De wondere wereld van het web

In de eerste vijf weken van dit collegejaar had ik thuis geen verbinding. Geen internet, geen televisie, niets. De mensen om mij heen hebben me vaak genoeg horen klagen over de wifiloze periode. Dat betekent dus thuis vijf weken geen YouTube, Facebook en andere geinige dingen online. Het was zelfs zo erg dat mijn huisgenote en ik ons huis om hebben gedoopt tot Huize Kluizenaer. Tijdens deze periode werd het mij pijnlijk duidelijk hoeveel ons leven is af gaan hangen van die drie gebogen streepjes boven- of onderaan je beeldscherm: internet.

Het is duidelijk dat het internet sinds de uitvinding 25 jaar geleden de wereld heeft veranderd. We hebben toegang tot een oneindige stroom aan informatie, alles is dicht bij de hand. Waar je eerst tien minuten naar het half-Fries van Piet Paulusma moest luisteren om te weten of je je was buiten kon laten, kijk je nu even op Buienradar. Waar je eerst een boek in de bibliotheek moest halen om te weten te komen dat de Slag bij Nieuwpoort in 1600 plaatsvond, zoek je het nu op Wikipedia op. Afspraken met vrienden zijn nu veel makkelijker te maken via social media en soms worden zelfs via Facebook kwijtgeraakte familieleden teruggevonden. Verder heeft natuurlijk elke student al de gemakken van Thuisbezorgd en elke webwinkel die bij je deur bezorgd ontdekt. Je kunt dankzij het internet eindelijk vanaf je luie stoel je posters van Justin Bieber bestellen. Dit is natuurlijk maar een kleine selectie van de voordelen die er dankzij het internet zijn.

Ook buiten de persoonlijke sfeer heeft het internet een hoop gebracht. Effectenbeurzen zijn volledig via internet geregeld. Registers, zoals het kadaster en de kamer van koophandel, zijn online gekomen en daardoor voor veel bedrijven beter toegankelijk. Prijzen van bepaalde goederen zijn veel meer openbaar geworden, waardoor er meer inzicht is in hoe een prijs tot stand komt. Het internet draagt enorm bij aan globalisering. Zo kunnen transacties in verschillende valuta makkelijk online gedaan worden. Ook worden op deze manier de lijntjes korter en de handel gemakkelijker.

Nadelen

Toch heeft de digitalisering ook een keerzijde. Een van de grootste nadelen aan het internet  is het gebrek aan privacy. Als iets eenmaal op het internet staat, krijg je het er niet meer vanaf. Grote internetbedrijven weten alles van je: waar je woont, welke boeken je leest, welke porno je kijkt en het belangrijkste van allemaal, welke producten je koopt. Dit is de reden dat vliegtickets duurder worden als je er vaker naar zoekt. Omdat we gewend zijn steeds meer van ons leven te delen via social media neemt de invloed van die bedrijven niet af. Een foto van jou in een dronken bui kan desastreus zijn voor je baankansen later in je leven. Over Facebook en privacy heeft Wouter al eerder een artikel geschreven, klik hier

Een ander iets waar je misschien niet zo snel bij stil staat, is het steeds giraler worden van het geld. Mensen pinnen steeds meer en vaker om af te rekenen in de winkel. Ook al deze data kan worden gevolgd. Steeds vaker weigeren winkels cash geld, en kan er alleen gepind worden. Anoniem dingen kopen wordt dus steeds lastiger. Ook dit verschijnsel, versneld door het internet, is een aantasting van onze privacy.

Anonimiteit op het internet is juist geen goede zaak. Mensen worden door anonieme internettrollen (South Park-kijkers hebben hier een seizoen lol van gehad) belaagd, gepest en soms zelfs aangezet tot zelfmoord. Racisme, seksisme en homofobie vinden op deze manier een broedplaats. Dat iedereen ook vaak binnen zijn eigen groep blijft op het internet, zorgt ervoor dat een groot deel van de mensen niet meer geconfronteerd met tegenstrijdende meningen. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat ze een vals gevoel van herkenning hebben, waaraan ze hun acties legitimeren.

Als laatste is natuurlijk de toegenomen afhankelijkheid van het internet. Alles gaat online, van je inschrijving in je gemeente tot het regelen van je studiefinanciering. Je leest dit artikel zelfs online! Voor jongeren die ermee opgegroeid zijn, levert dit vaak geen problemen op. Oudere mensen kunnen echter tegen een hoop aanlopen. Zij zijn niet vertrouwd met computers en het internet, en dreigen zo buiten de boot te vallen. Sommigen hebben zelfs niet eens verbinding.

Ik zeg natuurlijk niet dat je je pc de container in moet mikken of je telefoon in de blender moet stoppen zoals deze man doet. Het is misschien wel goed om een keer de discussie te hebben hoe we met deze problemen om moeten gaan. En leg eens een keer je telefoon weg om met dat schattige omaatje in de tram te praten. Kan nooit kwaad toch?

Sluiten