2016 in een notendop

Het is 29 december. De restjes zijn misschien nog wel over, maar de meesten hebben de Kerst nu wel weer van tafel geschoven. Na de drukke tijd van voor Kerst en natuurlijk de kerstdagen zelf achter de rug te hebben, begint nu de volgende drukke tijd: de periode tussen Kerst en Oud & Nieuw. Na kort de tijd te hebben genomen om weer bij te komen van de kerstdagen, zijn de meesten alweer druk bezig met de voorbereidingen voor het volgende grote feest. Ook nog even voor de jaarwisseling op bezoek bij vrienden en familie, en het aftellen tot het nieuwe jaar kan beginnen! Maar laten we, voordat we 2017 reeds induiken, nog even terugblikken op 2016. Om verschillende redenen is dit toch wel een erg interessant jaar geweest. Om dit te illustreren zullen we verschillende gebieden langslopen en de belangrijkste highlights hiervan voor jullie uitlichten.

 

De universiteit

Laten we het eerst dicht bij huis zoeken. Wat is er allemaal gaande op de universiteit in het afgelopen jaar? Laten we als eerst de Times Higher Education World University Rankings noemen, waarin het Erasmus dit jaar plek 69, wereldwijd, heeft weten te bemachtigen. Ten opzichte van vorig jaar is de universiteit dus twee plaatsen gestegen.

Vervolgens, het grote project Campus in ontwikkeling. Dit project is nog steeds volop bezig. Een van de belangrijkste projecten is hierbij de verbouwing van de UB en deze begint al snel te vorderen. Naar verwachting wordt de UB in het voorjaar van 2017 weer geopend. Naast de afronding van lopende projecten, zullen ook nieuwe renovaties worden gestart, zoals de renovatie van het H-gebouw.

Ook is de universiteit dit jaar bezocht door een groot aantal vooraanstaande personen. Zo was de koningvrij recent nog op de campus. Daarnaast hebben ook Ban Ki-Moon (Secretaris-Generaal van de VN), Navi Pillay (oud Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN), Coen Teulings (hoogleraar economie en oud-directeur CPB) en Lodewijck Asscher (minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en lijsttrekker van de PvDA) hun bezoek gebracht.

Tenslotte is MyEUR vernieuwd, is het systeem – opnieuw – gehackt en was er brand in het G-gebouw. Deze laatste twee gebeurtenissen liepen gelukkig met een sisser af.

 

Rotterdam

Laten we onze blik verruimen en ons richten op onze gehele stad, het mooie Rotterdam. Rotterdam is natuurlijk altijd in beweging. Maar wat waren hier de grootste gebeurtenissen in 2016? Allereerst kunnen we ook een verdienste van Rotterdam in een ranking noemen, Rotterdam is namelijk verkozen tot evenementenstad van het jaar, en wel in de categorie Excellente Evenementensteden. Rotterdam heeft hierbij Amsterdam verslagen en lijkt, ten opzichte van Amsterdam, ook steeds meer aan terrein te winnen.

Rotterdam deed heeft deze titel dit jaar ook zeker niet te kort gedaan. Zo vond deze zomer het allereerst buitenfestival plaats, het Rotterdamse Rave Festival, is de jaarlijkse NN Marathon weer gehouden, het Stadsfestival en uiteraard de Wereldhavendagen. Tenslotte kan een wat ‘serieuzere’ gebeurtenis in Rotterdam worden genoemd, namelijk het woonreferendum. Hierbij mochten kiesgerechtigde Rotterdammers zich uitlaten over de Rotterdamse Woonvisie.

Een belangrijk evenement in Rotterdam was dit jaar natuurlijk Rotterdam viert de stad. Rotterdam vierde dit jaar 75 jaar wederopbouw met allerlei evenementen en feesten. In het teken hiervan werd de stad ook opgeleukt met onder andere de Trap bij het Centraal Station, de reuzenpeuter op Schouwburgplein, hetreuzenrad op Blaak en de gigantische waterglijbaan naast de Erasmusbrug.

 

Economie en rechten

Voor de mr.drs-studenten kan deze sectie natuurlijk niet ontbreken. Wat zijn belangrijke gebeurtenissen op het gebied van economie en rechten? Het rentebesluit van de FED springt natuurlijk het eerst in het oog. Na jaren van lage rentes heeft voorzitter van de FED, Janet Yellen, eindelijk besloten om de rente in de VS te verhogen. Voorzitter van de ECB, Mario Draghi, besloot echter om het aankoopbeleid opnieuw te verlengen, tot december 2017. Wel is het maandbedrag verlaagd van 80 miljard naar 60 miljard.

Daarnaast is begin dit jaar het Trans-Pacifisch Partnerschap gesloten, een belangrijk handelsverdrag tussen 12 landen rondom de ‘Pacific Rim’ en is het Panamakanaal vernieuwd en uitgebreid.

In het recht kan natuurlijk niemand om de uitspraak in de zaak Wilders heen. Wilders is door de rechtbank Den Haag veroordeeld voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie. Ondanks dat hij geen straf opgelegd heeft gekregen, gaat hij in hoger beroep. De zaak Wilders is in 2016 dus nog niet afgerond.

