Alles wat je moet weten om verstandig om te gaan met je eten!

Het eerste wat ik ontdekte toen ik op mezelf ging wonen, is dat een koelkast zichzelf niet vult en dat er een omgekeerd evenredig verband bestaat tussen een volle koelkast en een lege portemonnee. Daarom vandaag een artikel met van alles wat handig is om te weten over eten! Hoe kun je bijvoorbeeld zo voordelig mogelijk boodschappen doen en geld besparen en hoe zorg je er dan voor dat je eten niet bedorven is voor je het op kunt eten?

Allereerst een paar tips om rigoureus geld te besparen.
Stop allereerst met iedere dag een koffie to-go te halen. Ik snap dat koffie onder de eerste levensbehoeften valt, maar als je deze bekertjes voor de hele week of zelfs maand bij elkaar optelt, kost dat je nogal wat. Vooral als je voor een fancy Starbucks gaat met siroop en slagroom, betaal je al gauw €5,- voor je kop koffie. Deze fancy koffie kan je echter ook zelf maken: zet bijvoorbeeld de avond van tevoren een kop koffie en laat deze ‘s nachts in de koelkast staan, eventueel met een extra smaakje erin. Dan is je koffie de volgende ochtend heerlijk koud en kun je het gemakkelijk in een flesje schenken om mee te nemen. Een extra voordeel is dat dit je koffie ook niet zo snel waterig maakt en je bespaart zo meer dan een paar honderd euro in het jaar. Meer van de gewone kopjes koffie? Die kun je namelijk halen op de In Duplo-kamer ;).
Ten tweede, bedenk aan het begin van de week wat je allemaal gaat eten en doe in één keer alle boodschappen. Door dit aan het begin van de week al uit te plannen, bespaar je jezelf later gestress over wat je in hemelsnaam moet eten en je voorkomt de verleiding om toch maar een pizza te bestellen. Daarnaast is het zo dat als je in een keer al je boodschappen doet je waarschijnlijk minder dingen koopt die je niet nodig hebt waardoor je zo ook weer geld bespaart!
Ikzelf doe altijd boodschappen met mijn huisgenoten en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit bevorderend is voor mijn portemonnee. Daarnaast is het zo dat eten minder snel bederft als je er met meerdere personen van eet, omdat het eerder op is, en daarnaast zijn grotere hoeveelheden vaak ook nog voordeliger in prijs!
En daarmee kom ik bij mijn laatste punt: maak extra eten. Dit geldt zowel voor de lunch als voor het avondeten. Zo is een grote pot pastasaus vaak voordeliger dan een kleine pot, gooi er groentes door die je lekker vindt en vries het overschot in. Hier kun je later weer een maaltijd mee maken. Probeer ook om thuis je eigen lunch te maken. Even langs de Spar is o zo makkelijk, maar op jaarbasis ook o zo duur. De €6 die je uitgeeft aan een lunch, kan makkelijk wat minder worden zodra je je eigen broodjes meeneemt of bijvoorbeeld zelf een salade voorbereidt. Nog een voordeel: je kan helemaal zelf bepalen wat je er allemaal in doet en het wordt waarschijnlijk ook nog gezonder.

Als je dan al deze extra porties hebt gekookt en ingevroren, komen we nu bij het ontdooien van je eten. Tuurlijk is het makkelijk om die ijs homp in de magnetron te stoppen en waar rijst, soep en groenten best even een paar minuutjes in de magnetron kunnen om ze warm te krijgen, kun je voor ander voedsel toch beter een andere methode gebruiken.
Allereerst pizza. Stop dit stukje hemel alsjeblieft niet in de magnetron (ook niet als je sterft van de honger na een stapavond). Heb je meerdere stukken pizza over? Verwarm de oven dan op 190 graden en wacht tot de kaas gesmolten is. Niet in het bezit van een oven? Leg je pizza, afgedekt met folie, dan in een pan zonder olie en wacht weer tot de kaas gesmolten is en de korst lekker krokant!
De meeste bakjes in mijn vriezer zijn gevuld met pasta leftovers. Als je niet van uitgedroogde pasta houdt, raad ik je aan de magnetron links te laten liggen. Pasta zonder saus is makkelijk op te warmen door dit zo’n 30 seconden tot een minuut te laten rusten in gekookt water. Zit er wel al saus bij je pasta? Zet hem dan in een pannetje op het fornuis. Pas op dat je het vuur niet te hoog zet, want dan kan je saus gaan scheiden!
Heb je een ovenschotel met pasta gemaakt? Giet hier dan wat water over voordat je hem, afgedekt met zilverfolie, in de oven zet. Zo voorkom je dat ook deze droog wordt.

