Doe er nog maar eentje

Een heerlijk verfrissend biertje na een uur sporten, een lange reis of een zwaar tentamen. Voor de meeste studenten is het de normaalste zaak van de wereld. Je vriend geeft daarna een rondje, dus een tweede gaat er ook snel in. Voor je het weet ben je een paar uur verder en is je evenwicht niet wat het eerder op de dag was. Net zoals cafeïne en cocaïne is alcohol een drug. Eentje waar je zowel geestelijk als lichamelijk verslaafd aan kan raken. Marihuana is bijvoorbeeld alleen geestelijk verslavend. Vaak wordt gezegd dat alcohol op de lijst van harddrugs zou komen, als het nu pas ontdekt zou worden. Dan rest natuurlijk de vraag: waarom is alcohol zo normaal en aanwezig in de huidige samenleving?

Laten we op het laagste niveau beginnen. Je eigen omgeving. Het startte al bij de eerste activiteit die ik ooit op de universiteit heb gedaan, de Eurekaweek. Toegegeven, deze week is ervoor bedoeld je studiegenoten beter te leren kennen en heeft dus ook een informele sfeer. Toch is het zo dat alcohol hier erg aanwezig was. Vooral voor de mensen onder de achttien jammer, aangezien zij niet mee konden drinken. Dan de studievereniging. Ik moet zeggen dat ik meer activiteiten bij In Duplo heb meegemaakt mét alcohol dan zonder. Op de borrels is de drank gratis. Een voorbeeld die het uiterste laat zien is wel de constitutieborrel. Deze traditie kan het beste samengevat worden met één woord: alcohol. Het studentenleven is misschien wel een van de meest alcohol-doordrenkte tijden van je leven.

Bij de familiebarbecues, de kerstavonden en zelfs bij een gezellig dinertje met oma wordt gedronken. Waarom hebben mensen blijkbaar het idee dat het alleen gezellig kan zijn na een paar slokken op? Is het omdat we ons minder schamen als we wat op hebben, of omdat het de traditie is? Als ik nuchter de hardstylekroeg (ook de enige kroeg) in mijn dorp binnenliep, stond ik na tien minuten weer buiten omdat iedereen hartstikke lam is. Als je dus niet meedoet, heb je kans dat je erbuiten valt. Een paar biertjes na de voetbalwedstrijd is de normaalste zaak van de wereld. Iedereen heeft weleens een avond ‘rustig aan gedaan’, en de meeste zullen daar dan ook een negatieve reactie op hebben gehad. Veel kunnen drinken en goed kunnen adten wordt dan ook gezien als en positieve eigenschap door sommigen.

Dat alcohol slecht voor je is, hoef je mij niet te vertellen. Als je tien uur achtereenvolgens boven een wc in Salou hebt gehangen na een ‘gezellig avondje uit’, heb je een dieptepunt wel bereikt. Toch heeft deze enerverende ervaring mij er niet van weerhouden om nog ooit alcohol te drinken. Sterker nog, het jaar erna in Lloret was het weer raak. Maar ook toen ben ik niet gestopt. Blijkbaar is er zo’n grote druk om het gezellig te hebben en om het gezellig te hebben is blijkbaar drank nodig. Alcohol heeft effect op een aantal neurotransmitters, waardoor je je o.a. minder gestrest voelt, en het net lijkt of je geen remmen meer hebt. Maar, andere drugs doen dit ook. Het is dus eigenlijk gek dat cocaïne, MDMA en zelfs cannabis verboden en totaal uit den boze zijn, en alcohol helemaal prima. Daarom pleit deze Britse professor ook voor “liever een pilletje”.

De alcoholindustrie is natuurlijk een gevestigde naam, en eentje met lobbykracht. Andere drugs hebben zich nooit kunnen ontwikkelen tot een fatsoenlijke georganiseerde industrie, en hebben daarom totaal geen politieke kracht. De kans dat het gebruik van alcohol ten gunste van minder gevaarlijke drugs wordt verminderd door middel van wetgeving is dus miniem. Omdat in de huidige publieke opinie alcohol als recreatief en andere drugs als het tegenovergestelde worden gezien, zal de verandering ook niet vanuit de maatschappij komen. Het is natuurlijk ook minder gezellig om een pilletje achterover te slaan dan met een glas bier in je hand een sterk verhaal te vertellen.

Sluiten