Waarom een Chanel tas de beste investering van je leven is

Het is de droom van ieder modelievend meisje, een iconisch item in fashionland, een van de meest beroemde, bekende en befaamdste handtassen ooit: de medium classic flap bag van Chanel. De tas werd gelanceerd in februari 1955, waardoor hij ook wel bekend staat als de 2.55 en is hiermee als langste te vinden in het vaste assortiment van Chanel.
Klinkt allemaal leuk en aardig zal je denken, maar een onderzoek door de website Baghunter heeft aangetoond dat deze handtas misschien weleens een betere investering zou kunnen zijn dan een andere vorm van vastgoed. Mijn vrouwenhartje ging sneller kloppen van dit nieuws, maar de vraag is natuurlijk: ‘Waarom is een Chanel de beste investering van je leven?’.

Chanel maakte in 1955 een comeback in de mode-industrie en bracht op hetzelfde moment de 2.55 op de markt voor een toen al pittig prijsje van $220. Tot vandaag de dag is de waarde van de tas echter alleen nog maar toegenomen! Om een beter beeld te geven van hoe bijzonder deze waardestijging is, plaatsen we deze prijsstijgingen in context.

Kijkend naar de gehele geschiedenis van de tas steeg zijn prijs het minste in de eerste 45 jaar van zijn bestaan, met soms een periode waarin de prijsstijging stilstond. Aan het einde van deze periode, in 1990, lag de tas in de winkels met een prijskaartje van $1150. Vanaf 1990 begon Chanel met het hanteren van nieuwe prijstactieken en het gebruiken van haar merknaam, waarna de prijs omhoogschoot en bleef schieten. Zoals in onderstaande afbeelding ook te zien is, verviervoudigde de prijs van de tas over de laatste 25 jaar!

Baghunter. (2016, 14 juni). Chanel medium classic flap bag facts [Figure graph]. Geraadpleegd op https://baghunter.com/pages/chanel-bag-values-research-study

Ten gevolge van factoren als inflatie en prijsstijgingen op de markt door toenemende materiaal- en arbeidskosten hadden we kunnen voorspellen dat de waarde van de tas, net zoals de waarde van vele andere producten, zou stijgen. Een rekenvoorbeeld laat ons echter zien dat niet de gehele waardestijging toe te schrijven is aan deze factoren. Tussen 1955 en 2015 bedroeg de gemiddelde inflatie 3,70% per jaar. Als we deze waarde toepassen op de Chanel medium classic flap bag die je oma kocht in 1955 voor $220, zou deze vandaag de dag $1976,17 waard zijn. Dat is $2932,83 minder dan de actuele prijs waarvoor de tas in de winkel ligt.

Even op een rijtje. Sinds de geboorte van de 2.55 is zijn prijs alleen nog maar gestegen en het is duidelijk dat dit niet alleen te wijten is aan de inflatie en prijsstijgingen op de markt. In tegendeel; de geschiedenis van de medium classic flap bag heeft een aantal financiële depressies meegemaakt. Denk hierbij aan de energiecrisis in de jaren 70, de dot-com bubble rond de laatste eeuwwisseling en de kredietcrisis tussen 2007 en 2009. Ondanks deze economische tegenslagen heeft Chanel het niet alleen voor elkaar gekregen haar prijzen op peil te houden, ze heeft zelfs meerdere prijsstijgingen doorgevoerd die de inflatie overstegen. En dat allemaal door slim gebruik te maken van haar merknaam.

Deze strategie zien we ook terug als we gaan kijken naar de prijzen van andere tassen met het merklogo Chanel.

Baghunter (2016, 14 juni). Percentage Increase in Value of Selected Chanel Handbags Between 2010 and 2015 [graph]. Geraadpleegd op: https://baghunter.com/pages/chanel-bag-values-research-study

Zoals uit de afbeelding op te maken is, zijn alle tassen, ongeacht het model, in prijs gestegen sinds ze op de markt werden gebracht. Ondanks dat de prijzen alleen maar toegenomen zijn, zien we ook een zekere onvoorspelbaarheid in de prijstactieken van het modehuis. Dit omdat er geen verband te ontdekken is in het stijgen van de prijs van een bepaald model. Het ene jaar kan de prijs met $1000 omhoogschieten, het volgende jaar gebeurt er haast niets. Maar goed, dat houdt de investering spannend! Wil je toch op safe spelen, wordt het uit bovenstaande afbeelding nogmaals duidelijk dat de medium classic flap bag het pareltje van de collectie is. De afgelopen zes jaar steeg zijn waarde het hardst met 71,92%.
Nog een leuk feitje voor de oplettende lezer, dankzij zijn populariteit steeg ook de prijs van de boy bagaanzienlijk sinds zijn lancering in 2012, waarbij de small edition een streepje voor heeft op zijn broertje, de medium edition.

We hebben nu gezien dat de prijzen van Chanel een flinke groei doormaken en blijven maken. Maar waarom dan bijna $5000 uitgeven aan een tas in plaats van te investeren in een andere, traditionelere, vorm van vastgoed? Het onderzoek van Baghunter claimt dat de prijzen van Chanel het in vergelijking met de prijzen op de huizenmarkt en de inflatie aanzienlijk beter hebben gedaan. Spijtig genoeg onderbouwen ze dit gegeven niet. Ikzelf ben van mening dat je de conclusie zou kunnen trekken uit het gegeven dat de markt haast geen invloed lijkt te kunnen uitoefenen op de prijzen van Chanel. De tas is een luxegoed en op dit bepaalde model heeft Chanel een monopoliepositie. Zij stellen dus de prijs vast. Ook denk ik dat, kijkend naar de gegevens van de afgelopen 50 jaar, geconcludeerd mag worden dat een Chanel een redelijk veilige investering is. Een geschiedenis met alleen maar prijsstijgingen, rozengeur en maneschijn zien we niet iedere dag.

Toch zitten er ook haken en ogen aan het investeren in een Chanel. Allereerst is het zo dat als je investeert in een medium classic flap bag deze verder door het leven zal gaan als tweedehandsje. En zoals dat gaat met tweedehandsjes zal je deze niet kunnen slijten tegen zijn marktprijs, maar wordt de waarde bepaald aan de hand van de staat waarin je exemplaar verkeert.

Al met al kunnen we concluderen dat de Chanel medium classic flap bag, de droom van ieder modelievend meisje, een iconisch item in fashionland, het boegbeeld van Chanel, een redelijk goede investering is. En anders hebben de dames bij deze een goed excuus die net iets te prijzige investering toch maar te doen!

*Baghunters. (2016, 14 juni). Chanel Bag Values Research Study. Chanel Handbag Price History and Investment Potential. Geraadpleegd op: https://baghunter.com/pages/chanel-bag-values-research-study

Sluiten