Gelukkig heeft de jeugd de toekomst in Amerika

In berichten over de Amerikaanse presidentsverkiezingen is veel te lezen over de oude boze manen hoe die deze verkiezing beïnvloed heeft. Daarom leek het mij erg interessant om eens een keer een aantal Amerikaanse jongeren te interviewen, om te weten te komen hoe zij tegen de politiek en de verkiezing aankijken. Ze komen uit verschillende staten, hebben verschillende families en religies, maar één ding hebben ze gemeen: ze vinden allemaal dat deze verkiezingen een van de ergste ooit zijn.

Ik wil dat ze op de problemen focussen, niet hun verleden.

Marshall Vincent Bender, militaire basis in Duitsland, maar komt uit de staat Washington

 

Ben je geïnteresseerd in de politiek?

Nou, eerst had ik echt een hekel aan politiek. Rond het begin van de zomer begon ik de presidentiële campagne enigszins te volgen, Bernie Sanders steunend. Mijn oom heeft een achtergrond in de politiek, dus dat wekte ook interesse op bij mij. Toen ik de campagne verder volgde, leerde ik meer en meer over hoe de Amerikaanse overheid werkt en hoe ik de manier waarop het land werkt kan beïnvloeden. Het is geleidelijk gegaan, maar nu is het best een groot deel van mijn leven.

Je noemde Sanders, waarom was je het met hem eens?

Hij staat voor alles waar ik in geloof. Hij is erg progressief, gelooft in de vrijheid van meningsuiting en is een van de weinigen die klimaatverandering echt serieus neemt. Dat zijn echt dingen die ik fundamenteel vind in de huidige maatschappij.

Vind je dat de kandidaten die nog in de race zijn genoeg op die problemen focussen? Wat kunnen ze beter doen?

Ik denk dat Hillary Clinton het in dat opzicht veel beter doet dan Donald Trump. Trump negeert simpelweg het idee van klimaatverandering. Toch denk ik dat ook Hillary het beter kan doen, door down-ballot campaigns (campagnes voor lokale bestuurders en vertegenwoordigers) te steunen die vechten tegen klimaatverandering en geld doneren aan organisaties die zich ermee bezighouden.

Wat zijn je gedachten over de toon van de verkiezing?

De verkiezingen van 2012 en 2008 waren veel nuchterder. Als ik terugkijk naar de campagne van Mitt Romney, zie ik hem als een slimme, eerlijke en respectabele Republikein. Hetzelfde geldt voor Obama aan de Democratische kant. Ik kan Trump niet respecteren, simpelweg omdat hij zegt wat hij vindt, of het nu gepast is of niet. Ook ben ik het totaal niet eens met de haat waarmee beide campagnes elkaar bestrijden. Ik wil dat ze op de problemen focussen, niet hun verleden.

Delen je familie en omgeving jouw progressieve gedachtengoed?

Washington is best liberaal, mijn moeder en stiefvader denken voor een groot deel zoals ik. Toch hebben ze een paar conservatieve ideeën, maar die heb ik ook, bijvoorbeeld op het gebied van immigratie en de islam.

Reed Marshall, Amerikaanse militaire basis in Rammstein, Duitsland. Familie komt uit Texas.

Ben je geïnteresseerd in de politiek?

Politiek vind ik belangrijk, want het laat me een actieve rol spelen in de toekomst van ons land. Via mijn stem kan ik helpen het land te sturen in de richting waarvan ik denk dat het beste is.

Wie zou je als president willen?

De persoon die mij het meest geschikt voor de baan lijkt, is iemand met een sterk ethisch karakter. Iemand die zijn moreel kompas sterk laat spreken en dat ook gebruikt bij het maken van moeilijke beslissingen. Iemand die niet de makkelijkste oplossing pakt, maar die zich laat leiden door de ethiek. Van de twee die overgebleven zijn zou ik zo iemand niet kunnen benoemen.

Welke dingen vind je het belangrijkst?

‘Gun rights’, immigratie en de situatie in het Midden-Oosten.

Leg die gun rights eens uit aan de geweerloze Nederlander.

De ‘gun rights’ zijn tricky. Oké, ik steun achtergrondchecks, maar geweren zouden nooit verboden moeten worden voor het publiek, omdat het onderdeel is van onze cultuur. Ze wegnemen zou het probleem niet oplossen, omdat er al zo veel in omloop zijn en ze toch wel naar binnen gesmokkeld worden. Het is gewoon een vrijheid die niet van ons kan worden afgenomen, omdat het maakt wie we zijn.

En die grote machinegeweren dan?

Nog grotere achtergrondchecks. But hey, they’re cool!

Van de twee overgebleven kandidaten, op wie ga je stemmen?

Zoals vele andere Amerikanen vinden, kan ik niet zeggen dat ik een van de twee kandidaten steun. Ik ga stemmen voor degene die ik het minst slecht vind. Het is triest om de manier te zien hoe deze kandidaten strijden voor de belangrijkste positie van de wereld. Deze verkiezing is mogelijk de ergste in onze geschiedenis. Het is onze fout echter, wij hebben deze kandidaten namelijk door de voorverkiezingen geduwd, dus als we klagen over hoe slecht het allemaal niet is, is er maar een schuldige aan te wijzen, wijzelf.

