Het leven als Ambachter

Een maand na het succesvolle ‘Westlandartikel’ van mijn collega is het mijn beurt om te vertellen waar ik vandaan kom. Of het zo’n succes zal worden als het vorige artikel? Ik betwijfel het. Het hele Westland leek zich verenigd te hebben en het artikel ging min of meer ‘viral’. Alsnog heb ik alle hoop dat dit artikel ook door een groot deel van de Ambachters opgepikt zal worden.

Ik kom uit Hendrik-Ido-Ambacht. ‘Hendrik…. Wat?!’ Hendrik-Ido-Ambacht, of beter gezegd: Hendrik-Ido-Oostendam-Schildmanskinderen-Groot-en-Klein-Sandelingen-Ambacht. Het is nooit officieel bevestigd, maar dit schijnt de langste plaatsnaam van Europa te zijn geweest. Het dorp ligt naast Zwijndrecht, een ander dorp, en zo goed als naast Dordrecht. ‘In de buurt van Rotterdam’ volstaat meestal als mensen dan nog geen idee hebben over welk gedeelte van Nederland ik het heb. Een veelgehoorde opmerking is: ‘Oh, van de file!’ Dat klopt. Langs Ambacht loopt een gedeelte van de A16 en daar staat regelmatig file. Maar ons dorp is meer dan dat!

Of, nou ja, meer…. Het dorp is in veel opzichten een typisch dorp: rustig, vredig en veilig. Vooral ideaal voor iets oudere mensen (sorry pap en mam) of gezinnen met (jonge) kinderen. Voor jongeren of adolescenten is dit een iets ander verhaal. Wanneer er feesten worden georganiseerd, komen hier óf niet veel mensen op af, óf dit zijn veel 30-plussers, óf er komt allerlei tuig tevoorschijn dat je bij daglicht nooit gezien hebt (of een combinatie van alle drie, nog erger). Om goed uit te gaan, moet je toch echt uitwijken naar Rotterdam. Op de zaterdagen rijdt er een nachtbus, dat dan wel, maar op donderdag wordt het als student toch wat lastiger. Dorpsfeesten of schuurfeesten zijn er helaas bij ons ook niet, ik denk dat we daar dan weer net iets te groot of modern voor zijn. Ik hoop nog altijd dat de gemeente binnenkort een soort feestcommissie aanstelt om goede feesten te organiseren!

Over feesten gesproken: fervente Dumpert/GeenStijl-volgers zullen vast weten wat voor feest Koningsdag in Hendrik-Ido-Ambacht is. Verslaggever René van Leeuwen noemt Ambacht regelmatig tussen neus en lippen door, maar op 27 april van dit jaar werd er zowaar een heel filmpje gewijd aan onze Koningsdag. Deze viering vindt plaats op een heerlijke dorpse manier: met een braderie, rommelmarkt en als klap op de vuurpijl: linedancing! Het klinkt misschien saai, maar het is toch wel gezellig om lekker ouderwets met je ouders over de braderie te lopen en het linedancen is wel enigszins vermakelijk om naar te kijken. Het koor Re-flax dat bij de officiële Koningsdagviering in Dordrecht dit jaar het nummer ‘Ten Feet Tall’ van Afrojack zong en daarmee een beetje leven in de brouwerij bracht, is overigens ook afkomstig uit Hendrik-Ido-Ambacht. Daar mogen we wel een beetje trots op zijn!

Maar er zijn nog meer bekende Ambachters! Marten de Roon, nu voetballer bij Atalanta Bergamo, begon bij de Ambachtse voetbalclub ASWH. Radio-dj Mattie Valk (van Mattie en Wietze) woont in Hendrik-Ido-Ambacht en Kelvin Muïs, deelnemer aan The X Factor en The Voice of Holland van dit jaar, komt hier ook vandaan. Hiernaast wonen op dit moment Stanley Brard en Wim Jansen in Hendrik-Ido-Ambacht, oud-voetballers van Feyenoord. Onze vorige burgemeester, Herman Jonker, is bovendien Nederlands kampioen goochelen geweest. Genoeg talent te vinden in Hendrik-Ido-Ambacht.

‘Ik kom vant ’t Ambacht’; ook Hendrik-Ido-Ambacht heeft een dialect. Het wordt helaas niet veel meer gesproken, vooral nog door de échte Ambachters onder ons, meestal de wat oudere mensen die hier al hun hele leven doorbrengen. Ik spreek uit ervaring: het echte ’t Ambachts is soms amper te verstaan, maar het is erg leuk om te horen dat we een eigen dialect hebben. ‘Sloppie’ is brandgang, ‘Errebezen’ zijn aardbeien, ‘bekant’ betekent ‘bijna’ en zo zijn er nog meer typische Ambachtse woorden of uitspraken.

Hendrik-Ido-Ambacht wordt vaak gezien als een echt gehucht. Eigenlijk valt dit heel erg mee: er wonen bijna 30.000 mensen, er wordt veel gebouwd en het doet soms meer aan als een kleine stad. Af en toe mist er wat levendigheid, zoals hiervoor beschreven. Winkels zijn hier nog steeds dicht op zondagen en daar lijkt voorlopig ook geen verandering in te komen. Aan de andere kant kennen veel mensen elkaar, zijn er veel mogelijkheden voor sport en cultuur, hebben we een Happy Italy (!) en is het een veilig en rustig dorp. In een promotiefilmpje (van een hele tijd geleden, excuses voor de kwaliteit) valt ook nog een In Duplo-lid te spotten! Ik kan jullie vertellen: al met al is het hartstikke fijn, om een Ambachtse te zijn.

Sluiten