Een ander leuk feitje met betrekking tot het recht: een hoog leraar van het Erasmus is benoemd tot raadsheer van de Hoge Raad, namelijk de hoogleraar ondernemingsrecht Maarten Kroeze. Tenslotte is het kantoor Allen & Overy uitgeroepen tot het beste M&A-kantoor van dit jaar.

 

Hypes

Net als in andere jaren, zijn in het jaar 2016 ook weer een aantal grote hypes voorbijgekomen. Als eerst moet natuurlijk Pokémon Go genoemd worden. Het aantal mensen dat in het openbaar op hun telefoon zit en die hierdoor in het verkeer ongelukken veroorzaken is door deze app ruimschoots toegenomen. Wel moet gezegd worden dat de app ervoor heeft weten te zorgen dat men meer op pad ging – ondanks dat mensen dit deden om Pokémon te vangen.

Daarnaast hebben we ook nog de Mannequin Challenge gehad, waarbij een video werd gemaakt van mensen die bezig waren met iets en vervolgens plotseling allemaal ‘bevriezen’, als ‘mannequins’. Denk verder ook nog maar aan de Water bottle flipping, een trend die opnieuw populair werd, en met name door het optreden van Mike Senatore in de talentenjacht van zijn school. Tenslotte hebben we ook nog de nieuwe manier van juichen onder voetballers geïntroduceerd: de dab.

 

Politiek

Politiek was het ook een zeer bijzonder interessant jaar. Denk maar bijvoorbeeld aan de Amerikaanse verkiezingen. Het is een jaar geweest met grote campagnes en nog grotere schandalen. En de uitslag was natuurlijk al helemaal verrassend. Want wie had begin 2016 nog gedacht dat Trump zou winnen? Zijn overwinning krijgt echter nog een staartje, die wordt doorgetrokken naar 2017. Vermoed wordt namelijk hij zijn overwinning onder andere met behulp van Russische hacks heeft behaald.

Ook mocht dit jaar heel Nederland zich laten horen bij een belangrijk referendum, dat de politiek nog steeds bezighoudt, namelijk het referendum over de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne.. Het ‘tegen-kamp’ behaalde de meerderheid bij dit referendum. Desondanks werd de overeenkomst in Nederland nog niet van tafel geveegd. Premier Rutte wil nog steeds een deal proberen te sluiten en er wordt nog steeds hierover onderhandeld.

Om nog even door te gaan op de Nederlandse politiek, de opkomst van de partij DENK moet natuurlijk ook worden genoemd. Er is veel controversie rondom deze partij ontstaan – en met name rondom een van hun vrouwelijke leden, die nu zelfs de partij heeft verlaten en een eigen partij heeft opgericht. Deze partij en hun leden droegen sterk bij aan de herleving van de Nederlandse Zwarte Pieten discussie, een vraagstuk waarop nog steeds niet een eenduidig antwoord is verkregen.

In het rijtje van de referenda kan natuurlijk het Brexit-referendum niet ontbreken. Dit jaar mochten onze Engelse buren zich uitlaten over de vraag of zij in de EU willen blijven, of deze willen verlaten. We weten natuurlijk allemaal inmiddels dat het ‘Brexit-kamp’ heeft gewonnen. Ook hier werd de uitkomst van het referendum niet zonder meer geaccepteerd. Het parlement meent namelijk dat haar instemming is vereist voor het ingang zetten van artikel 50 Verdrag van Lissabon. De Engelse Supreme Court heeft echter besloten dat instemming van het parlement niet vereist is. De Brexit zelf zal, naar zeggen van premier Theresa May, eind maart in gang worden gezet.

Op politiek gebied moet nog het vluchtelingenprobleem worden genoemd. Dit probleem houdt niet alleen de politiek, maar zelfs de maatschappij enorm bezig. Het probleem staat hoog op de politieke agenda, maar desondanks heeft de Europese Unie nog geen oplossing hiervoor bedacht. Daarnaast hebben we uiteraard nog de Turkses Coup gehad afgelopen zomer. Tenslotte is in China een nieuw 5-Jarenplan geïntroduceerd. Een belangrijke vernieuwing hierin is de hervorming van de een-kind-politiek.

 

Sport

In het jaar 2016 hebben natuurlijk ook belangrijke sportevementen plaatsgevonden. Het was het jaar van het EK. Helaas zonder Nederland, maar met België. Het land dat zich de komende vier jaar Europees Kampioen mag noemen is Portugal. Helaas voor de Fransen moest de feestbus die zij al klaar hadden staan op de Champs-Elysées in een wat minder feestelijke stemming vertrekken. 2016 was ook het jaar van de Olympische Zomerspelen, en wel in Rio de Janeiro. De Verenigde Staten heeft bij deze spelen de meeste medailles weten te bemachtigen, gevolgd door Groot-Brittanië en China. Nederland behaalde de 11e plaats in het klassement. Dafne Schippers won zilver op de 200mSanne Wevers – tevens uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar – won goud op de balkTom Dumoulin won een zilveren medaille met wielrennen op de weg en Anna van der Breggen won hierbij zowel een gouden als bronzen medaille. Daarnaast werd een zilveren en gouden medaille gewonnen bij het baanwielrennen, een gouden, zilveren en bronzen medaille gewonnen bij het roeien en wonnen de Nederlandse dames zilver bij hockeyYuri van Gelder mocht na een kroegentocht helaas niet meer deelnemen aan de Spelen.

