De studiereisbekendmakingsborrel: We gaan naar...

Door weer en wind waren In Duplo leden naar Meat in de Oude Haven gekomen om te horen waar de studiereis van 2017 naartoe gaat. Het duurde tot iets na elven voordat het bekend werd gemaakt, maar dat was het wachten waard: de bestemming is Taipei, Taiwan!

De Reiscommissie en het bestuur konden eindelijk, na maanden rond te hebben gelopen met een stalen gezicht, bekend maken waar de exotische studiereis de ouderejaars van In Duplo dit jaar naartoe neemt. De spanning zat er vanaf het begin al goed in. Net als in voorgaande jaren waren vooraf vier hints bekendgemaakt, die alom voor verwarring en verhitte discussies leidden onder leden. Verschillende methoden werden gebruikt om de ware betekenis van sommige van die hints te vinden: van een cursus creatief denken tot een reverse-imagesearch op Google. Voor degene die het kon raden stond een heerlijke fles prosecco te wachten. Briefjes werden rondgedeeld en de meest uiteenlopende plaatsen werden opgeschreven. Vaak gehoord waren Ho Chi Minh, Seoel en Peking. Niemand had het echter goed, en zo werd ook die traditie van vorig jaar doorgezet. De fles was dus voor de Reiscommissie.

Hoe zit het dan met de hints? Het meeste wordt eigenlijk uitgelegd in het prachtige filmpje, maar het is toch handig om ze even op papier te lezen. Eerst is een korte geschiedenis van Taiwan nodig. Vroeger was de naam van Taiwan Formosa, een Portugese naam. Het is een tijdje gekoloniseerd door de Nederlanders en Portugezen. Daarna werd het onderdeel van China. Toen de communisten in 1949 in China de macht grepen, vluchtte het oude bestuur naar Taiwan. Zij beschouwden zichzelf nog steeds als leiders van het echte China. Hier komt meteen het probleem van Taiwan aan de orde: het land wordt maar door een handvol andere landen erkend. Lange tijd erkende de VS (beginnend onder Truman) en andere westerse landen Taiwan als ‘het echte China’, en kreeg Taiwan ook de zetel van China in de Veiligheidsraad van de VN. Dit zorgde ervoor dat de VS met hulp van de VN kon ingrijpen in Korea (omdat de Sovjet-Unie het niet eens was met de erkenning van Taiwan en niet kwam opdagen voor de stemming). Nu is die deling nog steeds zichtbaar: Nederland erkent Taiwan niet als soeverein land, want als ze dat wel zouden doen, worden de diplomatieke banden met China doorsneden. Die aan-uitrelatie is ook te zien in het uiterlijk van Taiwan en Taipei: het Chiang Kai-Shek-monument lijkt erg op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. 

Dus in het kort: Truman erkende Taiwan als China waardoor de VS kon ingrijpen in Korea, Taipei heeft een plein dat erg veel lijkt op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking en Nederlanders hebben het land even als kolonie gehad in de Gouden Eeuw.

Maar hoe zit het dan met die olifant? Heel simpel, Taipei wordt overschaduwd door Elephant Mountain.

Wat heeft Taipei te bieden? Het is de hoofdstad van een van de snelst gegroeide economieën in de wereld, wat bekend stond als ‘het wonder van Taiwan’. De stad staat bekend om hun nachtmarkten, waar allerlei leuke dingetjes worden verkocht. Ook zet In Duplo de traditie voort om naar steden met hele hoge gebouwen te gaan: New York en Kuala Lumpur gingen al voor. In Taipei staat de Taipei 101, met 509 meter voor zes jaar lang het hoogste gebouw ter wereld. Doordat Taiwan erg groot is op het gebied van technologie, zitten er veel hoofdkwartieren van techbedrijven in Taipei, zoals Asus en dichtbij HTC. Ook heeft het grote advocatenkantoor Jones Day een vestiging in Taipei. Daarnaast heeft het een uitstekend OV-systeem. Kortom, een topstad!

Mocht je nu staan te springen om deze geweldige stad te bezoeken en ben je derdejaars of ouder? Solliciteer dan nu voor deze studiereis via http://www.induplo.nl/event/studiereis-taiwan/ en wie weet breng jij de dagen 25 april tot en met 6 mei door in Taipei!

Voor degenen die niet mee mogen op deze reis, maar wel op de borrel waren: de foto’s hiervan volgen later.

Sluiten