In Duplo'ers over de grens: vamos a Madrid

Net als veel andere In Duplo’ers heb ik ook de mogelijkheid om in mijn derde jaar op exchange te gaan met beide handen aangegrepen. Sinds eind augustus mag ik het prachtige Madrid mijn thuis noemen en de Universidad Carlos III de Madrid (UC3M) mijn universiteit. Het doet me pijn te bedenken dat het er voor mij alweer op zit, maar het zijn prachtige maanden geweest.

Madrid is naast de hoofdstad, ook de grootste stad van Spanje. Waar de meeste grote steden in Spanje aan of dichtbij zee liggen, ligt Madrid middenin het land. Madrid strekt zich ver uit, als je bedenkt dat ook voorsteden als Léganes en Getafe (waar UC3M zich bevindt) vaak tot het stedelijke gebied van Madrid gerekend worden. Als je dit gebied als geheel neemt ga je richting de 3 miljoen inwoners. Daarmee is het stedelijk gebied van Madrid het op twee na grootste stedelijke gebied in Europa. Madrid is divers boven alles. Er zijn meerdere, grote universiteiten, maar op de totale bevolking is het aantal studenten nog niet eens zo groot. Toch zie je het studentenleven hier overal terug. Letterlijk elke avond is hier genoeg te doen, met als grote avonden onder de studenten toch wel de maandag, donderdag en vrijdag. Kapital, met haar zeven verdiepingen, en Fabrik, staan ook in het buitenland bekend als twee van de betere en grotere nachtclubs binnen Europa.

Mijn tijd hier begon eind augustus, en na een kleine gewenningsperiode (waarin je onder andere ontdekt dat Spanjaarden weinig met Engels hebben) ben ik hier toch al heel snel op m’n plaats gekomen. Ik heb bewust de keuze gemaakt voor een kamer pal in het centrum. Iets duurder, stukje verder van de universiteit af, maar dik de moeite waard! Vanuit de meeste clubs zou je naar huis kunnen kruipen en als je je bed uitrolt sta je ongeveer op de Gran Vía en Callao, het ‘times square’ van Madrid. Ook was er een metrostation voor de deur en een supermarkt om de hoek. Verreweg het beste aan deze plek waren echter de huisgenoten die ik bij mijn kamer kreeg: toffe studenten uit alle windstreken. Aangezien ik met negen anderen woonde, wilde het nog wel eens druk zijn in de keuken of de badkamers, maar de gezelligheid, diners en avondjes uit met zijn allen maakte dat ruimschoots goed.

Mijn maanden waren gevuld met een beetje studeren (iets meer opdrachten en verplichte aanwezigheid dan op de universiteit in Rotterdam), veel uitgaan en het ondernemen van gave dingen. Al snel stond Halloween om de hoek, waarschijnlijk was dat het beste lange weekend dat ik in Madrid heb gehad. Halloween wordt relatief groots gevierd in Spanje. Met een hele groep hebben we de Spaanse versie van de Walibi Fright Nights bezocht. Eind oktober was het nog een ruime 20 graden, dus dat werd een zonnig dagje pretpark. Veel enge films gekeken en op Halloween zelf met z’n allen verkleed naar een grote club.

Een van de hoogtepunten van mijn maanden in Madrid speelde zich eigenlijk buiten Madrid af. Begin december heb ik samen met drie huisgenoten en nog een vriend van ons een auto gehuurd, een AirBnB geboekt en zijn we samen op roadtrip naar Sevilla en Granada geweest. Pas als je even uit Madrid bent, zie je hoe mooi en divers het Spaanse landschap kan zijn. 

Het laatste weekend stond uiteindelijk voor de deur. Ik heb toen zoveel mogelijk leuke dingen met m’n huisgenoten gedaan, maar net voor kerst moest ik toch echt op huis aan. Al mijn ervaringen in een enkel stuk samenvatten is onbegonnen werk, maar mocht je overwegen om naar Madrid op uitwisseling te gaan (volgend jaar) dan kun je mij altijd een berichtje sturen voor eventuele tips & tricks. Eén tip kan ik alvast geven: ga op exchange, je zult er geen spijt van krijgen!

Sluiten