In Duplo’ers over de grens: De dronken Zweed, de vriendelijke Japanner en de Nederlandse student

Op het eerste moment dat ik onderweg ben in de trein van het vliegveld naar mijn nieuwe kamer in Tokio, gebeurt er iets bijzonders.

Ik zit aan het raam, naast een vriendelijke Japanse man, die weer naast een Zweedse man zit. We zijn drie totaal onbekenden voor elkaar en tot zover geen vreemde situatie. De situatie verandert op het moment dat de Zweed een fles sterke drank uit z’n tas haalt en flinke slokken begint te nemen. Nu pas krijg ik door dat de man al erg aangeschoten is. Hoe meer de man begint te drinken, hoe meer ik hem negeer. Dit in tegenstelling tot de Japanner die juist zijn aandacht op de dronkenlap richt. Hij probeert een conversatie met hem aan te gaan onderwijl zijn spullen bij elkaar houdend. Mijn verbazing voor de rare Zweed maakt plaats voor bewondering voor de Japanse man. Nog geen uur op Japans grondgebied en het wordt mij duidelijk: het eigen belang opzijzetten en zorg dragen voor anderen is kenmerkend voor de Japanse cultuur.

Inmiddels ben ik over de helft van mijn exchange en de tijd vliegt voorbij. Allereerst start het collegejaar hier erg laat, hierdoor had ik veel tijd tussen mijn introductie en mijn eerste colleges. Nu de colleges eenmaal begonnen zijn, moet ik 2/3 dagen van de week naar de Keio universiteit. Zo ben ik altijd minimaal vier dagen van de week vrij. Gelukkig is het niveau van studeren erg goed te overzien en dit geeft ruimte om te gaan reizen. Na Tokio te hebben verkend, ben ik dagtrips gaan maken naar andere plekken. Zo heb ik gereisd door het zuiden van Japan om Osaka, Kyoto en Nara te bezoeken. Ook ben ik een ruime week naar Seoul (Zuid-Korea) gegaan.

Het eigen belang opzijzetten en zorg dragen voor anderen is kenmerkend voor de Japanse cultuur.

Japan is niet alleen een locatie aan de andere kant van de wereld, maar ook een stap in een nieuwe cultuur. De manier van omgaan met elkaar is heel beleefd en op het eerste gezicht ook afstandelijk. Gelukkig verandert dit wanneer je ‘s nachts het nachtleven van Shibuya (uitgaansdistrict van Tokio) opzoekt. De stad is opgedeeld in meerdere verschillende districten. Een trip van de ene kant van de stad naar de andere kant duurt dan ook meer dan een half uur.

Bij toeval ben ik in aanraking gekomen de organisatie English Adventures. Na een sollicitatie via Skype ben ik aangenomen om een week een outdoor-kamp voor Japanse kinderen te begeleiden bij Mount Fuji (bekende vulkaan zuidelijk van Tokio). Dit was een bijzondere ervaring, omdat het mij heel duidelijk werd hoe verschillend de opvoeding van Japanse kinderen is ten opzichte van die van ons. Na twee dagen begonnen de kinderen toch minder verlegen te worden en hadden ze door dat er op het kamp minder regels waren dan op school. Deze week is zo goed bevallen dat ik eind december als skileraar voor ruim twee weken naar de Japanse Alpen ga. Midden januari ben ik klaar met mijn vakken aan de universiteit, waardoor ik de gelegenheid heb om daarna twee weken door de Filipijnen te gaan reizen.

Naar mijn mening is Japan een van de beste locaties om op exchange te gaan, omdat je echt een andere cultuur leert kennen.

Sam Verspeek
Derdejaars mr.drs.-student.

Sluiten