Stelling: Groepsbelediging moet strafbaar zijn

Vorige week heeft Wouter Homburg de eerste stelling van het naderende Duplomaatdebat onthuld en toegelicht. Aan mij is vandaag de taak om u de tweede stelling te presenteren. De tweede stelling is er een die in het publieke debat meermaals naar voren komt. De één is er fel op tegen, terwijl een ander het als deel van een belangrijk grondrecht beschouwt. Ook met betrekking tot de verkiezingen is dit een interessante en actuele stelling. De stelling is dan ook niet voor niets te vinden in de enige echte Stemwijzer. Noemenswaardige partijen als DENK, Artikel 1, SP en GroenLinks zijn voor. De VVD, het Forum voor Democratie, VNL en de PVV zijn tegen. Het standpunt van laatstgenoemde is natuurlijk geen verrassing, omdat de lijsttrekker aangeklaagd is vanwege dit onderwerp. Je voelt hem al aankomen: ik heb het over de rechtszaak tegen Wilders vanwege zijn ‘Willen wij meer of minder Marokkanen’-uitspraken. Geert Wilders is in de veelbesproken rechtszaak schuldig bevonden aan groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie, waar hij echter niet voor bestraft is. Toch is Wilders het niet eens met deze uitspraak van de Rechtbank in Den Haag en gaat dan ook in hoger beroep. Hij is van mening dat zijn uitlatingen over Marokkanen onder de bescherming vallen van de vrijheid van meningsuiting, zoals is neergelegd in artikel 10 EVRM. Er mogen echter beperkingen worden gesteld aan de vrijheid van meningsuiting en dat is precies wat de Rechtbank gedaan heeft. Het moge duidelijk zijn dat deze rechtszaak nog niet over is en in het hoger beroep van Wilders zal er nog genoeg gediscussieerd worden over het wel of niet strafbaar zijn van groepsbelediging. Allereerst zal de discussie echter gevoerd worden in het Duplomaatdebat. Dames en heren, ik presenteer u de tweede stelling van het spraakmakende Duplomaatdebat:

‘Groepsbelediging moet strafbaar zijn.’

Bereid je alvast goed voor door zowel voor- als tegenargumenten te verzinnen en lees de uitspraak https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Wilders-schuldig-aan-groepsbelediging-en-aanzetten-tot-discriminatie.aspx nog eens na. We kijken er naar uit om jullie in een vurig debat verzeild te zien raken. Oh en om af te sluiten: ‘iedereen die niet naar het Duplomaatdebat komt is gek!’. Ben ik nu strafbaar of niet?

Het debat vindt donderdag 30 maart plaats en je kan je hier https://www.induplo.nl/agenda/info/8-het-duplomaatdebat-shots-fired inschrijven.

Let op: om je in te schrijven moet je eerst inloggen op de website van In Duplo!

Sluiten