 

Emily Ross, de staat Hawaii

Ben je geïnteresseerd in de politiek?

Ja, dat ben ik, vooral omdat mijn oudere broer politicologie studeert. Ik probeer het te volgen, maar probeer Donald Trump zoveel mogelijk te vermijden.

Je bent geen fan van Donald Trump?

Nee totaal niet, hij is extreem ongeschikt. Hij is racistisch, xenofobisch, homofobisch, eigenlijk alle foben die er zijn. Veel mensen waarderen hem omdat hij zegt wat hij vindt, maar dat moet niet verward worden met gelijk hebben.

Voor wie zou je stemmen als je iedereen mocht kiezen?

Als het aan mij had gelegen was Bernie Sanders de volgende president van de Verenigde Staten geworden. Nu zou ik ook het liefst op Jill Stein van de Green Party stemmen. Zij gelooft tenminste waar ze voor staat, en blijft daar ook achter staan.  Ik ben wel bang voor het spoilereffect, dus stem ik maar op Clinton. Ik heb liever vier jaar een oké president, dan de apocalyptische hel die zou ontstaan als Trump wordt verkozen.

Op wie stemmen mensen in je omgeving?

Hawaii is best een progressieve staat, dus er zijn veel Clinton-supporters. Toch verbaasde ik me over het aantal Trump-supporters. Ik zie veel stickers en borden voor Trump.

Wat vind je van het presidentschap van Obama en wat zou je het liefst willen veranderen?

Obama was aardig, hij was degene die we nodig hadden om een aantal hervormingen door te voeren. Amerika is gebouwd op racisme en constitutionalisme, een grote groep blijft te veel aan die oude grondwet hangen. Elke Democraat in het Witte Huis is beter dan een Republikein, ook was het mooi dat Obama een hoop soldaten teruggehaald heeft. Een grote verandering die ik absoluut nodig vind is ‘gun control’, schietgeweld is een groot probleem. Net als vijandigheid van de politie tegen zwarte mensen trouwens. Ik sta dan ook achter de Black Lives Matter beweging.

Wat zou je tegen Trump-aanhangers willen zeggen?

Je moet je vijanden gaan vergeven. Oh, en fuck you.

 

Jimmy Lynch, militaire basis in Rammstein, Duitsland

 

Ben je geïnteresseerd in de politiek?

Ja, zeker weten. Op mij als alledaagse burger heeft bepaald overheidsbeleid niet zo heel veel invloed als bijvoorbeeld een lid van het Congres, maar het is voor alledaagse burgers wel belangrijk dat ze weten hoe de overheid werkt. Ik vind het leuk om over politiek te discussiëren, vooral met mensen die qua mening tegenover me staan, aangezien hun meningen inzicht kunnen bieden in de andere kant.

Voor welke kandidaat zou je kiezen, als je uit iedereen zou kunnen kiezen?

Van alle originele kandidaten ben ik het meest eens met Hillary Clinton. Hoewel de persoonlijkheid van Sanders me meer aansprak dan die van Clinton, was ik het niet compleet eens met het idee van Sanders om gratis universitair onderwijs te bieden. Clinton, hoewel haar acties in het verleden zeker bedenkelijk zijn, laat een beter voorbeeld voor Amerika zien dan Trump. Zijn karakter schijnt geen goed licht op Amerika en zijn seksisme maakt het patriarchaat alleen maar sterker. Dat is iets wat moet verdwijnen vind ik.

Wat zijn dingen die echt moeten veranderen?

Het minimumloon moet verhoogd worden om de arbeidersklasse te steunen. Nadat we op school de economie van het minimumloon hebben besproken, kwam ik erachter dat het huidige niet genoeg is om in je levensbehoeftes te kunnen voorzien. Ook al varieert het lokaal gezien, het verhogen van het minimumloon zorgt ervoor dat hardwerkende mensen uit de arbeidersklasse een beter vooruitzicht kunnen bieden aan hun kinderen. Verder moeten vrouwen hetzelfde betaald krijgen als mannen. De tijd dat de wereld overheerst werd door mannen zou nu toch echt voorbij moeten zijn. Vrouwen kunnen evenveel als mannen, dus waarom betalen we mannen meer? Ik denk dat Hillary hier als Democratische vrouw verandering in kan brengen. Verder zou immigratie grenzeloos moeten zijn, en illegale immigranten zouden niet uitgezet moeten worden. Amerika is gebouwd op immigranten, en is historisch gezien een opvangplek geweest voor hen die een veile plek zochten.

Wat vind je van hoe de verkiezing eraan toegaat? 

Ik ben het met de vele Amerikanen eens dat deze verkiezing nogal triest is. Behalve dat we twee grote kandidaten hebben die niet geliefd zijn bij mensen van hun eigen partij, zorgt dat hun gedrag Amerika er niet goed uit laat zien voor de rest van de wereld. Helaas zijn Amerikanen meer bezig met welke absurde opmerking Trump nu weer heeft gemaakt, of wat Clinton droeg naar het debat, dan met de problemen en oplossingen. Ik heb er niet veel vertrouwen in dat een van de twee kandidaten het land net zo goed kan leiden als voorgaande presidenten dat hebben gedaan. We zien wel hoeveel ons land verandert in de volgende presidentstermijn.

Sluiten