijke deel, de formatie.

Als het aan Thierry Baudet van Forum voor Democratie ligt, laten we deze hele procedure achterwege. Volgens hem is Nederland een stuk beter af met een ‘zakenkabinet’. Dit is een kabinet bestaande uit mensen uit het vakgebied, zoals bijvoorbeeld een hoogleraar als minister van Onderwijs en een Marokkaans-Nederlandse burgemeester als minister van Integratie. Zo komen er volgens FvD geen ‘leken’ in het kabinet. Met leken bedoelen ze leden van een partij die eigenlijk niet zo veel verstand hebben van het onderwerp, maar omdat ze ‘aan de beurt zijn’ een post als minister of staatssecretaris krijgt. Volgens FvD is dit de enige manier om een goed kabinetsbeleid te voeren.

Nu is daar wel wat tegenin te brengen. De kiezer laat met zijn stem duidelijk weten welke kant hij wil dat het kabinetsbeleid opgaat. Omdat deze in afgelopen verkiezingen kort door de bocht gezegd een ‘groen-rechts’ geluid heeft laten horen, is het alleen maar logisch dat het kabinet ook een groen-rechts beleid gaat voeren. Natuurlijk kiezen we in Nederland niet direct voor bestuurders, maar kiezen we tijdens de verkiezingen voor de volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer. Toch is alleen de wetgevende macht niet genoeg om een bepaald geluid te laten horen. Door ook het bestuur die richting op te brengen komt het geluid van de kiezer echt naar voren. Dit blijkt ook uit de laatste jaren, de VVD en de PvdA hebben geen SP-beleid gevoerd. Met ‘onafhankelijke’ ministers kan dit wel het geval zijn. Dat zou leiden tot een miskenning van het Nederlandse electoraat.

Een ander probleem met deze formatie is het uitsluiten van de PVV door alle ‘mainstream’-partijen. De VVD maakte er tijdens haar campagne een groot punt van dat ze absoluut niet met de PVV in een regering gaat zitten. Dit deed de partij waarschijnlijk om de zwevers tussen PVV en VVD over te halen naar de partij die waarschijnlijk wel in de regering komt. Omdat de PVV volgens de laatste statistieken twintig zetels heeft gehaald, wordt met een uitsluiten ook een groot deel van de stem van Nederland niet gehoord. De vijf rechtse partijen (VVD, PVV, CDA, SGP, FvD) zouden een coalitie van 77 zetels kunnen vormen, en daarmee voldoen aan een groot deel van de stemmen. Maar, de VVD wil dit niet.

De formatie zal lastig worden. Er zijn op elke mogelijke manier minstens vier partijen nodig voor een meerderheid in de Tweede Kamer, de Eerste Kamer daargelaten. De verkenner Schippers is al aangesteld als informateur van de combinatie VVD/D66/CDA/GL. Het is nog maar de vraag of ‘groen-rechts’ er gaat komen. Ook is het de vraag hoe lang een dergelijk kabinet het vol zou houden. Hopelijk langer dan een jaar, want ik, en velen met mij, hebben even tijd nodig om te herstellen van het beeld van Sybrand Buma elke dag op je beeldscherm. Hij kijkt wel lief.

Sluiten