De boodschap van het kerstkind

Ons kerstverhaal begint op de dag dat de engel Gabriël Maria, de vrouw van een timmerman, een bezoek komt brengen. Hij vertelt haar het nieuws dat ze een kind verwacht, een kind van God, die de naam Jezus zal dragen. Hiermee mag Maria zich de eerste, en enige, zwangere maagd in de geschiedenis noemen.
In dezelfde tijd houdt de Romeinse keizer Augustus de eerste volkstelling om erachter te komen hoeveel inwoners zijn rijk telt. En zo vertrekken ook Josef en de hoogzwangere Maria op een ezeltje naar de stad van hun herkomst, Bethlehem. Eenmaal aangekomen na een lange reis door Israël heeft niemand een plekje vrij voor het stel. Iedere herberg zit vol en daar bovenop breken Maria’s vliezen. In een stal vinden zij een plekje in het stro, bij de os en de ezel. Hier komt het jongetje ter wereld, in doeken gewikkeld en in de kribbe gelegd.
Verderop in het veld hielden herders de wacht bij hun kudde in de nacht toen plots een engel aan de hemel verscheen. “Vrees niet’’, sprak de engel, “ik breng u het mooiste nieuws dat u ooit heeft gehoord. Vandaag is in Bethlehem de Redder geboren: Jezus Christus. Het kindje is in doeken gewikkeld en in een kribbe gelegd”.

Deze zoon van God kwam op aarde om de zonde van de mens te vergeven, mensen samen te brengen, een harmonieuze vredige wereld te creëren, om Gods woord te verspreiden. En ongeacht of en wat je gelooft, van deze woorden is vandaag de dag niet veel over. Met kerst staan we stil bij de geboorte van dit kindje, maar zijn boodschap lijken we allang vergeten.
Met recente aanslagen in Aleppo, Ankara en nu ook bij ons om de hoek in Berlijn. We hebben er, op z’n zachtst gezegd, een zooitje van gemaakt met zijn allen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de honger, de armoede, discriminatie en roofbouw die we plegen op onze aarde.
Onderstaand filmpje kwam per toeval voorbij op mijn Facebook en ook ik wilde hem graag even delen.
Want naast alle ellende is er ook nog zoveel moois. Zoveel om dankbaar voor te zijn. Zoveel om even bij stil te staan. En ik hoop dat je dat ook even doet, als je aan tafel zit met je familie, vrienden of andere dierbaren, genietend van een heerlijk kerstdiner. Denk eens terug aan het afgelopen jaar, alle mooie, maar ook alle droevige of mindere herinneringen. Steek een extra kaarsje aan voor hen van wie je afscheid hebt moeten nemen en ben dankbaar voor alle geweldige mensen die nieuw zijn in je leven. Laat voor een kort moment doordringen hoe goed wij het hier hebben, pak dat kerstgevoel, de kerstgedachte, doe lekker sentimenteel en geniet!

Namens In Duplo, namens de Duplomaat en namens mezelf wil ik je hele fijne feestdagen toewensen.

Sluiten