Een andere grote gebeurtenissen in de sportwereld is de overwinning van Leicester City in de Premier League, waarbij ze voor het eerst de titel wonnen. Daarnaast moet natuurlijk ook Max Verstappen genoemd worden. Met zijn vele grote overwinningen is het jaar 2016 hét jaar geworden van de autocoureur, die tevens is uitgeroepen tot Sportman van het Jaar.

 

Sterfgevallen

Hoe treurig het ook is, helaas zijn er jaarlijks ook een groot aantal sterfgevallen. Allereerst moet natuurlijk stil worden gestaan bij de aanslagen die zich het afgelopen jaar hebben voltrokken. Recent vond nog een plaats op de kerstmarkt in Berlijn. Daarnaast is Frankrijk dit jaar zwaar getroffen: meerdere malen in het hartje Parijs en natuurlijk ook in Nice tijdens Quatorze Julliet. Ook het vliegveld van Brussel, Istanbul en Ankara werden getroffen. We moeten niet alleen bij de slachtoffers in Europa zelf stilstaan, maar natuurlijk ook bij die in het Midden-Oosten, en met name in Syrië. 

Tenslotte kunnen nog een aantal belangrijke individuele sterfgevallen worden genoemd. Zo zijn dit jaar overleden; Fidel Castro (de Cubaanse revolutionair en politicus), Shimon Peres (voormalig Premies van Israël en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn hulp bij vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen), Muhammad Ali (boxlegende en Sportman van de Eeuw), Prince (popartiest, singer- en songwriter en multi-instrumentalist en), Bowie (zanger, songwriter en acteur), Andy Grove (pionier van Sillicon Valleyen recent nog George Michael (de popzanger en onderdeel van het duo Wham). Tenslotte is spijtig genoeg ook een groot deel van het Braziliaanse team Chapecoense overleden bij een vliegtuigramp.

 

Films en muziek

Veel goede, nieuwe films zijn dit jaar uitgekomen. Zo is opnieuw een boek van J.K. Rowling verfilmd, namelijk Fantastic Beasts and Where to Find Them. Daarnaast wordt ook vermoed dat een nieuwe film zal worden toegevoegd aan de Harry Potter-serie. Het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child zou ook worden verfilmd. Dit moet echter nog worden bevestigd. Ook is opnieuw een boek van Dan Brown verfilmd: Inferno. De dames zijn natuurlijk ook verheugd door de aankondiging van een nieuwe film van de Fifty Shades-trilogie: Fifty Shades Darker. Hier moet echter nog een klein aantal weken op worden gewacht. De Star Wars-fans werden daarnaast ook verblijd gezien een nieuwe film is toegevoegd aan de Star Wars Story: Rogue One.

Op het gebied van muziek springen natuurlijk Broederliefde en Justin Bieber eruit. Er wordt zelfs gezegd dat 2016 het jaar van Broederliefde is: zij hebben door heel Nederland opgetreden en scoorden met de grote zomerhit Jungle. Justin Bieber heeft daarnaast een groot aantal mijlpalen bereikt: hij won zijn eerste Grammy, bereikte als eerste artiest de 10 miljard views op Youtube, scoorde voor de derde keer een No.1song en heeft 8 Guinness World Records gezet. Ook vielen deze artiesten in de prijzen bij de MTV EMA’s – die dit jaar werden gehouden in ons eigen Rotterdam. Broederliefde won in de categorie Best Dutch Act en Justin Bieber in de categorie Biggest Fans en Best Song. Andere belangrijke winnaars waren The Weekend & Daft Punk (beste video), Lady Gaga (beste vrouw), Shawn Mendes (beste man), Twenty One Pilots (beste live act), Zara Larsson (beste nieuwkomer) en Martin Garrix (beste world stage).

 

Overig 

Een andere noemenswaardige gebeurtenis uit 2016 is het ontploffingsgevaar van de Samsung Galaxy Note 7. E zijn natuurlijk interessante ontwikkelingen geweest bij Apple. Zo is de iPhone 7 dit jaar gelanceerd. Geheel nieuw hierbij zijn de draadloze headphones, de Apple Airpods. Daarnaast hangt Apple nog steeds de miljoenenclaim van 13 miljard boven het hoofd wegens belastingfraude bij haar Ierse tak. Tenslotte nog een aantal ‘stop’-aankondigingen geweest. Zo zal Spongebob – het doet ons allen pijn – helaas stoppen. Daarnaast heeft Albert Verlinden aangekondigd te stoppen met RTL Boulevard en zal Gordon stoppen met zingen

Sluiten