Toen ik net op kamers was gaan wonen, kwam ik op een mooie dag een blikje tomatenpuree tegen in de koelkast. Ik vroeg me af hoe mijn huisgenoot er in hemelsnaam bij kon komen dat een gesloten blikje tomatenpuree thuishoorde in de koelkast. Na een diepgaand gesprek bleek dat we het wel over meer voedingswaarden oneens waren over de eindbestemming in de keuken. Dus om dit mysterie voor eens en altijd uit de wereld te helpen is hier een lijstje van producten die NIET thuishoren in de koelkast.

Allereerst de categorie olijfolie, sesamolie, zonnebloemolie. Olies kunnen gewoon op kamertemperatuur worden bewaard, net als sojasaus, azijn en hete sauzen. Wist je dat een hete saus ook lekkerder blijft buiten de koelkast? De pepers blijven dan namelijk beter op smaak. Ook sauzen als curry en mosterd kunnen buiten de koelkast bewaard worden.
Ik als groot koffieliefhebber vond het volgende product vrij vanzelfsprekend, maar ook koffiebonen horen niet thuis in de koelkast. Deze kun je het beste afgesloten in de kast bewaren. De koelkast zorgt er namelijk voor dat er vocht in de bonen trekt, wat niet bevorderend is voor de smaak van je koffie.
Na wat speuren op internet kwamen er nog een aantal producten voorbij waarvan ik het vanzelfsprekend achtte dat deze in de kast thuishoren, denk hierbij aan honing, aardappelen, brood en noten.
Een categorie die meer verwarring opriep was die van het fruit. Het ding is namelijk dat veel fruit inderdaad langer goed blijft in de koelkast, maar dat dit hun smaak ook aantast. Denk bijvoorbeeld aan bessen als frambozen, aardbeien en blauwe bessen. Voor steenvruchten als perziken, abrikozen en nectarines geldt dan bijvoorbeeld weer dat ze buiten de koelkast beter kunnen narijpen, waardoor hun smaak beter tot hun recht komt. En voor appeltjes geldt dat ze gezonder zijn als je ze niet in de koelkast legt, maar dat ze er wel echt een heel stuk langer goed, glanzend en sappig van blijven. Bananen, peren en kiwi’s horen echt thuis op de fruitschaal.
Mocht je je fruit dan toch in de koelkast leggen om het langer te kunnen bewaren, zorg dan dat je het van tevoren niet wast! Misschien was jij je aardbeien altijd pas voordat je ze gaat eten en in dat geval is er niets aan de hand. Maar zodra je fruit wast voordat je het in de koelkast legt, vergroot je de kans dat het veel sneller slecht wordt. Dit gebeurt omdat aardbeien bijvoorbeeld dat extra vocht van het schoonmaken zullen vasthouden en daar worden ze uiteindelijk ook minder lekker van.
Als je je fruit echt per se wil wassen voordat het de koelkast in gaat, was het dan met één deel azijn en drie delen water. Zo kan je fruit zelfs langer goed blijven. Wel goed drogen voordat je het terug in de koelkast zet! Een tipje om niet moeilijk te hoeven doen: het is dus gewoon het handigst om je fruit te wassen voordat je het gaat opeten.

Smakelijk!

Sluiten